Margeritt

Margeritt Latinsk navn : Argyranthemum frutescens Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Kanariøyene Hardførhet : Ettårig i Norge Utseende: 10-50 cm, grågrønne blader og mange p…

Margeritt i bed Margeritt

Latinsk navn: Argyranthemum frutescens

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Kanariøyene

Hardførhet: Ettårig i Norge

Utseende: 10-50 cm, grågrønne blader og mange prestekragelignende blomster

Spanske margeritter er en annen art, Osteospermum sp. De krever enda mer sol enn vanlige margeritter.

Plassering: 

Ute i sola. Det at margeritter stammer fra Kanariøyene sier noe om hva slags forhold de liker. Får de ikke sol, vil ikke knoppene åpne seg. Margeritter tåler ikke frost. Det er best å herde dem før utplanting ved å la dem få stå ute på dagen og inne på natta i noen dager.

Potta de blir solgt i er for liten til å holde sesongen gjennom. Margeritter er næringskrevende. Jeg anbefaler sterkt å enten plante dem rett i jorda, eller i ei romslig, godt drenert potte. De vil ikke trives om røttene står for trangt.

Vann og gjødsel:

Margeritter vokser ganske fort, og kan trenge vann ofte når det er varmt. Jorda må ikke være våt hele tiden, om potta er tett, er det viktig at jorda er drenert med for eksempel leca nederst. I et bed vil de vanligvis få det vannet de trenger fra naturens side i gjennomsnittlig nordnorsk klima.

Margeritter trenger mye gjødsel. For å slippe å gjødsle hver uke hele sommeren, er langtidsgjødsel et godt valg.

Spesielle krav:

Visne blomster bør knipes av.

Formering:

Margeritter kjøpes vanligvis i potter i butikker og hagesenter, men de går også an å så. "Små margeritter" er en annen art, som kommer i blomst fortere og kan så seg.

Sesong:

April-oktober, så lenge det ikke er frost.

Diverse:

Det går an å bruke margeritter (ikke spanske!) som snittblomster. De holder seg ganske godt i vann og er populære som bordpynt, særlig i mai.

Der den kommer fra er margeritt en flerårig busk. Siden den ikke tåler frost, dyrkes den som ettårig i Norge.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger