Krokus

Krokus Latinsk navn : Crocus sp. Foto: Filip H.F. Slagter Familie : Sverdliljefamilien Opprinnelse : De fleste krokustyper i handelen er hybrider, altså krysninger mellom arter fr…

Krokus


Latinsk navn: Crocus sp.
Krokus blomstrer i en park
Foto: Filip H.F. Slagter


Familie: Sverdliljefamilien

Opprinnelse: De fleste krokustyper i handelen er hybrider, altså krysninger mellom arter fra forskjellige deler av verden.

Hardførhet: H7 

Krokus er best kjent som hageplante, men denne artikkelen tar for seg krokus som potteplante inne.

Plassering: 

Løkplanter kommer opp uansett hvor de står, men planten får mer kompakt form og sterkere farge om den får godt lys. Løken kan råtne om den står for varmt. Ingen løkblomster er glade i sterk varme, spesielt ikke krokus! Jo kjøligere den står, jo lenger varer blomstringen. Det kan være en god ide å sette planten kjølig om natta. Krokus tåler fint en frostnatt, og kan gjerne stå ute på våren.

Vann og gjødsel:

Som alle løkblomster, vil krokus tørke litt opp mellom hver vanning. Det er best å vanne fra bunnen, fordi løkene kan råtne om de blir våte oppå. Den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men om den blir plantet ut etterpå kan den få litt løkgjødsel eller lignende.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Bortsett fra vann og lys, har den alt den trenger i løken. Blir den plantet ut, må de grønne bladene få stå i fred etter blomstring.

Formering:

Etter at planten har visnet ned, kan de små sideløkene plukkes av og plantes for seg selv. Krokus i potte står oftest i en tett klynge, som fint kan deles.

Sesong:

Tidlig vår.

Diverse:

Krokus trives egentlig best ute. Løken er flerårig, og sprer seg lett med sideløker. De grønne bladene må få stå i fred til de visner av seg selv, om de skal blomstre på nytt neste år. Krokus er en av de tidligste og mest hardføre løkblomstene.

Krydderet safran kommer fra en krokusart som blomstrer på høsten. Navnet krokus er avledet av et latinsk ord for safrangul.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger