Sansevieria

Sansevieria Sansevieria trifasciata 'Laurentii' Latinsk navn : Sansevieria sp. Norske navn : Svigermors tunge, bajonettplante Familie : Aspargesfamilien Opprinnelse : Afrika …

Sansevieria
Sansevieria trifasciata
Sansevieria trifasciata 'Laurentii'


Latinsk navn: Sansevieria sp.

Norske navn: Svigermors tunge, bajonettplante

Familie: Aspargesfamilien

Opprinnelse: Afrika

To typer Sansevieria er vanlige i handelen: S. trifasciata (flate blader) og S. cylindrica (tykke blader). Innenfor artene finnes det svært mange sorter med forskjellige farger og bladlengder.

Plassering: 

Alle sorter Sansevieria er lite nøye på hvor de blir plassert. De tåler sol og skygge, varm og tørr luft, men ikke frost eller høy fuktighet. De er populære på kontorer og i offentlige bygninger, fordi de er så kravløse. 

Vann og gjødsel:

Det er viktig at planten får tørke godt ut mellom hver vanning, da de har tykke røtter som de lagrer vann i. I den mørke årstiden eller på et skyggefullt sted er det nok å vanne en gang i måneden. På de sortene som har en tett bladrosett er det viktig at det ikke blir liggende vann oppi bladrosetten.

Sansevieria trenger lite næring. Er den nettopp pottet om, er det nok næring i den nye jorda for et år. Eldre planter trives best med langtidsnæring en gang i året, på våren når det blir lysere. Kaktusnæring eller vanlig gjødsel i halv dose kan også brukes.

Spesielle krav:

Sansevieria trenger ikke å pottes om ofte, siden den tåler godt å stå trangt i potta. Det er ikke nødvendig å potte om før den truer med å sprenge potta. Dette er fordi ei stor potte med mye "ubrukt" jord øker risikoen for overvanning. Planten kan gjerne deles ved ompotting.

Formering:

Formeres ved deling eller bladstiklinger i jord. Mange sorter beholder ikke fargen på morplanten til og med når den formeres med stiklinger. Bladstiklinger kan rote seg svært sakte; det er ikke uvanlig at det tar flere måneder før skuddet kommer.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Sansevieria, som mange andre grønnplanter, renser lufta. I Afrika har den blitt brukt til å lage tau av, siden bladene inneholder seige fibre.

Planten er flerårig og kan bli mange år gammel.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger