Timian

Timian Kompakt italiensk timiansort Latinsk navn : Thymus vulgaris Familie : Leppeblomstfamilien Opprinnelse : Sør-Europa Hardførhet : H5-6 Plassering:  Timian er glad i sol, og…

Timian
Timian i selvvanningspotte
Kompakt italiensk timiansort


Latinsk navn: Thymus vulgaris

Familie: Leppeblomstfamilien

Opprinnelse: Sør-Europa

Hardførhet: H5-6


Plassering: 

Timian er glad i sol, og kan fint stå rett i sola. Jo mer sol den får, jo sterkere blir smaken. Det er viktig at jorda eller potta er godt drenert, da den råtner lett om den står fuktig over lang tid.

Om den plantes rett i jorda, er timian hardfør i deler av landet. Den er mindre hardfør enn for eksempel oregano, og bør dekkes i utsatte strøk.

Vann og gjødsel:

Timian vil gjerne tørke litt opp mellom hver vanning. Om den står i potte, er det greieste å løfte på potta, og ikke vanne før den kjennes helt lett ut. Selvvanningspotter går greit, spesielt om den står ute i solveggen.

Urter som det blir høstet mye av, bør få litt gjødsel. Etter min erfaring virker gjødselpinner for blomstrende planter veldig godt på urter som timian. Organisk næring virker også godt.

Spesielle krav:

Det aller viktigste kravet er godt lys. Det er sollyset som utvikler smaken.

Planten har bare godt av å bli høstet regelmessig, fordi den setter flere sideskudd når toppen blir klipt av. Gamle skudd kan bli litt treaktige, og da er det en god ide å klippe dem ned til ca. midt på skuddet. Det vil komme ut sideskudd under hvert bladpar!

Formering:

Timian kan formeres med frø, deling, eller stiklinger. Det er vanlig å så den inne og plante den ut etter herding. Planten tåler litt frost om den får venne seg gradvis til kulden.

Det er veldig stor forskjell på timianplanter som selges, akkurat som med mange andre krydderurter.  Planter som har vært herdet eller dyrket utendørs er mye sterkere enn de som har vært dyrket i drivhus. Slike planter vil vanligvis falle helt sammen før de forhåpentligvis setter nye, sterkere skudd.

Sesong:

De første herdete plantene kommer i handelen rundt påsketider, matbutikker selger timian fra drivhus hele året. Planten holder seg grønn og kan høstes helt fram til frosten kommer. Det går fint an å overvintre den inne, da trenger den så godt lys som den kan få. Det vil bli en del tørre/døde skudd gjennom vinteren, disse klippes ned utpå våren når det har begynt å vokse igjen.

Timian blomstrer på sommeren. Blomstene er også spiselige, og de tiltrekker seg humler og bier.

Bruk:

Timian er her i landet tradisjonelt brukt i ertesuppe. Smaken kommer best fram om timian får koke med maten en stund. Den passer i alle slags supper og gryteretter.

Timian tåler tørking veldig godt.

Det finnes flere typer timian, for eksempel sitrontimian som dufter av sitron. Ville timianarter vokser vilt i Norge helt opp til Finnmark, men noen av disse er ganske sjeldne og bør ikke flyttes.

Bier og humler elsker timianblomster. 

Kommentarer

 1. Blir timian kraftigere om vi tar av blomster? Rettere sagt bør knoppene fjernes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Artig at denne kom nå, mens jeg var ute i hagen og pottet om- og klipte ned- timian.

   Ja, den blir kraftigere om blomstene blir tatt bort, men det er ikke å sette knopper som tar est næring. Det er å sette frø. Så det gjør ingen skade om det får åpne seg noen blomster, biene elsker også dette. Så er det best å klippe dem bort etterpå. Blomstene er også spiselige!

   Slett
 2. Takk for god artikkel

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger