Potteplanter som er giftige for mennesker og dyr

Dette innlegget vil jeg starte med en advarsel: Mistenker du at et barn eller et dyr har spist noe giftig, ring Giftinformasjonen , legevakt, eller veterinærvakt. Ikke stol på nettsider som denne.…
Dette innlegget vil jeg starte med en advarsel:

Mistenker du at et barn eller et dyr har spist noe giftig, ring Giftinformasjonen, legevakt, eller veterinærvakt. Ikke stol på nettsider som denne. Jeg er ingen lege! 


Men er det fare for at noen i huset kan forsyne seg av potteplantene, er det noen arter som det er greit å holde seg unna, eller iallfall plassere slik at de er vanskelige å få tak i. Jeg er for å lære barn om naturen og hva som er farlig i den, og at alt er uspiselig inntil det motsatte er bevist, men de fleste vil jo være føre var.

Vanligvis deles giftige planter inn i to hovedgrupper: gifter som virker på hjertet eller nervesystemet, og irriterende stoffer. Det finnes dessverre dødelig giftige planter i begge gruppene. Plantene på denne liste varierer veldig i hvor giftige de er. Det er bare et fåtall planter som er virkelig farlige.

På denne lista er det bare potteplanter så langt. Jeg har tatt med både inne- og uteplanter, men ikke stauder og sommerblomster som typisk plantes ned i jorda i hagen.

Mangler det planter på denne lista, vil jeg veldig gjerne høre om det i en kommentar så jeg kan legge den til.

Giftige inneplanter:


Afrikalilje, Ornithogalum dubium


Afrikalilje (Ornithogalum)

Den delen av planten som er over jorda inneholder irriterende stoffer som kan virke på magen. Løken inneholder verre giftstoffer, som er spesielt farlige for noen dyr.


Alpefiol (Cyclamen)

Alpefiol er giftig for katter. Bladene inneholder irriterende stoffer, og knollene kan være livsfarlige for katter og hunder.


Amaryllis

Løken er mest giftig. Giftstoffene i amaryllis er irriterende og virker mest på magen.


Brunfelsia

Brunfelsia hører til søtvierfamilien, og inneholder nervegifter! Den er giftig for både dyr og mennesker. Denne planten er ikke så vanlig i handel nå som den var før


Clivia

Både bladene og bærene inneholder irriterende stoffer. De kan gi kvalme og oppkast, men er ikke livsfarlige.


Dieffenbachia/Caladium (droplerot)

Plantesaften er svært irriterende, og kan i verste fall gi pustevansker. Det skal lite saft til for å gi blemmer der huden er tynn. Dieffenbachia er livsfarlig for både mennesker og dyr!


Eføy

Eføy har irriterende plantesaft, som kan gi svie, magesmerter og oppkast. Den er særlig irriterende for øyne og slimhinner.


Euphorbia (cowboykaktus, Kristi tornekrone)

Alle typer Euphorbia inneholder en klissete, melkeaktig saft, som gir sterke reaksjoner på hud og slimhinner. Det kan dannes utslett som varer lenge. I verste fall kan saften gi pustevansker om planten blir spist.


Fredslilje

Fredslilje inneholder irriterende plantesaft. I tillegg til at den smaker skikkelig sviende og ubehagelig, kan den gi magesmerter og oppkast.


Gullranke, sølvranke, philodendron (treklatrer)

Alle plantene i denne familien har irriterende plantesaft som kan gi sår hals, magesmerter og oppkast.


Hortensia (Hydrangea)

Hortensia er giftig, men ikke farlig uten at en spiser store mengder av den.


Julerose (Helleborus)

Alle typer Helleborus, spesielt røttene,  inneholder sterke giftstoffer som virker på hjertet. De kan være livsfarlige for både mennesker og dyr!


Kala

Kala inneholder irriterende stoffer som virker mest på magen. Den er ikke livsfarlig, men forgiftningen er ubehagelig.


Løkplanter

Alle typer løker er giftige for hunder. Det gjelder også den vanlige løken som vi spiser. Liljer er giftige for katter.


Oleander

Det er ikke så vanlig som før å ha oleander inne, og jeg mener det er likså greit, fordi oleander er kanskje den giftigste planten som har blitt brukt som potteplante her. En liten kvist kan være dødelig. Giftstoffene virker på hjertet og nervesystemet.


Påskelilje

Løkene er giftige. Resten av planten inneholder også irriterende plantesaft.


Solanum (Jerusalemsøtvier, Kunnskapens tre)

Solanum kan forveksles med Capsicum (chilipepper), fordi de to plantene ligner hverandre og har samme sesong. Bærene er så giftige at 2 bær kan være farlig. Giften virker på hjertet. Den har i tillegg irriterende stoffer, både i bærene og i bladene.


Zamioculcas

Zamioculcas inneholder et irriterende stoff som kan gi sår hals og i verste fall pustevansker. Stoffet er det samme som i Dieffenbachia, men det er ikke så konsentrert.

Giftige uteplanter: 


Opiumsvalmue, Papaver somniferum
Opiumsvalmuer er blågrønne
og har ikke hår


Engletrompet (Datura, Brugmansia)

Engletrompet inneholder livsfarlig nervegift!


Liljer (Lilium)

Alle typer liljer er dødelig giftige for katter.


Praktvindel (Ipomoea)

Denne planten inneholder et stoff som kan gi hallusinasjoner og andre ubehagelige virkninger som kvalme og oppkast.


Prydtobakk

Som navnet tilsier, inneholder den nikotin. Nikotin er giftig for barn og dyr.


Hageplantene revebjelle og storhjelm/prakthjelm er også så giftige at de må med i denne artikkelen. Begge to inneholder gifter som virker på hjertet eller nervesystemet, og kan være dødelige. Det er heller ikke uvanlig å se store grupper med opiumsvalmuer i hager. De inneholder, naturlig nok, narkotiske stoffer.

Kommentarer

  1. Det kan jo nevnes at rot av Helleborus, julerose, i eldre dager ble brukt som ulveåte i Transyllvania. Planta var giftig nok til å drepe ulver med! Så pass på hundefolk!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger