Afrikalilje

Afrikalilje Latinsk navn : Ornithogalum dubium Familie : Hyasintfamilien Opprinnelse : Sør-Afrika Hardførhet : Må overvintres inne Utseende : Løkblomst med oransje blomster Plasse…

Afrikalilje, Ornithogalum dubium
Afrikalilje


Latinsk navn: Ornithogalum dubium

Familie: Hyasintfamilien

Opprinnelse: Sør-Afrika

Hardførhet: Må overvintres inne

Utseende: Løkblomst med oransje blomster

Plassering: 

Løkplanter kommer opp uansett hvor de står, men planten får mer kompakt form og sterkere farge om den får godt lys. Ingen løkblomster er glade i sterk varme, det gjelder også afrikalilje. Jo kjøligere den står, jo lenger varer blomstringen. Afrikaliljer tåler ikke direkte frost, men kan fint stå ute så lenge det ikke er frost.

Vann og gjødsel:

Som alle løkblomster, vil afrikalilje tørke litt opp mellom hver vanning. Det er best å vanne fra bunnen, fordi løkene kan råtne om de blir våte oppå. Den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men om du vil ta vare på løken og drive den fram på nytt, kan den få litt gjødsel (halv dose) mens den står grønn etter blomstringen.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Bortsett fra vann og lys, har den alt den trenger i løken. Blomstringen kan vare i to-tre måneder!

Formering:

Etter at planten har visnet ned, kan de små sideløkene plukkes av og plantes for seg selv. De vil vanligvis ikke blomstre det første året. Det går også an å så afrikaliljer, men planten vil nok bli et par år gammel før den blomstrer.

Sesong:

Vår, men den selges som snittblomst nesten hele året.

Diverse:

Afrikaliljen kommer, som navnet viser, fra Afrika. Den blomstrer naturlig når det er vinter i Sør-Afrika, altså når det er sommer her. Afrikaliljer er svært holdbare snittblomster. Det gjelder både den oransje og den hvite varianten. I de siste årene har den blitt mer og mer populær som potteplante.

Afrikaliljer kan "overvintres" på samme måte som alle andre løker: Etter at den har blomstret ferdig, skal stilken klippes av i toppen så den ikke setter frø. Bladene må få lov å visne ned av seg selv, fordi næringen i dem blir lagret i løken. Når den har visnet ned, bør den stå og hvile seg tørt, mørkt og kjølig i omtrent tre måneder før den får inn i varmen igjen.

Hele planten er giftig, og det er løken som er mest giftig.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger