Calathea

Calathea  Latinsk navn : Calathea sp. Familie : Marantafamilien Opprinnelse : Tropisk skog i Amerika Hardførhet: Ikke under 15 grader Utseende: Store blader med forskjellige farger…

Calathea 


Latinsk navn: Calathea sp.

Familie: Marantafamilien

Opprinnelse: Tropisk skog i Amerika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Store blader med forskjellige farger og mønster. Ofte lilla under bladene.


Plassering: 

Lunt og lyst, men ikke rett i den sterkeste sola. Det er viktig at grønnplanter som Calathea får nok lys gjennom vinteren, ellers kan de råtne. Jorda må være godt drenert, den bør ikke stå i ei tett potte.

Calathea er tropiske planter, og tåler ikke temperaturer under 15 grader.

Vann og gjødsel:

Bør tørke litt ut mellom hver vanning, men må ikke stå tørr for lenge. Om bladene begynner å henge eller rulle seg sammen, er det enten et tegn på for lite vann eller for lite lys. Vannet må være lunkent. Kaldt vann kan skade planten.

Calathea er ikke spesielt næringskrevende, men kan få vanlig blomstergjødsel eller spesialgjødsel for grønnplanter i den lyse årstiden.

Spesielle krav:

Som de aller fleste andre plantene fra tropiske skoger, er ikke Calathea glad i tørr luft. Bladene kan bli brune om lufta er for tørr. Planten kan gjerne få en dusj regelmessig med lunkent vann, men det aller beste er om den står et sted hvor det ikke er noe som tørker ut lufta. Varmepumpa er livsfarlig for dem!

Spinnmidd er glade i Calathea, spesielt om lufta er for tørr. Å dusje under bladene kan forebygge dette.

Formering:

Formeres ved deling, men plantene må være store og gamle før de kan deles.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Noen typer Calathea har så store, tykke blader at de blir brukt av lokalbefolkningen til å pakke inn mat med.

Calathea crocata har oransje blomster som stikker opp over bladverket. Mange andre arter har gule eller grønne blomster som gjemmer seg nede mellom bladene.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger