Calathea (og Marantafamilien)

Calathea  Latinsk navn : Calathea sp. Familie : Marantafamilien Opprinnelse : Tropisk skog i Amerika Hardførhet: Ikke under 15 grader Utseende: Store blader med forskjellige farger…

Calathea 


Latinsk navn: Calathea sp.

Familie: Marantafamilien

Opprinnelse: Tropisk skog i Amerika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Store blader med forskjellige farger og mønster. Ofte lilla under bladene. 

Maranta har markerte bladnerver. Ctenanthe har grågrønn bunnfarge med mørkegrønt mønster. Stromanthe har tegninger i rosa og hvitt som ikke følger de typiske mønstrene til Calathea.


Plassering: 

Lunt og lyst, men ikke rett i den sterkeste sola. Det er viktig at grønnplanter som Calathea får nok lys gjennom vinteren, ellers kan de råtne. Jorda må være godt drenert, den bør ikke stå i ei tett potte. 

Calathea er tropiske planter, og tåler ikke temperaturer under 15 grader.

Vann og gjødsel:

Bør tørke litt ut mellom hver vanning, men må ikke stå tørr for lenge. Om bladene begynner å henge eller rulle seg sammen, er det enten et tegn på for lite vann eller for lite lys. Vannet må være lunkent. Kaldt vann kan skade planten.

Calathea er ikke spesielt næringskrevende, men kan få vanlig blomstergjødsel eller spesialgjødsel for grønnplanter i den lyse årstiden.

Spesielle krav:

Som de aller fleste andre plantene fra tropiske skoger, er ikke Calathea glad i tørr luft. Bladene kan bli brune om lufta er for tørr. Planten kan gjerne få en dusj regelmessig med lunkent vann, men det aller beste er om den står et sted hvor det ikke er noe som tørker ut lufta. Varmepumpa er livsfarlig for dem!

Spinnmidd er glade i Calathea, spesielt om lufta er for tørr eller planten får lov å bli for tørst.. Å dusje under bladene kan forebygge dette. 

Jorda bør ikke inneholde mye kalk. Organisk stoff som torv, bark, kokosfiber eller lignende kommer nærmere den jordtypen disse plantene vokser vilt i.

Formering:

Formeres ved deling, men plantene må være store og gamle før de kan deles.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Slektene Ctenanthe, Stromanthe og Maranta hører alle til samme familie og skal ha det samme stellet. Det er mye forvirring ute og går når det gjelder merking av slike planter fra produsentene. 

Det er helt normalt at bladene rører på seg i løpet av dagen. Vanligvis legger de seg mer utover på dagtid og folder seg mer oppover om kvelden, så den lilla undersiden kommer mer fram.

Noen typer Calathea har så store, tykke blader at de blir brukt av lokalbefolkningen til å pakke inn mat med.

Calathea crocata har oransje blomster som stikker opp over bladverket. Mange andre arter har gule eller grønne blomster som gjemmer seg nede mellom bladene.

Kommentarer

 1. Jeg kjøpte en Calathea hos Olsens Enke til den nette sum av kr 1250,- som var 1/2 pris. Den var flott i 2 md så begynte bladene å visne i raskt tempo. Gartneriet sier vi har utsatt den for frost, den står i en varm lys stue. Da sier de at jeg har gitt den for mye vann. Den har fått (passe) vann med ca 10 dagers mellomrom. Det hjalp ikke å klage, det var min skyld. I alle fall mye penger å betale for en (flott) plante som varer i 2 md.
  Brit

  SvarSlett
  Svar
  1. Og her kommer jeg og påstår at det sannsynligvis er for lite lys, noe vi alle plages med om vinteren. I så fall vokser det forhåpentligvis ut nye blader når det blir lysere. Er lufta forresten tørr inne? Det kan gi stygge tørre kanter på bladene.

   10 dager mellom hver vanning på Calathea høres faktisk litt knapt ut om den blir vannet rett og får nok lys. Er potta godt nok drenert? Det blir ikke liggende igjen vann mellom vanningene?

   Jeg må innrømme at jeg også sliter litt med Calathea, særlig de med brede blader. Pottene de kommer i er ofte så bitte små i forhold til hvor høy planten er, og da blir det vanskelig å beregne vanningen. Neste blir til våren, når den kan pottes om med en gang...

   Slett
 2. Kan man plante forskjellige maranta sammen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det høres spennende ut! De har samme krav til jord og vanning, så det går nok bare bra.

   Slett
 3. Hei!
  Jeg har fått tak i en stikling av en Maranta Lemon Lime. Denne hadde jeg aldri hørt om før jeg kjøpte den.
  Jeg valgte å sette den i jord blandet med leca, men så raskt at den ikke trivdes med det, da bladet begynte å flate ut, bli blekt og krølle seg opp i kantene. Det er også et par gulbrune flekker på det.
  Jeg satte den i vann i stedet, men jeg ser ingen bedring.
  Gjorde jeg en bommert ved å sette den i jord?
  Bladet er forresten bare klippet rett av med en enkel stilk. Noen få, tynne røtter, antar jeg at det er, henger fra stilken.
  Beklager rotete spørsmål fra ei som håper fingrene blir grønnere og grønnere etterhvert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går dessverre ikke an å ta bladstiklinger av Maranta. Det må være en node på stiklingen. Noden er det punktet på stammen der bladene kommer ut. Det kan hende at stiklingen din er klippet feil og at noden ikke er med. Om noen har solgt deg stiklingen, håper jeg virkelig at den er klippet rett! Om du har Instagram, kan du sende meg et bilde av den som privatmelding?

   Jeg har best erfaring med å rote disse i vann. Det er lettere å følge med på rotingen, og om det eventuelt begynner å råtne, i vann.

   Slett
 4. Hei, og takk for svar!

  Jeg skal se om jeg finner deg på Instagram, og få sendt deg et bilde :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger