Hvordan potte om

Alle planter vokser. De fleste vil på et eller annet tidspunkt ha fylt potta med røtter, og da er det på tide å potte om. Planter som har litt plass å bre ut røttene på vil ikke bare vokse fortere, m…
Alle planter vokser. De fleste vil på et eller annet tidspunkt ha fylt potta med røtter, og da er det på tide å potte om. Planter som har litt plass å bre ut røttene på vil ikke bare vokse fortere, men også tåle tørke bedre, siden det er plass til mer fuktighet i en stor potte enn i en liten.

Noen planter, for eksempel Clivia, liker å stå trangt i potta for å blomstre. De bør ikke pottes om før det er helt nødvendig. Dette er et mindretall, og jeg anbefaler å søke opp planten på nettet om du er i tvil.

Pott om når planten er i vekst.

Her er det mest praktisk å bare
skifte ut den øverste jorda.


Når en plante blir tatt ut av potta, vil den alltid få små sår og skader på røttene. De gror fortere når planten er i full vekst. For de aller fleste vanlige potteplanter, vil det si på våren.

Når det begynner å tyte ut røtter under potta, er det på tide å potte om. Planter som vokser fort bør pottes om hver vår, mens kaktuser, orkideer or andre planter som vokser sakte trenger ny jord bare hvert annet eller tredje år.

Er planten stor og det ikke er praktisk å bruke større potte, hjelper det godt på å bare skifte ut de øverste 5 cm av jorda.

Bruk riktig jord.


Vanlig blomsterjord er godt nok for de aller fleste potteplanter, men det finnes måter å tilpasse jorda på til hver enkelt plantetype. Jordtyper som inneholder litt sand, grus, perlite eller lignende er vanligvis bedre og vil vare lenger enn jord som bare består av torvkompost.

Det eneste som ikke må få vanlig jord er orkideer. De må pottes om i spesiell orkidejord, som vanligvis er en blanding av bark og enten mose eller kokosfiber. Jordorkideer (Paphiopedilum og Ludisia)kan få en blanding av blomsterjord og orkidejord.

Hortensia og Azalea vil ha kalkfri jord.

Kaktuser og sukkulenter vil trives best i kaktusjord. Ferdig kjøpt kaktusjord inneholder sand, som hjelper til med å drenere jorda raskere. Mange kaktuser vokser vilt i ørkenen, og der er jo jorda sandete. Potteplanter som trenger spesielt lite vann, for eksempel ildtopp og løkplanter, vil også trives godt i kaktusjord.

Ikke bruk for stor potte

Inni selvvanningspotta er det
ei plastpotte med hull i bunnen


Det er viktig å bare gå opp med en pottestørrelse av gangen. Røttene rekker ikke å spre seg utover i veldig mye jord om gangen, så når en liten plante i ei stor potte blir vannet, vil ikke planten klare å drikke vann fra hele jordklumpen. Den våte jorda vil da lett bli sur eller muggen. Det er vanligvis best å bruke en ny potte som er et par cm større enn den gamle.

Det er viktig at potta er drenert. Det er en grunn til at omplantingspotter har hull i bunnen, det er for at vannet skal kunne renne ut. Å plante direkte i en helt vanntett potte er en sikker måte å få sur jord og råtne røtter på.

Trinn for trinn: Sånn potter du om


Dekk bordet med avispapir eller lignende, så det blir lett å rydde opp etterpå

Ta forsiktig rotklumpen ut av den gamle potta. Det kan hende at du må bruke "vold". Er den veldig fastgrodd, må potta kanskje klippes i stykker.

Fyll litt jord i bunnen av den nye potta, et par centimeter er passe.

Om rotklumpen er veldig kompakt og sammensnurret, kan den løses litt forsiktig opp med fingrene.

Sett planten oppi den nye potta, og fyll på med jord rundt. La det være igjen en cm mellom jordoverflaten og pottekanten, så det blir plass til vanning.

Vann planten rett etterpå, så jorda pakker seg rundt røttene. Kaktuser og sukkulenter må ikke vannes på ei uke etter de har blitt pottet om.

Ta bort avispapiret, og kast jordsølet ut i hagen. :)


Blomsterjord inneholder gjødsel, derfor trenger vanligvis ikke planten gjødsel i løpet av den første måneden. For å få kaktuser og andre piggete planter ut av potta, kan det være lurt å brette sammen avispapir og legge det rundt planten.

Kommentarer

 1. Anonym, du må være litt mer presis enn det der om du vil ha konstruktiv tilbakemelding. :)

  SvarSlett
 2. Hei. Er det sånn at kaktuser ikke skal vannes i det heletatt når de har blitt Pottet om? Altså du setter den i potta, fyller jord rundt å lar den stå, ingen vanning over hodet? Jeg ga min litt vann men jeg bar usikker så jeg vannet ikke veldig mye, men enn så lenge ser den grei ut, heldigvhvis��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg har lært at den ikke skal ha vann i den hele tatt i den første uka for at de små sårene på røttene skal få gro uten at det kommer vann inni dem. Det er jo litt fukt i den nye jorda. Det går helt sikkert bare bra, nå vokser jo kaktusene for fullt i sommervarmen! :)

   Slett
 3. Hva skjer om man ikke gjødsler? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Planter som ikke får gjødsel vil vokse saktere, få svakere skudd og mindre blader, og om det mangler næringsstoffer i jorda kan nye blader bli mer og mer bleke/gule. Noen vil ikke blomstre med for lite næring. Noen blir mer utsatt for sykdom. Det er ikke alle potteplanter som trenger gjødsel, jeg ville ha slått opp eller spurt på butikken hva plantene dine trenger. :)

   Slett
 4. Jeg tenker å flytte to busker fra et bed som er overgrodd av skvallerkål Det dreise om en krypeine og en type tuja. Kan jeg spyle vekk all jord på røttene for så å fulle ny jord rundt dem på nytt sted og håpe på at det går bra?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Tuja selges som barrotsplante på flere gartnerier, så jeg tror at det vil sannsynligvis gå bra. Det er svært viktig å holde jorda fuktig etter å ha plantet den igjen. Røttene vil få små usynlige skader av dette, så det er viktig å vanne godt etterpå så den nye jorda pakker seg godt rundt røttene.

   Det jeg er redd for, er at det kan gjemme seg rotbiter av skvallerkål filtret inn i røttene på buskene. Derfor ville jeg ha gjort det på en annen måte: Ikke vært så nøye med å spyle bort jord, plukket bort all synlig skvallerkål, og så dekket jorda rundt de nyplantete buskene godt med duk og bark. Etter to år skal all skvallerkålen være borte.

   Slett
 5. Hei! Er det trygt å bruke blomsterjord på monstera?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, de fleste typene av blomsterjord er trygge så lenge potta er godt drenert (mange huller i bunnen). Jeg ville styrt unna de tyngste typene og brukt et merke som inneholder grus, perlite, eller lignende. Torvfri jord er alt for tung til monstera.

   Pass på å ikke gå for mye opp i pottestørrelse når du potter om. Mye tung jord uten røtter i er en oppskrift på overvanning og rotråte.

   Lykke til! :)

   Slett
  2. Hurra for brukervennlig lesning ispedd mye kunnskap!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger