lørdag 10. januar 2015

Gressløk

Gressløk


Latinsk navn: Allium schoenoprasum

Familie: Løkfamilien

Opprinnelse: Hele den nordlige halvkulen

Hardførhet: H8

Det finnes flere typer gressløk: den vanlige, med smale blader, og sibirgressløk som er grovere. Kinesisk gressløk smaker hvitløk, og er egentlig en annen art, Allium tuberosum.

Plassering: 

Gressløk er vinterhardfør i hele Norge. Den spirer tidlig, og vil trives best på et godt drenert sted, der det ikke samler seg vann tidlig på våren. Det går også fint an å dyrke gressløk inne på vinteren, da er det viktig at de får godt lys.

Vann og gjødsel:

Plantet rett i bakken finner gressløken vanligvis det den trenger selv. I ei potte kan det være nødvendig å vanne, når potta kjennes lett ut. Potter med urter som står i sola kan tørke ut veldig fort.

Gressløk i potte kan få blomstergjødsel eller organisk næring nå og da.

Spesielle krav:

Det kan være lurt å klippe ned planten når den har blomstret, da kommer det nye skudd. Blomsterstilker kan være litt beske i smaken. Gamle planter bør deles på høsten, da blir bladene kraftigere og grønnere.

Formering:

Gressløk formeres vanligvis ved deling, men det går også an å så den. Den såes inne, tidlig på våren eller seint på vinteren, og herdes og plantes ut når det er fritt for frost.

Sesong:

Hele året, så lenge det ikke er frost. Inne hele året.

Bruk:

Gressløk har en mild, fin løksmak som passer godt til for eksempel egg, potetretter, og fisk. Den kan brukes til det aller meste. Gressløk kan tørkes og fryses.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar