Eføy

Eføy Alternative navn : Bergflette, bergeføy Latinsk navn : Hedera helix Familie : Araliafamilien Opprinnelse : Europa, vokser vilt i Norge Hardførhet : H4 Utseende: Krypende, hen…

Eføy
Eføy, grønne blader


Alternative navn: Bergflette, bergeføy

Latinsk navn: Hedera helix

Familie: Araliafamilien

Opprinnelse: Europa, vokser vilt i Norge

Hardførhet: H4

Utseende: Krypende, hengende eller klatrende med grønne eller hvitspraglete blader.

Plassering: 

Inne eller ute. Trives i høy luftfuktighet, og foretrekker å stå litt kjølig. Bør ikke stå i direkte sol. Eføy tåler kulde og trekk godt, og kan egne seg godt i for eksempel en kjølig gang. Typer med mørkegrønne blad tåler skygge godt, men alle planter trenger lys for å vokse.

Vann og gjødsel:

Eføy trenger ganske mye vann om den står varmt, og en del mindre om den står kjølig. Den bør tørke litt opp mellom hver vanning. Det beste er å løfte på potta, og vanne når den kjennes lett ut. Er potta tung, må den ikke få mer vann. Eføy kan stå i selvvanningspotte.

Det aller beste er spesiell grønnplantegjødsel, men vanlig blomstergjødsel eller organisk gjødsel kan brukes.

Spesielle krav:

Eføy liker ikke tørr luft. For å unngå at den invaderes av spinnmidd, som liker eføy og tørr luft, bør den dusjes regelmessig med litt vann. Det kan også være lurt å legge lecakuler i pyntepotta under innerpotta, og ha litt vann på kulene.

Formering:

Lett å formere med stiklinger. Ofte vil det allerede ha kommet ut røtter midt på skuddene, så den kan nesten bare legges på jorda.

Sesong:

Hele året. Eføy er flerårig og kan overvintre ute på lune steder.

Diverse:

Det fins flere typer eføy, blant annet en som kalles kanarieføy og tåler inneluft bedre enn den vanlige. Det som oftest blir kalt bergeføy i handelen er Hedera hibernica, som trives best ute. I mange land er eføy et vanlig ugress. Plantene kan bli flere hundre år gamle.

Det tar minst ti år før en eføyplante blomstrer. Skuddene med blomster på får en annen type blader som nærmest er firkantede. Bærene er giftige. 

Får den noe å klatre i, kan den bli høy. Den triver også godt med å henge eller krype. Eføy egner seg godt som bunndekkeplante.

Alle typer eføy er giftige.

Eføy renser lufta.

Kommentarer

  1. Jeg har latt eføyen klatre oppetter små eiketrær, og har klippet av de utstikkende eikegreinene. Da ser disse eføy-eikene nesten ut som små palmer, der de står eviggrønne hele vinteren.

    SvarSlett
  2. Jeg har latt eføyen klatre oppetter små eiketrær, og har klippet av de utstikkende eikegreinene. Da ser disse eføy-eikene nesten ut som små palmer, der de står eviggrønne hele vinteren.

    SvarSlett
  3. Hei! Jeg har to eføyer i hengepotter ute. Lurer på om de kan bli stående ute i høst og vinter, eller om jeg bør ta dem inn? De gjør seg godt utenfor fasaden på butikken min, og er blitt lange og fine - men jeg vil ikke at de skal dø dersom det blir for kaldt...?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, det kommer litt an på hvor du bor. Her i Bodø vil eføy vanligvis ikke overvintre, men bare litt lenger sør på kysten går det bra om den plantes ned i bakken. I ei potte er de nok mindre hardføre, men om du bor på kysten og har milde vintre kan det godt hende at det går bra!

      Slett
  4. hjelp, eføyen min dør! jeg hadde to stykker, begge har stått inne i et rom med to store vinduer. den ene begynte først å miste bladene innerst på grenene før den etterhvert mista alle og døde. den andre har akkurat begynt å miste bladene ved rota og nå er jeg redd for at den også skal dø. er det noen som har tips til hva jeg kan gjøre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Huff da. Hvor mye vann har de fått? Dette kan være tørke, eller jord som har stått våt lenge.

      Kan det være spinnmidd? Det viser seg først ved at bladene blir matte og får bittesmå gule prikker. Blir det veldig mye spinnmidd, kommer det spinn mellom bladene og stilken.

      Slett
  5. hvis det ikke har kommet ut skudd enda, skal man da legge den i vann først, eller skal man plante den rett ned i jorda?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, jeg innbiller meg at det går litt fortere i vann. :)

      Slett
  6. Hei! Jeg har en fin "vegg" av bergflette som er festet på Ameringsjern.
    Jeg har akkurat flyttet hit og er usikker på beskjæring. Er kommet veldig mange nye lAnge skudd. Jeg ønsker å kutte slik at planter forsetter å være som en flott, rett vegg.
    Hvor på skuddet skL jeg beskjære? Og kan skuddene evt plantes inne?
    TAkk for råd:)

    SvarSlett
  7. Hei! Jeg har en fin "vegg" av bergflette som er festet på Ameringsjern.
    Jeg har akkurat flyttet hit og er usikker på beskjæring. Er kommet veldig mange nye lAnge skudd. Jeg ønsker å kutte slik at planter forsetter å være som en flott, rett vegg.
    Hvor på skuddet skL jeg beskjære? Og kan skuddene evt plantes inne?
    TAkk for råd:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Eføy er lett å beskjære. Den kommer lett med nye skudd, nesten uansett hvor du klipper. Jeg ville ha klipt et bar blader over det siste sideskuddet, så det tynne blir klipt av og det fyldige står igjen. Det du klipper av kan du ta inn og plante.

      Ellers kan du bøye de nye skuddene nedover veggen og stikke dem innimellom de andre. Da blir det enda fyldigere.

      Slett
  8. Hei! Jeg oppdaget for en stund siden små sorte flekker på bladene til en eføyplante. Så oppdaget jeg noen små svare fluer også, ser ut som de flekkene jeg oppdaget først er fluebæsj... Klarer ikke finne ut hva dette er slags fluer! Frem til disse flekkene/fluene begynte å dukke opp trivdes planten svært godt og vokste i et kjempetempo. så begynte bladene å bli flekkete og etterhvert også brune i kantene. klippet planten ned, vasket potten, kastet mosestokken og vasket alle blader med hjemmelaget insektsmiddel (vann/olje/grønnsåpe/bakepulver), men dette hjalp ikke. Den sto sammen med mange andre planter, hvor kun en av de andre fikk samme problem (ampelfakkel). Hva slags fluer kan dette være?

    SvarSlett
    Svar
    1. Huff, det høres ekkelt ut. Hvor lenge er det siden du behandlet planten? Bladene som allerede er stygge vil nok falle av uansett om dyrene er borte eller ikke. Men det vil jo komme ut nye fine, litt saktere nå på høsten og vinteren men litt etter hvert.

      Det kan hende at det er en slags trips. Noen av dem kan fly, men de "svever" litt rundt på en måte og kan da se ut litt som en typisk bitteliten "blomsterflue". Det må flere behandlinger til for å bli kvitt sånt, og væsken må treffe alle dyrene.

      Kan det være en ide å bruke limfelle for å få sett nærmere på hva dette er for noe?

      Slett
    2. Ja, fluene er bitte bitte små, de sorte flekkene er større. Jeg ga opp planten, klippet av to toppskudd som var friske og kastet resten. Håper disse kan rote seg og bli til ny plante. Har tatt bilde av de angrepne bladene.

      Slett
  9. Hei! Har eføy på kvar side av ei steintrapp og over rekkverket. På eine sida er planta mykje høgare. Eg ønsker å gjere desse kantane like høge, men når eg skal klippe den høgste, kjem eg fort ned på greinene. Bør eg klippe kraftig ned til desse greinene og så vil det kome nye skot?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, det vil komme nye skudd. Det er anbefalt å vente til våren med å klippe såpass kraftig ned, fordi da er den i vekst og sårene vil gro bedre. :)

      Slett
  10. Hei! Jeg har kjøpt meg "Eføy, lange ranker" fra Plantasjen, og lurer på om den må klatre på noe eller om den kan henge i lufta:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, begge deler går like bra :) Dusj gjerne rankene med vann innimellom om den henger, det liker den.

      Slett
  11. Hei! Jeg har en stor eføy i blomsterbed som har overvintret mange år med grønne blader (bortsett fra litt solskader i ny og ne). Nå har alle bladene blitt brune og planten virker helt tørr. Det har jo vært en veldig kald vinter og tørr vår. Er den da død? Evt hva gjør jeg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det virker som de skuddene er døde, ja. Kombinasjonen av barfrost og sterk, tørr vind er dødelig for alt vintergrønt. Det kan lønne seg å dekke til planter når været er sånt, mange velger også å vanne planter med lunkent vann etter at vårsola kommer.

      Det kan hende at det vil komme nye skudd fra rota. Jeg ville prøvd å klippe bort det som er helt tørt. Da vil det bli tydelig om skuddene er levende eller døde.

      Lykke til! :)

      Slett

  12. Jeg har flere eføy planter ute ved et nettinggjerdet. Tre av disse buskene har alltid vokst tregere enn resten, men hatt grønne og friske blader. Nå nylig ble de tre buskene helt brune. Hva skal jeg gjøre med dette? Kan jeg bare klippe ned alle grene og det vokses ut nye, eller må jeg ta opp hele busken og plante en ny? Og hva kan være årsaken til at de blir helt brune og ser ut som de dør? Typen heter «hedera helix hesma»

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det kommer an på om rota har overlevd. Om rota er frisk, vil det komme opp nye skudd. Ellers må de nok skiftes.

      Hvorfor akkurat de tre sturer vet jeg ikke. Er de en annen sort enn de andre, eller er det noe med forholdene? Kan det for eksempel hende at det kommer mindre regn akkurat der? Er jorda dårligere?

      Eller, om en sort som Hesma vokser sammen med en kraftig sort som Hibernica, kan det hende at den mer hurtigvoksende sorten tar opp plassen så den mindre ikke får nok næring. Disse sortene tåler også mer frost og vind.

      Slett
  13. Hei! Jeg har en eføy innendørs som fikk bladlus på seg. Etter god hjelp her blant annet har jeg nå behandlet den med et middel mot dette to ganger. Men ettersom det var nederste delen av planten som var berørt av dette, klippet jeg også av disse tuppene av den... Nå ser disse grenene/stilkene dog litt avkuttede og bare ut, og det fikk meg til å lure på om jeg kanskje kuttet dem feil? Er det et sted på stilken/grenen man bør kutte eller vil den vokse videre og se mer naturlig ut etterhvert?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Eføy vokser vanligvis fort ut igjen, så dette vil nok gå bra! :) Det er best å kutte nesten rett overfor et blad, så slipper du at det blir igjen sånne tomme små kvister som tørker inn. De nye skuddene vil komme omtrent der som bladet sitter fast i stammen.

      Slett
  14. Hei. Jeg har en eføy som var fin og fyldig men vokste ut av potta. Jeg ompottet den derfor for omtrent en måned siden (lag med leca nederst og litt leca blandet i jorden), og etter det har det bare gått nedover. Den drikker ikke vann (blir ikke tørr i jorda, vanner ikke når den ikke drikker), og bladene er blitt tørre, sprø, små og helt blasse i fargen. Har stått i et hjørne uten direkte sol men lys. Hva kan jeg gjøre for å redde den?

    SvarSlett
    Svar
    1. Uff da, det høres ikke bra ut. Det høres nesten ut som rotråte. Det er vel hull i bunnen av potta?

      Slett
  15. Jeg har en stor fin eføy ute. Den står på et rundt bord så den faller nedover bordet. Den er kjempefin!
    Kan jeg ta den inn til høsten? Må den kanskje pottes om? Den står i ei potte med størrelse som en vanlig ampel. Bør den stå lyst når jeg tar den inn eller litt mørkere?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Unnskyld seint svar, av en eller annen grunn fikk jeg ikke varsel.

      Ja, du kan ta den inn til høsten. Da vil den stå lyst og kjølig, f.eks. i en gang foran et vindu. Det er liten vits i å potte om på høsten, da ville jeg heller ha pottet om, og samtidig klipt bort det stygge, til neste vår.

      Om du bor i H4 eller varmere kan den også overvintre ute. I så fall må den pottes om i enten ei stor potte eller rett i bakken, så rota ikke fryser. Noen gartnere anbefaler å legge potta på siden om vinteren, så alt snør over og potta ikke fylles med vann/is.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger