Campanula

Bildet viser karpatklokke. Murklokke har smalere, mer lilla blomster, men stellet er det samme. Campanula Alternative navn: Murklokke, klokkeblomst Latinsk navn : Campanula portenschlag…

Campanula
Bildet viser karpatklokke.
Murklokke har smalere, mer lilla blomster, men stellet er det samme.
Campanula


Alternative navn: Murklokke, klokkeblomst

Latinsk navn: Campanula portenschlagiana

Familie: Klokkefamilien

Opprinnelse: Sentral-Europa

Hardførhet: H5

Utseende: Tueformet plante med blå eller hvite klokkeblomster


Plassering: 

Så lyst som mulig inne, men ikke i direkte, sterk sol. Gjerne så kjølig så mulig. Campanula holder seg best i et vindu uten oppvarming under.

Campanula er en staude og trives godt ute så lenge det ikke er frost.

Vann og gjødsel:

Campanula bør vannes fra bunnen av, og tørke lett ut mellom hver vanning. Den tåler ikke at jordoverflaten er konstant fuktig, men kan stå i selvvanningspotte om den vanner fra bunnen. Den må heller ikke bli så tørr at den begynner å bli slapp, knoppene har vanskelig for å ta seg opp.

Ute er de ikke spesielt næringskrevende, inne kan de få blomstergjødsel ca. annenhver uke.

Spesielle krav:

Visne blomster bør plukkes av. Ute trives de best i en skråning eller et annet godt drenert sted. Den tåler ikke å stå våt i lang tid.

Formering:

Campanula er lett å dele.

Sesong:

Nå for tiden selges campanula i butikk fra januar til utpå sensommeren. Ute blomstrer den fra mai til frosten kommer.

Diverse:

Alle typer campanula inneholder melkesaft som kan sette flekker. Campanula er flerårige og kan spre seg om den liker seg ute.

Kommentarer

 1. Jeg har plantet campanula i blomterkasser ute. Ser ikke ut om den trives. Kanskje den har fått for mye vann? Av det jeg leser over, kan det bety at den ikke trives så godt i kasser/potter ute. er det noen som har råd? Det er jo vanskelig å få til vanning nedenfra i potter/kasser.

  Kirsti

  SvarSlett
  Svar
  1. Når de står ute vil de jo få vann fra bunnen av, fra bakken. Hvordan er dreneringen i de kassene? Jeg har lagt merke til at campanula trives best der jorda ikke er for tung. Det er viktig at vannet får renne bort gjennom et hull i bunnen. Stein nederst vil ta av for en del vann, men regner det mye vil vannet lett fylle hele kassen...

   Slett
  2. Hvordan og hvor ofte skal Campanula vannes innendørs i blomsterpotte? Trenger den mye lys? Trives den med romtemperatur på cirka 21-22 grader?

   Slett
  3. Hei Anonym! Den vil vannes fra bunnen inne, når potta kjennes lett ut. Det er bedre å vanne litt ofte enn å gi den for mye vann, den vil heller ikke bli for tørr.

   Aller helst vil den stå litt kjøligere enn det, og den trenger mye lys. Jo varmere det er, jo mer lys og vann trenger den.

   Slett
 2. Takk for svar! Vi kjøpte 2 stk. potteplanter Campanula Royal på Joker for et par dager siden. Begge plantene hadde fått godt med vann fra butikk da vi kjøpte dem. Vi oppdaget etter kjøpet at den ene planten var veldig fuktig. Etter et par dager innendørs har de blå blomstene på denne planten lagt seg litt ned. Vi er usikre på om det skyldes at den har blitt vannet for mye i butikken eller om det skyldes at den trenger vann. Etter å ha sjekket jorda i planten før vanning, var jorda nå blitt tørr. Vi har nå vannet denne planten med litt vann nedenfra i bunnen av potten. Vi håper det vil føre til at blomstene vil reise seg igjen. Er det sannsynlig at det vil skje? Planten er plassert ca. 4 meter fra vårt store stue-vindu, så noe lys vil den jo få på dagtid. Bør planten vannes 2-3 ganger pr.uke hvis den vannes kun med litt vann? Imøteser ditt svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   4 meter fra et stuevindu er alt for lite lys for en campanula. Den må ha mye mer enn det, helst i vinduet så den får alt dagslyset. En meter fra vinduet kommer bare en fjerdedel av lysstyrken i vinduet fram. Når den får så lite lys, har den heller ikke energi til å drikke opp vannet, og da blir det fort råttent.

   Vann nedenfra er bra. Den eneste måten å bedømme skikkelig om den har nok vann er å løfte på potta. Tung potte=rikelig vann. Lett potte=må ha vann. Campanula vil helst ikke bli så våt at den blir helt tung, så det er nok best å vanne et par ganger i uka. Men kjenn først. :)

   Slett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Hei, jeg bor i Askøy og jeg har en (rocky) skråning i hagen min som jeg ønsker å dekke den med Campanula, men er usikker om det er mulig på grunn av regn og frost. Har dere noen erfaring med det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Askøy er sone H2, så det skal nok gå bare bra. Jeg har best erfaring med å overvintre dem nettopp i skråninger, fordi de drenerer bort regnet forholdsvis fort. Du kan jo høre på et lokalt hagesenter om de kan anbefale en sort som har godt rykte akkurat der du bor. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger