Campanula

Bildet viser karpatklokke. Murklokke har smalere, mer lilla blomster, men stellet er det samme. Campanula Alternative navn: Murklokke, klokkeblomst Latinsk navn : Campanula portenschlag…

Campanula
Bildet viser karpatklokke.
Murklokke har smalere, mer lilla blomster, men stellet er det samme.
Campanula


Alternative navn: Murklokke, klokkeblomst

Latinsk navn: Campanula portenschlagiana

Familie: Klokkefamilien

Opprinnelse: Sentral-Europa

Hardførhet: H5

Utseende: Tueformet plante med blå eller hvite klokkeblomster


Plassering: 

Så lyst som mulig inne, men ikke i direkte, sterk sol. Gjerne så kjølig så mulig. Campanula holder seg best i et vindu uten oppvarming under.

Campanula er en staude og trives godt ute så lenge det ikke er frost.

Vann og gjødsel:

Campanula bør vannes fra bunnen av, og tørke lett ut mellom hver vanning. Den tåler ikke at jordoverflaten er konstant fuktig, men kan stå i selvvanningspotte om den vanner fra bunnen. Den må heller ikke bli så tørr at den begynner å bli slapp, knoppene har vanskelig for å ta seg opp.

Ute er de ikke spesielt næringskrevende, inne kan de få blomstergjødsel ca. annenhver uke.

Spesielle krav:

Visne blomster bør plukkes av. Ute trives de best i en skråning eller et annet godt drenert sted. Den tåler ikke å stå våt i lang tid.

Formering:

Campanula er lett å dele.

Sesong:

Nå for tiden selges campanula i butikk fra januar til utpå sensommeren. Ute blomstrer den fra mai til frosten kommer.

Diverse:

Alle typer campanula inneholder melkesaft som kan sette flekker. Campanula er flerårige og kan spre seg om den liker seg ute.

Kommentarer

 1. Jeg har plantet campanula i blomterkasser ute. Ser ikke ut om den trives. Kanskje den har fått for mye vann? Av det jeg leser over, kan det bety at den ikke trives så godt i kasser/potter ute. er det noen som har råd? Det er jo vanskelig å få til vanning nedenfra i potter/kasser.

  Kirsti

  SvarSlett
  Svar
  1. Når de står ute vil de jo få vann fra bunnen av, fra bakken. Hvordan er dreneringen i de kassene? Jeg har lagt merke til at campanula trives best der jorda ikke er for tung. Det er viktig at vannet får renne bort gjennom et hull i bunnen. Stein nederst vil ta av for en del vann, men regner det mye vil vannet lett fylle hele kassen...

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger