Påskelilje

Storblomstret påskelilje Påskelilje Latinsk navn : Narcissus cyclamineus (småblomstret type)                      Narcissus pseudonarcissus (storblomstret type) Familie : Narsissfa…

Påskelilje
Storblomstret påskelilje
Påskelilje


Latinsk navn: Narcissus cyclamineus (småblomstret type)
                     Narcissus pseudonarcissus (storblomstret type)

Familie: Narsissfamilien

Opprinnelse: Europa

Hardførhet: H6 

Utseende: Trompetformet gul blomst, lange, saftige blader. Stor løk som stikker opp av jorda.

Påskeliljer er mest kjent som hageplante, men denne artikkelen tar for seg påskeliljer i potter.

Plassering: 

Løkplanter kommer opp uansett hvor de står, men planten får mer kompakt form og sterkere farge om den får godt lys. Dårlig lys kan få stilken til å strekke seg så langt at den faller om. Ingen løkblomster er glade i sterk varme, og påskeliljer trives egentlig best ute. Jo kjøligere den står, jo lenger varer blomstringen. Det kan være en god ide å sette planten kjølig om natta. Påskeliljer tåler en frostnatt, og kan gjerne stå ute på våren.

Vann og gjødsel:

Som alle løkblomster, vil påskeliljer tørke litt opp mellom hver vanning. Det er best å vanne fra bunnen, fordi løkene kan råtne om de blir våte oppå. Den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men om den blir plantet ut etterpå kan den få litt løkgjødsel eller lignende.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Bortsett fra vann og lys, har den alt den trenger i løken. Det kan være lurt å snu planten mens knoppene strekker seg, så den ikke strekker seg for mye mot lyset til en side.

Formering:

Etter at planten har visnet ned, kan de små sideløkene plukkes av og plantes for seg selv. De vil vanligvis ikke blomstre det første året. Påskeliljer som blir plantet ut kan spre seg lett om de får gode forhold.

Sesong:

Februar-april.

Diverse:

Påskeliljer trives egentlig best ute. Løken er flerårig. De grønne bladene må få stå i fred til de visner av seg selv, om de skal blomstre på nytt neste år.

Påskeliljer er giftige, det gjelder spesielt løken.

Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger