Julestjerne

Julestjerne Julestjerne Latinsk navn : Euphorbia pulcherrima Alternative navn: Poinsettia (røde sorter), Princettia, høststjerne (rosa sorter) Familie : Vortemelkfamilien Opprinnel…

Julestjerne

Julestjerne

Latinsk navn: Euphorbia pulcherrima

Alternative navn: Poinsettia (røde sorter), Princettia, høststjerne (rosa sorter)

Familie: Vortemelkfamilien

Opprinnelse: Mexico

Utseende: 20-50 cm høy eller oppstammet. finnes i røde, rosa, og hvite nyanser


Plassering: 

Lyst og varmt. Julestjerner tåler ikke kald trekk eller temperatur under 15 grader. Det er viktig at temperaturen er stabil og ikke svinger mye.

Vann og gjødsel:

Julestjerner liker ikke å bli våte. Det beste er å vanne lite og ofte med lunkent vann. De trenger ikke gjødsel siden sesongen er så kort, men planter som skal overvintre og vokse videre kan gjerne få litt gjødsel på våren og sommeren.

Spesielle krav:

Ingen utover krav til temperatur og vanning.

Formering:

Julestjerner kjøpes vanligvis ferdig i butikken, fordi det er vanskelig å få dem til å blomstre i vanlig inneklima og kunstig lys.

Blomstringstid:

Sen høst-vinter. Julestjerne er en kortdagsplante og vil blomstre når det er helt mørkt i minst 12 timer i døgnet. De rosa sortene (høststjerne) blomstrer tidligere enn de røde og hvite.

Diverse:

Julestjerne er egentlig en flerårig busk. Det går an å ta vare på planten etter jul, og den vil vokse videre. For at den skal kunne blomstre på nytt, må den stå helt mørkt i 12 timer i døgnet, i to måneder. På dagtid må den ha godt lys. Den kan klippes ned seint på vinteren-tidlig på våren.

Julestjerne, som alle andre planter i vortemelkfamilien, inneholder en klissete saft som er giftig og kan sette flekker.

I den senere tiden har det kommet rosa "julestjerner" på markedet. Det norske navnet på dem er høststjerne, og produsenten kaller dem Princettia. De har en tidligere sesong (oktober-november) og skal ha samme stell som vanlige julestjerner.

De røde bladene på ei julestjerne er ikke kronblader,  som mange tror. Det er røde høyblader som "reklamerer" for de egentlige blomstene, som er "knoppene" i midten av stjerna. Det går an å knipe av "knoppene" uten at planten tar skade av det. En plante med friske knopper vil vanligvis være mer holdbar enn en plante med svært åpne knopper, og om de har falt av, er planten mest sannsynlig ikke fersk.

Kommentarer

  1. Hei! Har en stående fra i fjor som jeg tenkte og prøve å få til igjen. Har også tatt en avlegger som vokser fint. Men. Det er NOEN som spiser av den. Ingen andre planter med problemet, og jeg kan ikke se den som forsyner seg. Det skjer også på en veldig diskret måte, siden den følger bladene. Vanskelig å se at det har blitt spist noe før ganske mye er spist opp, og den er på de fleste bladene. Den er nå uten blomst, og planten ser eller frisk og fin ut, men bladene blir altså tydelig spist på. Hvem spiser, og hvordan kan jeg bli kvitt dem?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette var rart. Av de skadedyrene jeg har støtt på. så er det bare snutebiller som har spist på denne måten. Hat du tatt noen andre planter inn i det siste? Snutebiller liker seg i varmt klima som f.eks. inne i drivhus.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger