torsdag 1. januar 2015

Eføy

Eføy
Eføy, grønne blader


Alternative navn: Bergflette, bergeføy

Latinsk navn: Hedera helix

Familie: Eføyfamilien

Opprinnelse: Europa, vokser vilt i Norge

Hardførhet: H4

Utseende: Krypende, hengende eller klatrende med grønne eller hvitspraglete blader.

Plassering: 

Inne eller ute. Trives i høy luftfuktighet, og foretrekker å stå litt kjølig. Bør ikke stå i direkte sol. Eføy tåler kulde og trekk godt, og kan egne seg godt i for eksempel en kjølig gang. Typer med mørkegrønne blad tåler skygge godt, men alle planter trenger lys for å vokse.

Vann og gjødsel:

Eføy trenger ganske mye vann om den står varmt, og en del mindre om den står kjølig. Den bør tørke litt opp mellom hver vanning. Det beste er å løfte på potta, og vanne når den kjennes lett ut. Er potta tung, må den ikke få mer vann. Eføy kan stå i selvvanningspotte.

Det aller beste er spesiell grønnplantegjødsel, men vanlig blomstergjødsel eller organisk gjødsel kan brukes.

Spesielle krav:

Eføy liker ikke tørr luft. For å unngå at den invaderes av spinnmidd, som liker eføy og tørr luft, bør den dusjes regelmessig med litt vann. Det kan også være lurt å legge lecakuler i pyntepotta under innerpotta, og ha litt vann på kulene.

Formering:

Lett å formere med stiklinger. Ofte vil det allerede ha kommet ut røtter midt på skuddene, så den kan nesten bare legges på jorda.

Sesong:

Hele året. Eføy er flerårig og kan overvintre ute på lune steder.

Diverse:

Det fins flere typer eføy, blant annet en som kalles kanarieføy og tåler inneluft bedre enn den vanlige. Det som oftest blir kalt bergeføy i handelen er Hedera hibernica, som trives best ute. I mange land er eføy et vanlig ugress. Plantene kan bli flere hundre år gamle.

Får den noe å klatre i, kan den bli høy. Den triver også godt med å henge eller krype. Eføy egner seg godt som bunndekkeplante.

Alle typer eføy er giftige.

Eføy renser lufta.

7 kommentarer:

 1. Jeg har latt eføyen klatre oppetter små eiketrær, og har klippet av de utstikkende eikegreinene. Da ser disse eføy-eikene nesten ut som små palmer, der de står eviggrønne hele vinteren.

  SvarSlett
 2. Jeg har latt eføyen klatre oppetter små eiketrær, og har klippet av de utstikkende eikegreinene. Da ser disse eføy-eikene nesten ut som små palmer, der de står eviggrønne hele vinteren.

  SvarSlett
 3. Hei! Jeg har to eføyer i hengepotter ute. Lurer på om de kan bli stående ute i høst og vinter, eller om jeg bør ta dem inn? De gjør seg godt utenfor fasaden på butikken min, og er blitt lange og fine - men jeg vil ikke at de skal dø dersom det blir for kaldt...?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det kommer litt an på hvor du bor. Her i Bodø vil eføy vanligvis ikke overvintre, men bare litt lenger sør på kysten går det bra om den plantes ned i bakken. I ei potte er de nok mindre hardføre, men om du bor på kysten og har milde vintre kan det godt hende at det går bra!

   Slett
 4. hjelp, eføyen min dør! jeg hadde to stykker, begge har stått inne i et rom med to store vinduer. den ene begynte først å miste bladene innerst på grenene før den etterhvert mista alle og døde. den andre har akkurat begynt å miste bladene ved rota og nå er jeg redd for at den også skal dø. er det noen som har tips til hva jeg kan gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da. Hvor mye vann har de fått? Dette kan være tørke, eller jord som har stått våt lenge.

   Kan det være spinnmidd? Det viser seg først ved at bladene blir matte og får bittesmå gule prikker. Blir det veldig mye spinnmidd, kommer det spinn mellom bladene og stilken.

   Slett