Kaffeplante

Kaffeplante Latinsk navn : Coffea arabica Familie : Maurefamilien Opprinnelse : Øst-Afrika Hardførhet: Ikke under 18 grader Utseende:  Grønn plante med blanke blader, som kan vokse …

Kaffeplante

Kaffeplante, Coffea arabica

Latinsk navn: Coffea arabica

Familie: Maurefamilien

Opprinnelse: Øst-Afrika

Hardførhet: Ikke under 18 grader

Utseende: Grønn plante med blanke blader, som kan vokse seg stor. Egentlig en busk.


Plassering: 

Varmt, lyst, men helst ikke i den sterkeste sola midt på sommeren Kaffeplanter slutter å vokse under 18 grader! Etter hvert som planten vokser seg stor kan det være greiest å sette den på gulvet foran et vindu. Pass opp for trekk.

Vann og gjødsel:

Kaffeplanter bør verken få for lite eller for mye vann, men det er bedre å vanne en gang for lite enn for mye. Det greieste er å løfte på planten regelmessig og vanne når den kjennes lett ut. Som de aller fleste andre planter trenger den mindre vann i den mørke årstiden.

En kaffeplante er ikke den mest næringskrevende planten, det er nok å gjødsle litt en gang i måneden. Langtidsgjødsel kan også brukes, men det er viktig at den ikke får for mye.

Spesielle krav:

For at planten skal få en mer buskaktig vekst, bør toppen knipes av innimellom. Å knipe av etter hvert femte bladpar er en gammel regel.

Plantene som selges i butikken er ofte sådd veldig tett. Det er lett å se kaffebønnene de har spirt fra og de brede frøbladene. Slike planter bør deles når de pottes om.

Formering:

Det er lett å så kaffeplanter. Frøene er egentlig kaffebønner! De fleste sår flere frø i samme potte, så planten ser fyldig ut fra begynnelsen.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Hvis planten får stå på en plass hvor den trives i flere år. kan det komme blomster og bær på den. I hvert bær er det to kaffebønner. Det går an å så dem, eller riste dem for å lage kaffe, men det kommer vanligvis bare en håndfull bær pr. plante inne.

Kommentarer

 1. Kaffeplante min går helt til taket. Den blomstret med flotte hvite blomster i vår/sommer 2017. Så kom det mange grønne bær, som nå er gule. De skal vel bli rødaktige. Hvor mange bærekraftig det er er vanskelig å telle. Det er fullt på hver gren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt! De skal visst bli røde, ja. Vi hadde en som vokste seg over en meter høy, men den overlevde dessverre ikke flyttingen. Det kom ikke blomster på den, kanskje sto den litt for mørkt der oppe i trappa.

   Slett
 2. Min kaffeplante er fremdeles nokså liten, men den vokser fint. Jeg har ikke kommet gang med å knipe blader, og er egentlig usikker på hvordan jeg skal gjøre det. Skal jeg knipe bladene mens de knopper, eller vente til de får en viss størrelse? Hva skjer hvis jeg lar være å knipe blader?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Vi lærte at det skulle knipes av en topp pr. 5 bladpar. Da knep vi av det øverste (sjette) bladparet mens bladene var små og lysegrønne. Om det ikke blir gjort, vil den bare fortsette å vokse rett oppover og bli lang og tynn.

   Slett
 3. Hei.
  Min kaffeplante (et par år gammel) kastet en del blader (sikkert pga over- eller undervanning) og har nå kun lange tynne stilker med blader på toppen. Hvordan kan jeg få den til å bli fyldig igjen? Den står nå i et sørlig vindu med mye lys.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kaffeplanter må klippes ned for å bli fyldige. Det skal ikke mye til, bare ta bort den ytterste spissen av hvert skudd. La det stå igjen blader så den får næring. Det vil komme ut sideskudd ganske fort. :)

   Enten den har fått for mye eller for lite vann mistenker jeg at den uvanlig mørke vinteren har noe å gjøre med dette. Det blir bedre nå!

   Slett
  2. Mener du at tuppen på de aller nyeste skuddene i toppen skal knipes av, eller misforsto jeg helt nå😅

   Slett
  3. Ja, det var akkurat det jeg mente :)

   Slett
 4. Hej, Min kaffeplanta är säkert 6-7 år men har aldrig blommat. Den är ca 1,5 meter hög och jag har vid 2 tillfällen klippt toppen för att den skall kunna "buska" till sig. Det gjorde den i början men börjar tappa väldigt många blad. Ev börjar den producera knoppar igen men väldigt långsamt. Vad bör jag tänka på och göra nu? Plantan är från Kuba och där säger mina vänner att det finns manliga och kvinnliga kaffeplantor och att de manliga ej producerar blommor, stämmer det eller är det bara en skröna? Såg att någon skrev om gula kaffebönor och det finns. Jag har själv sett och haft sådana.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, vanlig kaffe har tokjønnete blomster, så jeg har aldri hørt om mannlige og kvinnelige kaffeplanter. Mange andre busker blomstrer på den måten, for eksempel oliventrær, men ikke kaffe. Kanskje finnes det en særkjønnet rase på Cuba?

   Jeg har alltid hørt at det tar 7 år før den første blomsten kommer. Det kan hende at det også er en myte.

   Vi har hatt en svært mørk vinter og det er normalt at busker mister blader når det er så mørkt. De fleste skulle begynne å vokse skikkelig igjen nå.

   Slett
 5. Tack för ditt svar. Plantan kom från en odling där kaffe träden, inte som buskar, säkert var över 3 meter höga, med mycket mycket långa grenar. Ägaren torkade bönorna på papper och malde själv. Hade med mig ca 1 kg därifrån och det var det absolut bästa kaffet jag någonsin smakat. Fick även med mig gröna, gula och röda kaffebönor men de slutade växa, säkert beroende på att jag övervattnade dem. Tack för råden, jag väntar och ser vad som händer nu när ljuset och värmen kommer åter.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger