Julestjerne

Julestjerne Julestjerne Latinsk navn : Euphorbia pulcherrima Alternative navn: Poinsettia (røde sorter), Princettia, høststjerne (rosa sorter) Familie : Vortemelkfamilien Opprinnel…

Julestjerne

Julestjerne

Latinsk navn: Euphorbia pulcherrima

Alternative navn: Poinsettia (røde sorter), Princettia, høststjerne (rosa sorter)

Familie: Vortemelkfamilien

Opprinnelse: Mexico

Utseende: 20-50 cm høy eller oppstammet. finnes i røde, rosa, og hvite nyanser


Plassering: 

Lyst og varmt. Julestjerner tåler ikke kald trekk eller temperatur under 15 grader. Det er viktig at temperaturen er stabil og ikke svinger mye.

Vann og gjødsel:

Julestjerner liker ikke å bli våte. Det beste er å vanne lite og ofte med lunkent vann. De trenger ikke gjødsel siden sesongen er så kort, men planter som skal overvintre og vokse videre kan gjerne få litt gjødsel på våren og sommeren.

Spesielle krav:

Ingen utover krav til temperatur og vanning.

Formering:

Julestjerner kjøpes vanligvis ferdig i butikken, fordi det er vanskelig å få dem til å blomstre i vanlig inneklima og kunstig lys.

Blomstringstid:

Sen høst-vinter. Julestjerne er en kortdagsplante og vil blomstre når det er helt mørkt i minst 12 timer i døgnet. De rosa sortene (høststjerne) blomstrer tidligere enn de røde og hvite.

Diverse:

Julestjerne er egentlig en flerårig busk. Det går an å ta vare på planten etter jul, og den vil vokse videre. For at den skal kunne blomstre på nytt, må den stå helt mørkt i 12 timer i døgnet, i to måneder. På dagtid må den ha godt lys. Den kan klippes ned seint på vinteren-tidlig på våren.

Julestjerne, som alle andre planter i vortemelkfamilien, inneholder en klissete saft som er giftig og kan sette flekker.

I den senere tiden har det kommet rosa "julestjerner" på markedet. Det norske navnet på dem er høststjerne, og produsenten kaller dem Princettia. De har en tidligere sesong (oktober-november) og skal ha samme stell som vanlige julestjerner.

De røde bladene på ei julestjerne er ikke kronblader,  som mange tror. Det er røde høyblader som "reklamerer" for de egentlige blomstene, som er "knoppene" i midten av stjerna. Det går an å knipe av "knoppene" uten at planten tar skade av det. En plante med friske knopper vil vanligvis være mer holdbar enn en plante med svært åpne knopper, og om de har falt av, er planten mest sannsynlig ikke fersk.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger