Bromelia

Plantenavn Latinsk navn : Bromeliaceae Familie : Ananasfamilien Opprinnelse : Amerika Denne familien omfatter planter som Guzmania, Vriesea, Tillandsia og mange andre planteslekter. D…

Plantenavn


Latinsk navn: Bromeliaceae

Familie: Ananasfamilien

Opprinnelse: Amerika

Denne familien omfatter planter som Guzmania, Vriesea, Tillandsia og mange andre planteslekter. De har mye til felles når det gjelder stell.


Plassering: 

Ingen av disse plantene bør stå rett i sola, da de for det meste er tropiske skogplanter. Tillandsia tåler noe sol, spesielt typene med stive blader. Siden de stammer fra varmere strøk, bør de ikke utsettes for temperaturer under 8 grader.

Vann og gjødsel:

Det spesielle med Bromelia-familien er at de bruker bladene til å drikke vann med. Noen typer har ikke røtter i det hele tatt, og de fleste har små, svake røtter. De bør vannes med lunkent vann slik at det legger seg vann mellom bladene. Mange typer har en "krukke" i bladrosetten, hvor det hele tiden bør stå litt vann. De trenger lite vann i jorda, og er lite næringskrevende. Normalt vil de ikke trenge gjødsel mens de blomstrer.

Spesielle krav:

Alle plantene i denne familien liker høy luftfuktighet og kan gjerne dusjes. På de typene som har en "krukke" i midten av bladrosetten, bør det stå litt vann oppi den.

Noen Tillandsia-typer har ikke røtter, og vannes ved å dusjes eller dyppes i vann et par ganger i uka. Disse luftplantene holder seg godt om de står i en glassvase som holder på luftfuktigheten. Det er viktig at de får tørke (slik at overflaten blir gråaktig) før de dyppes på nytt.

Formering:

Hver rosett blomstrer bare en gang. Etter blomstring, vil det dukke opp små sideskudd rundt kanten på den gamle planten. Så fort som de former en "krukke", bør de få vann i den. Planten kan deles når den gamle rosetten har visnet helt ned. De nye plantene kan blomstre igjen, særlig på Vriesea, men det er vanskelig å få til under vårt klima og lysforhold.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Frukten ananas hører til Bromelia-familien.

Blomstene er veldig holdbare. Et skudd kan holde seg fint i opptil tre måneder. Guzmania er vanligvis den mest holdbare. Den fargerike delen er egentlig høyblader, og de egentlige blomstene titter fram som små dusker eller tunger mellom dem. Når du kjøper en Bromelia, kan det være lurt å kjøpe en plante hvor det bare er dusker nederst i akset. Tillandsia cyanea får blå blomster fra kanten av den rosa knoppen på samme måte.

Kommentarer

 1. Hei,
  Gjelder det samme med ananasplanten? At den bør få vann i bladene og at frukten dør etter ca. 3 måneder?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, denne kommentaren kom helt bort for meg! Ja, dette gjelder også ananasplanten. Det går an å ta vare på bunnen, det kan komme sideskudd. Toppen på ananasplanten kan settes i vann og rote seg.

   Slett
 2. De er kommentarer stor lang blomst midt i planta men den blomstrer ikke enda de erfart av blomster klumper rundt planten

  SvarSlett
 3. Jeg har nettopp kjøpt bromelia botanica.
  Hvordan skal denne vannes??
  Takk for svar🌺

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Botanica er et gartneri som produserer forskjellige typer Bromelia, så det er litt vanskelig å si.

   Om det er en Tillandsia (gråaktige, litt stive blader) så drikker den med hele bladoverflaten og skal dyppes i vann ca. en gang i uka eller dusjes godt på bladene et par ganger i uka. Det trenger ikke å stå igjen vann på dem.

   Om det er en annen type Bromelia skal den vannes i "krukken" midt i bladrosetten, og også litt i jorda når den er helt tørr. Disse liker også å bli dusjet innimellom, men de bør ikke stå våte på selve blomsten.

   Hvordan ser planten din ut?

   Slett
 4. Hei, etter vinteren ute, er dette en sekvensiell plante? Kommer i liv etter vinteren som andre planter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, disse plantene kan ikke stå ute om vinteren. Om du har dem ute, må de inn før frosten kommer, og de trives best i skyggen :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger