Schefflera

Schefflera Latinsk navn : Schefflera arboricola Norsk navn: Paraplyplante Familie : Eføyfamilien Opprinnelse : Taiwan Utseende: 20 cm-2 m høy, grønne eller spraglete blader med &qu…

Schefflera

Schefflera, Paraplyplante

Latinsk navn: Schefflera arboricola

Norsk navn: Paraplyplante

Familie: Eføyfamilien

Opprinnelse: Taiwan

Utseende: 20 cm-2 m høy, grønne eller spraglete blader med "paraplyform"

Plassering: 

Lyst, i romtemperatur, men ikke i sterkt, direkte sollys. Schefflera liker ikke tørr luft og bør ikke stå rett over f.eks. ovner eller varmepumper. Schefflera tåler litt kald trekk så lenge den ikke utsettes for direkte frost.

Vann og gjødsel:

Schefflera tåler å tørke litt. Potta bør kjennes lett ut før den får vann. Den krever lite næring, men den kan få litt gjødsel en gang i måneden på våren og sommeren.

Spesielle krav:

Planten tåler godt å klippes ned. Den vil vokse rett opp om den ikke blir toppet nå og da.

Akkurat som eføy, er spinnmidd glade i Schefflera. For å holde spinnmidd borte er det lurt å ikke la planten stå i for tørr luft, og dusje den med vann innimellom.

Formering:

Formeres lettest med stiklinger. Stiklingene kan settes i vann eller i jord, som bør holdes lett fuktig mens de roter seg.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Schefflera tåler godt å klippes ned, så den er mange steder populær som bonsaitre. Den har en vill slektning som har mye større blader.

Kommentarer

 1. Har en shefflera plante som har blomstret, og nå har blitt til bærlignenede "frø". Er dette før som kan plantes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja da, de går an å så. :) Selve frøet er inni bæret. Bæret må få bli svart før frøet er modent. Om det har tørka inn, bør frøet ligge i vann over natta akkurat som ringblomster og blomkarse. De skal spire inne i romtemperatur.

   Slett
 2. Tusen takk for svar. Skal prøve....noen har allerede blitt svarte.

  SvarSlett
 3. Mye bra informasjon, takk for hjelpen

  SvarSlett
 4. Jeg dusjer bladene på min paraplyplante en-til to ganger i uka. Allikevel kryr det av de små ekle insektene. Må jeg bare kaste den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, hva slags insekter er det? Hvordan ser de ut? Spinnmidd ser ut som matt "støv" under bladene. Er de store nok til at du ser at det kryr, er det sikkert noe annet...

   Slett
 5. Hei! Har en schefflera som står i et hjørne, og tregulvet rundt planten har blitt veldig klissete. I går oppdaget jeg dette "klisset" utenpå bladene til planten. Vet du hva dette skyldes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har heller ingen insekter på seg som jeg kan se...

   Slett
 6. Hei, jeg har en schefflera som er pen øverst og har noen blader nederst, men som er helt tom for blader midt på stammen. Jeg har lekt med tanken om å kutte planten i to. Går det an å plante toppen på nytt? Hvordan går jeg frem? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går an å plante toppen. Røttene kommer ut av stilken der de bladene som har falt av har sittet, så det må stå vann eller lett fuktig jord iallfall over ett bladfeste. Nå er det mange år siden jeg sist tok stiklinger av en schefflera, så jeg husker ikke hvor lang tid det tok før den rotet seg. Lykke til!

   Slett
  2. Ett GAMMELT bladfeste. Det må ikke stå blader under vann. :)

   Slett
 7. Hei! Jeg har også en Schefflera, hvor bladene nedover stammen har visnet og falt av. Ønsker et svar på hva dette kommer av!
  Hilsen Alf.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Schefflera mister blader når den er misfornøyd med et eller annet. På denne tiden av året er det vanligvis for lite lys som er synderen. For mye eller for lite vann kan gjøre samme skade, og det kan rett og slett hende at den nettopp har blitt flyttet eller forstyrret.

   En annen mulighet er at Schefflera vil danne stamme når planten blir gammel og stor. Den er jo egentlig et tre. I så fall er det kun å knipe av toppskuddet som vil virke.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger