Ludisia

Ludisia Andre navn : Juvelorkide Latinsk navn : Ludisia discolor Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Sørøst-Asia Utseende: Stripete blader med lilla underside. Små hvite orki…

Ludisia discolor, juvelorkide
Ludisia


Andre navn: Juvelorkide

Latinsk navn: Ludisia discolor

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Sørøst-Asia

Utseende: Stripete blader med lilla underside. Små hvite orkideblomster på stilker som stikker opp over bladene


Plassering: 

Som de aller fleste andre orkideer, vil Ludisia stå lunt og trekkfritt. De stripete bladene får finest mønster om den ikke står i sola, men den bør stå lyst, spesielt på vinteren. Den kan bli svidd av direkte sol eller veldig tørr luft, for eksempel fra en varmepumpe.

Vann og gjødsel:

Ludisia bør vannes to ganger i uka året rundt. Det er viktig at den ikke står i vann, og bør tørke litt mellom hver vanning. Den er en jordorkide, og tåler gjødsel litt bedre enn for eksempel Phalaenopsis. Det beste er å gi litt orkidegjødsel annenhver uke, eller å bruke gjødselpinner som er spesielt tilpasset orkideer.

Spesielle krav:

Ludisia er en jordorkide, det vil si at den vokser på bakken i vill tilstand. De står vanligvis i en blanding av orkidebark og torvjord når de blir solgt, men de kan også godt stå i vanlig blomsterjord.

Formering:

Ludisia er en av de få orkideene som det går an å ta stiklinger av. Stiklingene stikkes rett i jorda, de roter seg overraskende fort om de holdes fuktige.

Sesong:

Ludisia blomstrer på vinteren, men de mønstrete bladene gjør den dekorativ hele året.

Diverse:

Orkideblomster er holdbare, og Ludisia er ikke noe unntak. Hver blomst står gjerne i to måneder. I vill tilstand vokser den i mørke skoger, og Ludisia er derfor den orkideen som trenger minst lys.

Noen ganger selges Ludisia under det gamle navnet Haemeria.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger