Schefflera

Schefflera Latinsk navn : Schefflera arboricola Norsk navn: Paraplyplante Familie : Eføyfamilien Opprinnelse : Taiwan Utseende: 20 cm-2 m høy, grønne eller spraglete blader med &qu…

Schefflera

Schefflera, Paraplyplante

Latinsk navn: Schefflera arboricola

Norsk navn: Paraplyplante

Familie: Eføyfamilien

Opprinnelse: Taiwan

Utseende: 20 cm-2 m høy, grønne eller spraglete blader med "paraplyform"

Plassering: 

Lyst, i romtemperatur, men ikke i sterkt, direkte sollys. Schefflera liker ikke tørr luft og bør ikke stå rett over f.eks. ovner eller varmepumper. Schefflera tåler litt kald trekk så lenge den ikke utsettes for direkte frost.

Vann og gjødsel:

Schefflera tåler å tørke litt. Potta bør kjennes lett ut før den får vann. Den krever lite næring, men den kan få litt gjødsel en gang i måneden på våren og sommeren.

Spesielle krav:

Planten tåler godt å klippes ned. Den vil vokse rett opp om den ikke blir toppet nå og da.

Akkurat som eføy, er spinnmidd glade i Schefflera. For å holde spinnmidd borte er det lurt å ikke la planten stå i for tørr luft, og dusje den med vann innimellom.

Formering:

Formeres lettest med stiklinger. Stiklingene kan settes i vann eller i jord, som bør holdes lett fuktig mens de roter seg.

Sesong:

Hele året. Det er helt normalt at det faller av noen blader om vinteren.

Diverse:

Schefflera tåler godt å klippes ned, så den er mange steder populær som bonsaitre. Den har en vill slektning som har mye større blader.

Schefflera actinophylla 'Amate' har større blader, vokser fortere, og tåler mindre kulde. Ellers er stelelt det samme.

Det kan hende at gamle planter blomstrer. Blomstene er grønne, fulle av nektar,  og ligner blomstene på eføy. 

Schefflera inneholder det samme giftstoffet som eføy. Noen er følsomme for dette stoffet og kan få en allergisk hudreaksjon.

Kommentarer

 1. Har en shefflera plante som har blomstret, og nå har blitt til bærlignenede "frø". Er dette før som kan plantes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja da, de går an å så. :) Selve frøet er inni bæret. Bæret må få bli svart før frøet er modent. Om det har tørka inn, bør frøet ligge i vann over natta akkurat som ringblomster og blomkarse. De skal spire inne i romtemperatur.

   Slett
 2. Tusen takk for svar. Skal prøve....noen har allerede blitt svarte.

  SvarSlett
 3. Mye bra informasjon, takk for hjelpen

  SvarSlett
 4. Jeg dusjer bladene på min paraplyplante en-til to ganger i uka. Allikevel kryr det av de små ekle insektene. Må jeg bare kaste den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, hva slags insekter er det? Hvordan ser de ut? Spinnmidd ser ut som matt "støv" under bladene. Er de store nok til at du ser at det kryr, er det sikkert noe annet...

   Slett
 5. Hei! Har en schefflera som står i et hjørne, og tregulvet rundt planten har blitt veldig klissete. I går oppdaget jeg dette "klisset" utenpå bladene til planten. Vet du hva dette skyldes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har heller ingen insekter på seg som jeg kan se...

   Slett
  2. Jeg lurer på det samme.

   Slett
  3. Hei! Dette er et klassisk tegn på skadedyr, dessverre. Det kan f.eks. være trips, ullus eller skjoldlus, og de er ikke alltid helt lett å få øye på...

   Slett
 6. Hei, jeg har en schefflera som er pen øverst og har noen blader nederst, men som er helt tom for blader midt på stammen. Jeg har lekt med tanken om å kutte planten i to. Går det an å plante toppen på nytt? Hvordan går jeg frem? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går an å plante toppen. Røttene kommer ut av stilken der de bladene som har falt av har sittet, så det må stå vann eller lett fuktig jord iallfall over ett bladfeste. Nå er det mange år siden jeg sist tok stiklinger av en schefflera, så jeg husker ikke hvor lang tid det tok før den rotet seg. Lykke til!

   Slett
  2. Ett GAMMELT bladfeste. Det må ikke stå blader under vann. :)

   Slett
 7. Hei! Jeg har også en Schefflera, hvor bladene nedover stammen har visnet og falt av. Ønsker et svar på hva dette kommer av!
  Hilsen Alf.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Schefflera mister blader når den er misfornøyd med et eller annet. På denne tiden av året er det vanligvis for lite lys som er synderen. For mye eller for lite vann kan gjøre samme skade, og det kan rett og slett hende at den nettopp har blitt flyttet eller forstyrret.

   En annen mulighet er at Schefflera vil danne stamme når planten blir gammel og stor. Den er jo egentlig et tre. I så fall er det kun å knipe av toppskuddet som vil virke.

   Slett
 8. Hva mener du med toppet? Fra toppen av planten min spirer det nå veldig mange nye blader. Skal de klippes vekk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nei, det er ikke nødvendig. Det er der de nye bladene skal komme. Med toppes mener jeg at schefflera tåler at du klipper av toppen hvis planten blir for høy. Får den vokse helt fritt, blir den høy og smal. Noen synes det er fint, andre vil ha en tettere og lavere plante, og da går det an å stusse litt på høyden.

   Slett
 9. Har hatt en schefflera actinophylla amate på jobben. Den har nok fått dårlig stell nå som det ble hjemme kontor på oss. Den har mistet mange blader og tilhørende stilk. Vil det vokse ut nye blader der hvor den har mistet? Hvordan redder jeg den? Jeg har nå adoptert den. 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det aller viktigste er at den får godt lys og riktig vanning nå. Bladene kommer nok etter hvert, men det kommer vanligvis mest i toppen. Jeg har dessverre liten erfaring med Amate. så jeg vet ikke hvor godt den tåler å evt. klippes. Jeg ville ha fokusert på å få veksten i gang. Lykke til! :)

   Slett
 10. Tusen takk for svar. 😊 👍

  SvarSlett
 11. Hei!

  Jeg har ett Schefflera tre og oppdaget nettopp at den råttner fra den ene grenen( fra røttene og opp) !!! Misstenke jeg har vannet den for mye! kjøpte den for ca 2 mnd siden, Hva skal jeg gjøre med det som holder på å råttnet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Den som er råtten er bare å ta bort. Den løsner nok lett om du bare drar den opp. Om toppen på den fremdeles er frisk, går det an å sette den i vann, men Schefflera er litt treg og vanskelig å få røtter på.

   Det er alltid en god ide å løfte på potta før du vanner. Når potta er tung, trengs det ikke mer vann. Dette er det beste rådet jeg kan gi for å unngå overvanning.

   Det er også viktig at det ikke blir stående igjen vann rundt røttene etter vanning. Er pyntepotta helt tett? Da er det best å helle ut vannet fra den etter noen minutter. Om den er plantet rett i pyntepotta, vil jeg sterkt anbefale å potte den om i ei potte med hull i, og heller ha ei pyntepotte utenpå den.

   Slett
  2. Tusen takk for svar :D

   Slett
 12. Hei. Schefflera min er så slapp blitt. Henger med leppa hele dagen. Så fort jeg sprayer vann på bladene, våkner de litt og spensten er tilbake i 5 minutter. Så fort vannet er fordampet og jeg setter den på plass, er den like slapp igjen etter kort tid. Vet heller ikke hvor mye vann jeg burde gi når jorden er sånn passe tørr. Takk for hjelpsom side ellers

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er det varmt i stua di? Er lufta tørr?

   Prøv å løfte på potta regelmessig. Da kjenner du når den trenger vann. Potta blir lett når jorda blir tørr.

   Ellers vil jeg anbefale godt lys. Det hjelper på det meste. :)

   Slett
 13. Hei! Litt over den miderste delen av stammen er det et område (på ca 20 cm, planten er ca 1.5m) som har gått fra å være grønn til å bli mørkebrunaktig, samt mistet alle sine blader. Den delen av stammen som har endret farge minner ikke om den nederste delen av planten som er treaktig, men er mørkere og kjennes anderledes ut enn de andre delene som begynner å bli treaktig (muligens litt mykere, samt glattere). Ser ingen skadedyr, har vannet den som normalt (ved behov), og den får vekstlys. Har du noen tips for hva som kan ha skjedd?

  SvarSlett
  Svar
  1. Legger til at bladene som faller av er lysegrønne-gulaktige. Ser frem til svar :)

   Slett
  2. Hei! Det høres ut som om en del av stammen har råtnet og dødd. Det kan være så mye forskjellig som har ført til dette. Kanskje kan det ha kommet sopp inn i en skade på stammen, for eksempel. Dette er ganske typisk for store planter med flettet stamme. Stammene vokser så tett at de skader hverandre.

   Jeg ville ha klipt bort den brune og myke delen. Det vil komme nye skudd fra den friske stammen under. Det skal visstnok gå an å få røtter på toppen om den får stå i vann eller litt fuktig jord, men det er litt delte tilbakemeldinger på hvor lang tid det tar.

   Slett
  3. Stammen er ikke flettet, men kan jo forsåvidt ha vært andre ting som har påført skade! Kanskje jeg har vært litt for uforsiktig når jeg har dusjet den. Har nå kuttet den i to, så da får jeg forhåpentligvis to fine paraplyplanter etterhvert.

   Tusen takk for svar og en side med mange gode råd :)

   Slett
 14. Har en storbladet Schefflera Amate, som var blitt litt bladløs nederst på stiklene, så jeg klippet den helt ned.
  Det skjøt nye fine skudd, men nå ser jeg at flere av de nye skuddene blir slappe, visner og kaster bladene.
  Hva gjør jeg feil?
  Den står lyst, i selvvanningspotte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan faktisk være overvanning. Det skjer lett i selvvanningspotter om vinteren. Jeg anbefaler å la de gå helt tomme for vann mellom hver påfylling, så røttene får puste litt.

   Har du forresten sjekket for skadedyr?

   Slett
  2. Jeg glemte å si at: Planter som nettopp er klipt ned trenger mindre vann. De har mindre bladoverflate, så det fordamper mindre.

   Slett
 15. Finner ingen skadedyr, selv under lupe.
  Kan være for mye vann selv om jeg ikke tror det, men skal la den tørke helt ut

  SvarSlett
 16. Hei. Har en gammel paraply som har fått lang brun stamme og to grener med masse blad på. Vet du om det er noen måte å fikse flere grener på eller om den gjør det selv når det ikke er plass til nye blad? Klipper den innimellom og lager stiklinger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Vanligvis må det klipping til for å lage nye greiner, men jeg er usikker på hvor lett det vil bryte ut av den brune stammen. Vanligvis kommer det på den grønne stammen, rett under der det er klipt av. Det kan gå litt lenger tid jo lenger ned du klipper. Jeg ville ha knipt av toppen på de grønne greinene først og sett om det gir noen virkning.

   Siden du har fått til klipping og roting før, vil det sikkert gå bare bra. :)

   Slett
 17. Kjøpt en flott ny plante på lørdag. Allerede etter to dager blir noen av bladene brune nederst/halvparten.
  Virket veldig tørr når tok den inn, bare vannet litt rundt stammene. Hva gjør jeg feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette kan være en reaksjon på flyttingen. Det er vanlig at planter sturer litt med det samme de får et nytt hjem. Var potta lett å løfte på? Det er der vi kjenner om det trengs vann eller ikke. Overflaten skal vær tørr. Overvanning kan få planten til å slippe blader.

   Får den nok lys?

   En ting vi må være litt obs på med denne typen planter er en skade som oppstår på flettede stammer. Sjekk at stammen er uskadet hele veien nedover. Noen ganger kommer det en brun, innskrumpet del helt nederst i flettingen, og da dør alt over den skaden. Om det ser slik ut, ville jeg ha returnert planten.

   Slett
 18. Hei! Jeg kjøpte en plante for ca en mnd siden, og bare etter noen få dager ble noen av bladene brune og nå faller bladene av som bare det.. Har passet på å vanne riktig mengde og den får ofte dusjer. Det er mulig at den fått litt for lite lys, så har nå flyttet den nærmere et stort vindu (uten at den får for mye direkte sollys). Men det er fryktelig varmt hos meg, på det varmeste kan det være 28 grader (på en varm sommerdag) og det er sjeldent kaldere enn 24 grader. Kan det være for varmt for den? Jeg leste også en plass at de takler varme og temperaturvariasjon dårlig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en Shefflera actinophylla forresten :)

   Slett
  2. Hei! Det kan veldig godt hende at det er varmen som er problemet, ja. Jo varmere det er, jo mer lys trenger plantene for å få nok næring. Ved 28 grader kan det veldig godt hende at det rett og slett ikke er mulig å få det lyst nok inne i stua til at det blir nok. Jeg tror nok at du har gjort helt rett da du flyttet den nært vinduet. Sollys er ikke et problem såpass seint på året, varmen er et større problem.

   Om stammen er flettet, ville jeg også sjekket nøye nedover stammen. Noen ganger visner en av stammene helt nede i flettingen. Da blir alt over brunt og faller av.

   Lykke til! :)

   Slett
  3. Tusen takk for raskt svar! :)

   Slett
 19. Hei,
  Jeg har oppdaget noen brune, ujevne flekker/merker på to av toppbladene på Scheffleraen min. De er små og tørre, og det er en en lysere gul-/grønnfarge rundt dem. Når jeg nå ser godt etter, ser jeg noen mørkegrønne flekker på enkelte av de andre bladene også. Jeg ser ingen skadedyr, og ingen av naboplantene har lignende symptomer. Jeg har ikke endret noe i det siste, planten får vann, næring og lys som før. Har du forslag til hva som kan være galt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette høres litt ut som sopp. Nå som det blir høst og dagslyset blir mindre sterkt, vil plantene naturlig trenge litt mindre vann. Det er ikke uvanlig med sopp på Schefflera om det har vært litt vel fuktig i forhold til lyset. I verste fall kan de angrepne bladene falle av. Mørkegrønne flekker kan være ødem, som også kommer om det har blitt vannet litt mye.

   Jeg ville ha ventet litt lenger mellom hver vanning, og passet på at potta blir lett før den får mer vann. I tillegg ville jeg ha passet på at det ikke blir liggende vann oppå bladene. Om planten ikke allerede står nært et vindu, ville jeg ha flyttet den nå. Dagene blir fort kortere.

   Lykke til! :)

   Slett
  2. Tusen takk for svar! :) Det er supert å kunne spørre noen som er så kunnskapsrik som deg om slike ting! Jeg skal roe ned vanningen, og flytte den til et sted med mer lys. Krysser fingrene for at den klarer seg!

   Slett
 20. Har ei "surra" stamme paraply plante. Hatt den i 2 år, stått på kjøkkenet ved vindu hele tiden, der fyres det m ved og blir varmt, begynte og miste blader og ligger væske på bladene. Tok den i dusjen, og flyttet den inn i stua, står nå i et stort glass. Men fortsetter og miste mye blader dessverre, og væske er der. Hva kan je gjøre😔

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Beklager seint svar.

   Hvor mye lys får den? Det er ikke uvanlig at det faller av blader på slike planter nå når det er på det mørkeste. Spesielt når det blir varmt, trenger plantene gjerne mer lys enn det er nå om vinteren.

   At det er væske på bladene kan komme av skadedyr, eller at den har fått for mye vann. Plantene trenger også mindre vann om vinteren når det er mørkt. Skadedyr setter seg ofte på undersiden av bladene og på nye skudd.

   Hvordan ser stammen ut? Det skjer ofte etter noen måneder/år at en av stammene i fletta dør ut. Sannsynligvis blir det litt for trangt ved surringen når stammene blir tykkere. Om stammen har blitt brun og myk vil alt over dette falle av.

   Når du sier at den står i et stort glass, står den i vann eller jord? Om det er stammen eller røttene som er problemet, går det nok an å redde toppen ved å rote den i vann, men det tar lang tid nå om vinteren. Jord i et tett glass er ingen god ide. Uten drenering vil røttene fort råtne.

   Jeg håper at noe av dette vil hjelpe!

   Slett
 21. Dersom man klipper av et blad og lar litt av "leddet" stå igjen på stammen, vil dette stimulere ny vekst fra vekstpunktet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det vet jeg faktisk ikke. Kanskje skulle noen ha gjort et forsøk på dette. :)

   Slett
 22. Hei!
  Jeg har 2 stk paraplytre som sliter. Den ene er av den store typen (amate). Har hatt den i noen år, og den har vært misfornøyd i månedsvis og nå fått trips. Noe tips for å redde den? Det andre paraplytreet (liten type) har jeg ikke observert skadedyr på, men det har gått i fra å ha glatte grønne blader til tørre mørke blader, og hele planten ser trist ut. Begge to står i nordvent vindu som eneste alternativ.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Trips på stort paraplytre er dessverre et problem. Dette opplevde jeg også nå i høst. Det kommer inn mye trips, om det er gjennom vinduer eller med frukt og grønnsaker vet jeg ikke.

   Det må behandles i flere omganger mot trips, siden eggene legges skjult og klekkes. Jeg ga min en grundig spyling med vann, og sprøytet med provanto. De verste bladene tok jeg bort. Siden har jeg behandlet med olje/såpemiks to-tre ganger forebyggende. Jeg har ikke sett en trips på et par måneder.

   Hvordan står det til med røttene på den lille paraplyplanten? De trenger en del mindre vann når det er lite lys, og det er lett å overvanne i mørketiden. Om røttene råtner, kan bladene lett tørke sånn som du beskriver. En annen ting er at disse plantene kan noen ganger få råteskader nede på stammen. Da vil alt over dette punktet dø.

   Planter som ellers har det godt, får nok lys og riktig vanning, vil ha et sterkere immunforsvar og ta mindre skade av skadedyrangrep. Er det mulig å f.eks. rette en spot mot plantene gjennom vinteren?

   Lykke til! :)

   Slett
 23. Takk for svar :-) Jeg begynte med miks av Zalo, olje og vann, og har heldigvis ikke sett noe siden jeg først oppdaget det. Såvidt jeg kunne se var røttene fine på det lille paraplytreet da jeg pottet den om i oktober (hadde altfor liten potte) Den fikk da en terracotta-potte med 50% perlitt og 50% jord, med leca i bunn. Har observert et tynt lag med noe som ser ut som dunete mugg, så det er gjerne for mye fukt i jorden,selv om de får sparsommelig med vann hver 3-4 uke. Er det helt ute med den lille planten hvis det er rotråte som er problemet? Og ja absolutt, her må det nok plantelys til hvis de skal trives.

  SvarSlett
 24. Hei, det har kommet mange brune prikker, vorte-lingnende, på stammen på min paraplyplanten, den mister masse blader. De er brune og noen har de samme prikkene/vortene på seg. Vet du hva det kan være? Tusen takk for svar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kan være skjoldlus. I så fall er det best å skrape av lusene og sprøyte. Om det er veldig mye på ett blad er det nok best å ta det bort. Det er mye jobb med å få bort noe slikt, det må sprøytes flere ganger om du ikke bruker et systemisk plantevernmiddel.

   Slett
 25. Tusen takk for svar🙏🏻

  SvarSlett
 26. Hei! Er fruktene spiselige? Hvis ikke, kan man bruke dem til noe annet som feks såpe, parfyme, eller ligende?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Fruktene er uspiselige, de inneholder kalsiumoksalat som er irriterende for slimhinner. De kan visstnok brukes som fuglemat, ellers kjenner jeg ikke til at det er noen bruksområder for frukten.

   Slett
 27. Har 3 mindre planter som begynner å vokse høyere og få bark nå. Er det mulig å prøve å flette disse selv og la det bli et tre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det går bra, men om de har begynt å få bark er det mulig at stammene har blitt for harde til å flettes.

   Slett
 28. Hei hei, noen av bladene på paraplyplanten min er blitt brune, litt sånn slapp, bare halvparten av noen blader, også er har noen fått hull i midten? Er de blitt spist? Hva er årsaken til de brune slappe delene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Her kan det være lurt å sjekke rota eller stammen. Dette kan være et soppangrep, og det vises også gjerne på stammen. Den skrumper inn, og da faller alt som er over angrepet av. Siden det har gått så lang tid, har du kanskje fått svar av planten allerede...beklager at jeg har oversett kommentarer.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger