Kaffeplante

Kaffeplante Latinsk navn : Coffea arabica Familie : Maurefamilien Opprinnelse : Øst-Afrika Hardførhet: Ikke under 18 grader Utseende:  Grønn plante med blanke blader, som kan vokse …

Kaffeplante

Kaffeplante, Coffea arabica

Latinsk navn: Coffea arabica

Familie: Maurefamilien

Opprinnelse: Øst-Afrika

Hardførhet: Ikke under 18 grader

Utseende: Grønn plante med blanke blader, som kan vokse seg stor. Egentlig en busk.


Plassering: 

Varmt, lyst, men helst ikke i den sterkeste sola midt på sommeren Kaffeplanter slutter å vokse under 18 grader! Etter hvert som planten vokser seg stor kan det være greiest å sette den på gulvet foran et vindu. Pass opp for trekk.

Vann og gjødsel:

Kaffeplanter bør verken få for lite eller for mye vann, men det er bedre å vanne en gang for lite enn for mye. Det greieste er å løfte på planten regelmessig og vanne når den kjennes lett ut. Som de aller fleste andre planter trenger den mindre vann i den mørke årstiden.

En kaffeplante er ikke den mest næringskrevende planten, det er nok å gjødsle litt en gang i måneden. Langtidsgjødsel kan også brukes, men det er viktig at den ikke får for mye.

Spesielle krav:

For at planten skal få en mer buskaktig vekst, bør toppen knipes av innimellom. Å knipe av etter hvert femte bladpar er en gammel regel.

Plantene som selges i butikken er ofte sådd veldig tett. Det er lett å se kaffebønnene de har spirt fra og de brede frøbladene. Slike planter bør deles når de pottes om.

Formering:

Det er lett å så kaffeplanter. Frøene er egentlig kaffebønner! De fleste sår flere frø i samme potte, så planten ser fyldig ut fra begynnelsen.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Hvis planten får stå på en plass hvor den trives i flere år. kan det komme blomster og bær på den. I hvert bær er det to kaffebønner. Det går an å så dem, eller riste dem for å lage kaffe, men det kommer vanligvis bare en håndfull bær pr. plante inne.

Kommentarer

 1. Kaffeplante min går helt til taket. Den blomstret med flotte hvite blomster i vår/sommer 2017. Så kom det mange grønne bær, som nå er gule. De skal vel bli rødaktige. Hvor mange bærekraftig det er er vanskelig å telle. Det er fullt på hver gren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt! De skal visst bli røde, ja. Vi hadde en som vokste seg over en meter høy, men den overlevde dessverre ikke flyttingen. Det kom ikke blomster på den, kanskje sto den litt for mørkt der oppe i trappa.

   Slett
 2. Min kaffeplante er fremdeles nokså liten, men den vokser fint. Jeg har ikke kommet gang med å knipe blader, og er egentlig usikker på hvordan jeg skal gjøre det. Skal jeg knipe bladene mens de knopper, eller vente til de får en viss størrelse? Hva skjer hvis jeg lar være å knipe blader?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Vi lærte at det skulle knipes av en topp pr. 5 bladpar. Da knep vi av det øverste (sjette) bladparet mens bladene var små og lysegrønne. Om det ikke blir gjort, vil den bare fortsette å vokse rett oppover og bli lang og tynn.

   Slett
 3. Hei.
  Min kaffeplante (et par år gammel) kastet en del blader (sikkert pga over- eller undervanning) og har nå kun lange tynne stilker med blader på toppen. Hvordan kan jeg få den til å bli fyldig igjen? Den står nå i et sørlig vindu med mye lys.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kaffeplanter må klippes ned for å bli fyldige. Det skal ikke mye til, bare ta bort den ytterste spissen av hvert skudd. La det stå igjen blader så den får næring. Det vil komme ut sideskudd ganske fort. :)

   Enten den har fått for mye eller for lite vann mistenker jeg at den uvanlig mørke vinteren har noe å gjøre med dette. Det blir bedre nå!

   Slett
  2. Mener du at tuppen på de aller nyeste skuddene i toppen skal knipes av, eller misforsto jeg helt nå😅

   Slett
  3. Ja, det var akkurat det jeg mente :)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, vanlig kaffe har tokjønnete blomster, så jeg har aldri hørt om mannlige og kvinnelige kaffeplanter. Mange andre busker blomstrer på den måten, for eksempel oliventrær, men ikke kaffe. Kanskje finnes det en særkjønnet rase på Cuba?

   Jeg har alltid hørt at det tar 7 år før den første blomsten kommer. Det kan hende at det også er en myte.

   Vi har hatt en svært mørk vinter og det er normalt at busker mister blader når det er så mørkt. De fleste skulle begynne å vokse skikkelig igjen nå.

   Slett
  2. Tyvärr tvärdog plantan nu på vårvintern och jag har ingen aning om varför. Kom aldrig i blom trots sin ålder. Var finns det bönor att köpa, vill gärna prova igen

   Slett
  3. Uff, det var synd. Impecta.se har kaffefrø.

   Slett
 5. Tack för ditt svar. Plantan kom från en odling där kaffe träden, inte som buskar, säkert var över 3 meter höga, med mycket mycket långa grenar. Ägaren torkade bönorna på papper och malde själv. Hade med mig ca 1 kg därifrån och det var det absolut bästa kaffet jag någonsin smakat. Fick även med mig gröna, gula och röda kaffebönor men de slutade växa, säkert beroende på att jag övervattnade dem. Tack för råden, jag väntar och ser vad som händer nu när ljuset och värmen kommer åter.

  SvarSlett
 6. Hei
  Jeg har en veldig gammel kaffiplante på over 40 år. 😊 Min mor plantet kaffi bønner som hun den gangen fikk i et ukeblad. Hun fikk frem fem planter. Jeg var så heldig og fikk den ene. Den eneste tror jeg som lever ennå.
  Jeg har ikke visst at jeg burde plukke av de øverste bladene når den var ny,så den er tynn og høy. Over to meter. Når til taket, så jeg må finne et annet sted å ha den.
  Jeg var så uheldig å få spinnmidd på noen orkideer. De kasta jeg, men oppdaget til min sorg at det hadde smitta over på min kjære kaffiplante. Jeg spurte plantasjen om råd. De sa jeg kunne prøve å blande litt bakepulver og litt olje i vannet som jeg sprayet den med. Det gjorde jeg en tid, men det tok livet av mange blader dessverre. Nå har den få blader, men nye skudd på toppen. Jeg har plantet eføy sammen med kaffiplanten som har slynget seg oppover og gjør at planten ikke ser så bar ut.
  Går det å ta av toppen og få røtter på den?? Er så redd for å ødelegge den. Er veldig glad i denne gamle kaffiplanten etter min gode mamma. 🌹
  Mvh, Anne-Grethe

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd at du har fått spinn! Blandingen du beskriver kan holde spinnmidd i sjakk på eføy, men jeg har aldri prøvd den på en kaffeplante. Eføy er forresten den letteste måten å få spinnmidd inn i huset på. Spinn på orkideer har jeg aldri vært borti. Da er det vanligere med ullus. Du må ha vært uheldig! Jeg ville ha sprøytet med noe sterkere. Du kan prøve på felleskjøpet eller lignende.

   Det er vanskelig å få stiklinger av kaffeplanter til å rote seg. Det kan gå an med rotingshormon og lang tålmodighet, men det er ikke noe jeg vil anbefale.

   Det går an å klippe ned kaffeplanter. Profesjonelle kaffegartnere gjør dette hver vår, så planten ikke blir så høy at det blir vanskelig å plukke kaffebønner. Dette spørsmålet fikk meg til å lese flere artikler beregnet på slike gartnere! De tåler ganske mye klipping så lenge de er i full vekst, så dette er kanskje et alternativ til å flytte på den? Klippe av toppen så den ikke går helt i taket? Da kommer det kanskje flere skudd lenger ned også.

   Helt til slutt må jeg si at spinnmidd elsker tørr luft (og eføy). De liker ikke å bli dusjet regelmessig med vann.

   Jeg håper at noe av dette kan hjelpe.

   Slett

  2. Tusen takk for svar. Beklager såå sen tilbakemelding. Den eføyen jeg har sammen med kaffiplanten, har aldri fått noen sykdom. Det var spinnmidd fra orkideer som smittet over på kaffiplanten, da den stod i nærheten. Men ingenting på eføyen. Jeg har tatt bort en god del av eføyen, men en er igjen,sammen med kaffiplanten.
   Takk for tipset med å dusje m vann. Vet det er bra, men gjør det desverre altfor skjelden.
   Jeg tok av toppen. Den står i vann. Hååper det Kanskje vil komme røtter, når den får stå lenge nok😊
   God helg. 🌿
   Hilsen Anne-Grethe

   Slett
  3. Hei igjen 😀
   Jeg har ikke sjekket bilder av sykdommen før nå, som var på orkideene, og som smittet over på min kjære kaffiplante..
   Nå ser jeg at det var Ullus.

   Mvh, Anne-Grethe 😊

   Slett
  4. Ullus på orkide høres dessverre kjent ut, ja. Jeg håper det går bra!

   Slett
 7. Glemte å skrive at den har blomstret og kommet med kaffebønner flere ganger.
  Jeg har mange gamle kaffebønner liggende.
  Går det å plante de, tror du?
  Skal det harde ytterste skallet da tas av?
  Mvh, Anne-Grethe 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går sikkert an, jeg vet ikke hvor lenge kaffebønner kan ligge før spireevnen begynner å bli dårlig. Noen sier at de blir nærmest ubrukelige etter et halvt år. Bare det som holder de to bønnene sammen skal taes av. Om de ser ut som kaffebønner med et strek på, skal ikke noe bort. Det lønner seg å legge dem i bløt over natta før de blir sådd, og det kan ta lang tid før de spirer. Det var sånn vi gjorde det for nesten 40 år siden med frøene fra det ukebladet også. ;)

   Slett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er vanskelig å rote stiklinger av kaffeplanter. Det er mye lettere å så frø. :) Ellers har de fleste blomsterbutikker kaffeplanter på tilbud nå.

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 9. Min kaffeplante er et par år gammel og ca 50cm høy. Den har i senere ukene begynt å kaste blader. Blader rundt omkring blir tørre og brune og faller av. Hva er feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Får den nok lys? Jeg vet ikke hvordan det er der du bor, man her i nord har vi hatt en uvanlig mørk vinter. Når sola er borte og bakken er svart, kommer det svært lite lys inn. Lampelys er mindre effektivt, om du ikke har plantelys.

   Lufta er også tørr nå når vi har varme på. Planter trenger mindre vann når det er mørkt, og mer når det er varmt, så det er viktig å sjekke vanningen ofte. Den trenger vann når potta blir lett å løfte på.

   Når våren kommer og det begynner å komme nye skudd kan du klippe bort det som er stygt. Kaffeplanter blir gjerne finere av å toppes litt. :)

   Slett
 10. Jeg ser at Unknown har hatt spinnmidd på sin 40 år gamle kaffeplante, og det er vel ikke umulig at det kommer tilbake..... I så fall vil jeg sterkt anbefale Neemolje, som er en temmelig harmløs planteolje og svært effektiv mot all slags utøy. Den virker systemisk og fører bl.a. til at planten smaker vondt og ikke blir beitet på. Man kan vaske, spraye, vanne eller senke hele planten med potte ned i passe oppløsning, og man kan forebygge angrep ved å bruke det med visse mellomrom.

  SvarSlett
 11. Det jeg egentlig skulle se etter her nå var om kaffeplanten har noen spesielle ønsker mtp. jordkvalitet - er "vanlig" blomsterjord best, eller hva?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kaffeplanter vil ha jord som er litt sur, med innhold av organisk stoff, så her passer det faktisk godt med blomsterjord som ikke er torvfri! Om du har jord for surjordsplanter kan du blande inn det når du potter om.

   Slett
 12. Hei.
  Vi har en kaffe plante som jeg fikk av datteren min. Hun er gartner og fortalte meg at hvis du er "slem" altså ikke gir den ny større potte jord for ofte kan man holde den i moderat størrelse. Vores er nå 2 meter og har masse av Blade. Venter nå bare på blomster og bønner 😁

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det er ofte det som er trikset...mange planter begynner å blomstre når de har brukt opp plassen sin. Det er visst for at de da kan begynne å spre seg til nye steder med frø. :)

   Slett
 13. Hei! Kjøpte en kaffeplante helt spontant, den var så pen! Den er plantet ganske tett, ca 13 planter i en potte på Ø12, hvor tett kan de stå når man potter de om?:) håper jeg kan få den til å trives!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så lenge de er grønne kan de stå ganske tett, men slik som de er sådd vil de nok konkurrere hverandre ut etter hvert. De minste vil dø og de største vil vokse videre. Om de skal vokse seg store, bør det faktisk bare stå en eller to pr. potte! Det kan være et ordentlig pirkearbeid å dele kaffeplanter, men om du får det til så kan du få mange planter ut av den lille potta etter hvert.

   Slett
 14. Har kjøpt coffea arabica og den står i 5-6 vm potte i diameter. Bør den plantes om i litt stor potte med en gang?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, den ville jeg pottet om, men i ca. 9 cm til å begynne med. Det kan fort bli for fuktig i jorda om vi går opp mer enn en str om gangen. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger