Lobelia

Lobelia Latinsk navn : Lobelia erinus Familie : Klokkefamilien Opprinnelse : Afrika Hardførhet : Tåler ikke frost, dyrkes som ettårig i Norge "Hengelobelia" og "kan…

Lobelia
Lobelia


Latinsk navn: Lobelia erinus

Familie: Klokkefamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Tåler ikke frost, dyrkes som ettårig i Norge
"Hengelobelia" og "kantlobelia" er sorter av den samme arten med forskjellig vekstform. Begge typene finnes i blått, lilla, rosa og hvitt.

Plassering: 

Hengende sorter (hengelobelia) trives i potter, kasser, ampler og andre steder der den kan henge fritt nedover. Lave sorter (kantlobelia) er populære kantplanter i bed. Den tåler både sol og skygge, men blir finest i morgen- eller kveldssol. Sterk sol midt på dagen kan misfarge bladene, det samme kan kulde.

I vårt klima er det viktig at potter og kasser er godt drenerte. Selv om det er hull i bunnen, er det en god ide å legge leca, stein, eller lignende nederst for å ta av for vannet. Blir det stående vann i jorda, vil den bli sur og røttene vil råtne.

Vann og gjødsel:

Lobelia tåler å tørke lett opp, men må ikke stå tørr lenge. Blir den så tørr at den begynner å bli slapp, vil knoppene tørke inn og falle av.

Spesielt i potter og kasser er gjødsel viktig. Langtidsgjødsel er enkelt å bruke og virker godt.

Spesielle krav:

En lobelia som har blitt lang, tynn og stygg kan klippes ned. Den tåler å klippes ned til halve lengden.

På våren må lobelia herdes før den plantes ut ved å la den stå ute på dagen og inne på natta i noen dager.

Formering:

Lobelia såes inne tidlig på våren, herdes og plantes ut når det ikke lenger er fare for frost. Hagesentre selger småplanter til utplanting og ferdige planter i potter.

Sesong:

(April)Mai-til det blir frost

Diverse:

I Afrika, der lobelia stammer fra, brukes den som staude.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger