Lobelia

Lobelia Latinsk navn : Lobelia erinus Familie : Klokkefamilien Opprinnelse : Afrika Hardførhet : Tåler ikke frost, dyrkes som ettårig i Norge "Hengelobelia" og "kan…

Lobelia
Lobelia


Latinsk navn: Lobelia erinus

Familie: Klokkefamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Tåler ikke frost, dyrkes som ettårig i Norge
"Hengelobelia" og "kantlobelia" er sorter av den samme arten med forskjellig vekstform. Begge typene finnes i blått, lilla, rosa og hvitt.

Plassering: 

Hengende sorter (hengelobelia) trives i potter, kasser, ampler og andre steder der den kan henge fritt nedover. Lave sorter (kantlobelia) er populære kantplanter i bed. Den tåler både sol og skygge, men blir finest i morgen- eller kveldssol. Sterk sol midt på dagen kan misfarge bladene, det samme kan kulde.

I vårt klima er det viktig at potter og kasser er godt drenerte. Selv om det er hull i bunnen, er det en god ide å legge leca, stein, eller lignende nederst for å ta av for vannet. Blir det stående vann i jorda, vil den bli sur og røttene vil råtne.

Vann og gjødsel:

Lobelia tåler å tørke lett opp, men må ikke stå tørr lenge. Blir den så tørr at den begynner å bli slapp, vil knoppene tørke inn og falle av.

Spesielt i potter og kasser er gjødsel viktig. Langtidsgjødsel er enkelt å bruke og virker godt.

Spesielle krav:

En lobelia som har blitt lang, tynn og stygg kan klippes ned. Den tåler å klippes ned til halve lengden.

På våren må lobelia herdes før den plantes ut ved å la den stå ute på dagen og inne på natta i noen dager.

Formering:

Lobelia såes inne tidlig på våren, herdes og plantes ut når det ikke lenger er fare for frost. Hagesentre selger småplanter til utplanting og ferdige planter i potter.

Sesong:

(April)Mai-til det blir frost

Diverse:

I Afrika, der lobelia stammer fra, brukes den som staude.

Kommentarer

 1. Er det mulig å plante dem ute på blomtersenga og når vinter kommer, gjenplanter dem i potter å la dem inne i huset? Kommer de til å overleve dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. I teorien kan de overvintres frostfritt, men jeg vet ikke om de tåler å graves opp fra jorda og settes i potte. Generelt liker ingen planter å gå fra mer plass til mindre., og planter som overvintres sånn vil nok trenge en nedklipping på et eller annet tidspunkt. Jeg ser at en tysk artikkel sier at dette er mulig, men jeg har ikke prøvd dette selv.

   Stauder som overvintres inne vil stå kjølig nok til at de går i dvale. I de områdene i Afrika hvor lobelia kommer fra er det 4-10 grader om vinteren. Om det er for varmt, vil de fort trenge mer lys enn det er om vinteren, og de må ikke tørke helt ut.

   Det finnes andre Lobelia-arter som er stauder. Lobelia fulgens, den helt røde, er hardfør til H2-4 avhengig av sort.

   Slett
  2. Tusen takk for et lærerikt svar!

   Slett
 2. Er det farlig å spise lobelia, i så fall hvor mye er farlig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette kan jeg ikke svare på! Om du er redd for at noen har spist en plante som kan være giftig, må du høre med Giftinformasjonen!

   Slett
 3. Min har mistet blomsterne. Hva bør jeg gjøre? Har kjøpt som liten potte, og ompottet den med lecakuler i bunnen. Nok so og vann har den fått også, men blomsterne tørket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hvor lenge er dette siden? Det er normalt at planter som kommer rett fra gartneri/drivhus får en liten hvileperiode når de får et nytt hjem, dessverre. Det har kommet ut mange blomster under helt perfekte forhold, dette har tatt mye næring, og så blir den stresset av flytting/ompotting og det tar et par uker før det kommer nye knopper. I verste fall (dårlig vær) har jeg vært ute for at sommerblomster har sturt i nesten en måned etter at de har blitt plantet rett ut.

   Det beste vi kan gjøre for å unngå dette neste gang, er å venne planten litt etter litt til å stå ute. Sett den helst i skyggen og i le for vær og vind de første par dagene, i originalpotta.

   Det kommer nok nye blomster snart. Om den har blitt svært stygg kan den klippes litt ned.

   Lykke til!

   Slett
 4. Hvorfor blir bladene på lobeliaene mørke?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vanlig i sola:) Er det uvanlig kaldt eller varmt, blir de enda fortere mørke.

   Slett
 5. Hva gjør jeg når de har blitt ca 2-3 cm lange? Skal de pirkles i større Potter? Evt når skal man gjøre dette?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger