Afrikalilje

Afrikalilje Latinsk navn : Ornithogalum dubium Familie : Hyasintfamilien Opprinnelse : Sør-Afrika Hardførhet : Må overvintres inne Utseende : Løkblomst med oransje blomster Plasse…

Afrikalilje, Ornithogalum dubium
Afrikalilje


Latinsk navn: Ornithogalum dubium

Familie: Hyasintfamilien

Opprinnelse: Sør-Afrika

Hardførhet: Må overvintres inne

Utseende: Løkblomst med oransje blomster

Plassering: 

Løkplanter kommer opp uansett hvor de står, men planten får mer kompakt form og sterkere farge om den får godt lys. Ingen løkblomster er glade i sterk varme, det gjelder også afrikalilje. Jo kjøligere den står, jo lenger varer blomstringen. Afrikaliljer tåler ikke direkte frost, men kan fint stå ute så lenge det ikke er frost.

Vann og gjødsel:

Som alle løkblomster, vil afrikalilje tørke litt opp mellom hver vanning. Det er best å vanne fra bunnen, fordi løkene kan råtne om de blir våte oppå. Den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men om du vil ta vare på løken og drive den fram på nytt, kan den få litt gjødsel (halv dose) mens den står grønn etter blomstringen.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Bortsett fra vann og lys, har den alt den trenger i løken. Blomstringen kan vare i to-tre måneder!

Formering:

Etter at planten har visnet ned, kan de små sideløkene plukkes av og plantes for seg selv. De vil vanligvis ikke blomstre det første året. Det går også an å så afrikaliljer, men planten vil nok bli et par år gammel før den blomstrer.

Sesong:

Vår, men den selges som snittblomst nesten hele året.

Diverse:

Afrikaliljen kommer, som navnet viser, fra Afrika. Den blomstrer naturlig når det er vinter i Sør-Afrika, altså når det er sommer her. Afrikaliljer er svært holdbare snittblomster. Det gjelder både den oransje og den hvite varianten. I de siste årene har den blitt mer og mer populær som potteplante.

Afrikaliljer kan "overvintres" på samme måte som alle andre løker: Etter at den har blomstret ferdig, skal stilken klippes av i toppen så den ikke setter frø. Bladene må få lov å visne ned av seg selv, fordi næringen i dem blir lagret i løken. Når den har visnet ned, bør den stå og hvile seg tørt, mørkt og kjølig i omtrent tre måneder før den får inn i varmen igjen.

Hele planten er giftig, og det er løken som er mest giftig.

Kommentarer

 1. Takk for tips MIN afrikalilje står nå i full blomst.Men noe galt gjør jeg Den får gule visne blader.Noen tips??Takker for svar

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Får den tørke opp mellom vanningene? Gule blader er et typisk tegn på overvanning. Eller står den kanskje for varmt?

   Slett
 2. Heisann. Kjøpte min som potteplante. Blomstret lenge. Nå står bladene kjempefine og grønne. Men hvordan får jeg atter blomstring ? Har den stående i vinduskarmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Beklager seint svar. Jeg har hatt feil på nettet.

   Løkplanter generelt vil samle næring før de blomstrer igjen. Det får du til ved å la de grønne bladene stå igjen helt til de visner ned av seg selv. Nå kan den også få litt gjødsel. Det er viktig at den får godt lys, så du gjør helt rett med å ha den i vinduskarmen.

   Når den visner ned, vil den ha en hvileperiode. Da vil den stå kjølig, og trenger så å si ikke vann. I vill tilstand blomstrer disse vinter/tidlig vår på samme måte som en amaryllisløk, så jeg vil regne med at de visner ned seint på sommeren og vil begynne å spire igjen på høsten.

   Det er ikke alltid at det kommer blomster andre året, om den har brukt mye energi på blomstringen. Men den kommer kanskje året etterpå...

   Slett
  2. Jeg mente at den kanskje bare kommer blader neste gang :)

   Slett
 3. Jeg har en gul som jeg kjøpte til påske Er det samme fremgangsmåte Kan den settes
  Ut æ

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, den gule skal ha samme stell. Den kan stå ute når det ikke er frost. Min tålte 4-5 grader godt.

   Slett
 4. Hei. Har nettopp kjøpt en Ornithogalum thyrosoides på Kiwi, helt ukjent plante for meg, men den så litt kul ut og jeg hadde lyst på noe nytt. Har googlet litt på navnet, men finner veldig lite info på norsk. Regner med det er samme familie som dubium, skal den også ha samme stell? Kjøpte den egentlig som inneplante, men antar den også fint klarer seg ute om sommeren? Har solfylt sørvendt terrasse, blir det for mye sol for den tror du? På forhånd takk for svar!:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ornithogalum thyrsoides skal ha samme stell som O.dubium. Begge stammer fra Sør-Afrika og vokser på samme måte. Denne tåler ned til 4-5 grader, så den kan fint stå ute om sommeren. Blomsten står kanskje enda lenger enn på den oransje.

   Så morsomt at du fant denne i salg, denne er ikke vanlig som potteplante. Den var svært populær som snittblomst for noen år siden, men den kom litt mer bort i de senere årene.

   Jeg håper dette hjelper! :)

   Slett
 5. Hei igjen :-) Thyrsoides er visst korrekt navn på den, det var skrivefeil på etiketten! Fant link til produsenten med litt info her: https://zeelenbergplants.nl/en/care/#ornithogalum

  SvarSlett
 6. Min afrikalilje er blå, og har blomsterklaser som minner litt om Allium eller Prærieløk., avlang blomsterstand.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Du har en Agapanthus! Den blir også kalt for afrikalilje eller afrikansk lilje. Om du er heldig og bor sørpå, overvintrer den ute :)

   Slett
 7. Hei. Vi kjøpte Agapanthus plante med knopper på Gjennestad. Etter noen dager med forsiktig tilvenning til uteliv så ser knoppene gule og tørre ut. Har ikke vært frostnatt her. Planten står som anbefalt trangt i opprinnelig potte. Hva kan være årsaken?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger