Stemorsblomst

Stemorsblomst Latinsk navn : Viola x wittrockiana Familie : Fiolfamilien Opprinnelse : Stemorsblomst er en krysning mellom flere arter, blant annet vill stemorsblomst og hornfiol.  Har…

Stemorsblomst
Stemorsblomst


Latinsk navn: Viola x wittrockiana

Familie: Fiolfamilien

Opprinnelse: Stemorsblomst er en krysning mellom flere arter, blant annet vill stemorsblomst og hornfiol. 

Hardførhet: Toårig, kan så seg


Plassering: 

Stemor er en av de få plantene som tåler frost. De kan tåle ned mot 3-4 minusgrader i kortere perioder, og de småblomstrete (Viola cornuta) kan kanskje tåle enda mer. Derfor kan den plantes ut tidlig på våren. Stemor vil ikke trives inne, da det blir for varmt og lyset for svakt.

Stemor trives godt i potter, kasser, og bed.

De vil trives på de fleste stedene ute, så lenge jorda ikke er for våt. Etter min erfaring trives de best i sand/grusholdig jord. På veldig tørre og solfylte steder vil plantene bli små.

Vann og gjødsel:

Står de under tak eller i ei potte, må de vannes regelmessig. Spesielt storblomstrete sorter vil gjerne ha gjødsel. I potter og kasser er gjødsel viktig. Alle typer kan bruker, følg anvisningen på pakken.

Spesielle krav:

Visne blomster bør knipes av før de får sette frø. Stemor kan finne på å visne ned om den får gjort seg ferdig med å sette frø. Blir planten veldig lang og tynn, kan den også klippes litt ned.

Formering:

Stemor såes inne, seint på vinteren eller tidlig på våren. Det er viktig å herde plantene ved å la dem få stå ute på dagen og inne på natta i ca. ei uke før de blir plantet ut. Planter fra et hagesenter kan plantes ut med en gang.

Det går også an å så dem på høsten, da vil de blomstre tidlig på våren.

Sesong:

Hele året, så lenge det ikke er frost. Stemor kan også overleve frostnetter.

Diverse:

Stemor er en fiol, og som på andre fioler er blomstene spiselige. Noen sorter dufter.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger