Gressløk

Gressløk Foto: Jaymantri Latinsk navn : Allium schoenoprasum Familie : Løkfamilien Opprinnelse : Hele den nordlige halvkulen Hardførhet : H8 Det finnes flere typer gressløk: den va…

Gressløk

Gressløk plantet i en pallekarm
Foto: Jaymantri

Latinsk navn: Allium schoenoprasum

Familie: Løkfamilien

Opprinnelse: Hele den nordlige halvkulen

Hardførhet: H8

Det finnes flere typer gressløk: den vanlige, med smale blader, og sibirgressløk som er grovere. Kinesisk gressløk smaker hvitløk, og er egentlig en annen art, Allium tuberosum.

Plassering: 

Gressløk er vinterhardfør i hele Norge. Den spirer tidlig, og vil trives best på et godt drenert sted, der det ikke samler seg vann tidlig på våren. Det går også fint an å dyrke gressløk inne på vinteren, da er det viktig at de får godt lys.

Vann og gjødsel:

Plantet rett i bakken finner gressløken vanligvis det den trenger selv. I ei potte kan det være nødvendig å vanne, når potta kjennes lett ut. Potter med urter som står i sola kan tørke ut veldig fort.

Gressløk i potte kan få blomstergjødsel eller organisk næring nå og da.

Spesielle krav:

Det kan være lurt å klippe ned planten når den har blomstret, da kommer det nye skudd. Blomsterstilker kan være litt beske i smaken. Gamle planter bør deles på høsten, da blir bladene kraftigere og grønnere.

Formering:

Gressløk formeres vanligvis ved deling, men det går også an å så den. Den såes inne, tidlig på våren eller seint på vinteren, og herdes og plantes ut når det er fritt for frost.

Sesong:

Hele året, så lenge det ikke er frost. Inne hele året.

Bruk:

Gressløk har en mild, fin løksmak som passer godt til for eksempel egg, potetretter, og fisk. Den kan brukes til det aller meste. Gressløk kan tørkes og fryses.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger