Rosmarin

Rosmarin Latinsk navn : Rosmarinus officinalis Familie : Leppeblomstfamilien Opprinnelse : Middelhavsområdet Hardførhet : Overvintres inne, eller dyrkes som ettårig Plassering:  S…

Rosmarin
Rosmarin


Latinsk navn: Rosmarinus officinalis

Familie: Leppeblomstfamilien

Opprinnelse: Middelhavsområdet

Hardførhet: Overvintres inne, eller dyrkes som ettårig


Plassering: 

Så solrikt som mulig, og godt drenert. Rosmarin tåler tørke godt. Det kan være greit at det sterkeste sollyset ikke skinner rett på potta, om den står i plastpotte. Inne må den stå i et lyst vindu.

Vann og gjødsel:

Rosmarin bør tørke helt opp mellom hver vanning. Planten tar mer skade av for mye enn for lite vann.

Den trenger ikke så mye gjødsel, en gjødselpinne er ofte nok for en sommer. Planter som skal overvintres kan trenge mer næring, jeg har best erfaring med pinner siden planten trenger så lite vann.

Spesielle krav:

Det kan være lurt å høste eller klippe ned planten regelmessig, for at den ikke skal bli for treaktig. Rosmarin tåler slett ikke å stå vått. Bladene blir gule, og hele planten dør etterhvert.

Om en rosmarinplante blir flyttet fra sola inn i huset, er det veldig viktig at den vennes gradvis til lysforholdene. Blir den flyttet rett fra et lyst sted til et mørkere, kan den dø.

Formering:

Her i landet kjøpes rosmarin vanligvis ferdig i butikken, men det går også an å så den. Det er viktig for holdbarheten at plantene has vært herdet, eller dyrket utendørs.

Sesong:

Sommerhalvåret, så lenge det ikke er frostnetter. Rosmarin kan stå inne, men vokser veldig sakte.

Bruk:

Rosmarin er aller mest populær til lammekjøtt, men kan også brukes til kylling og andre kjøttretter. Smaken er kraftig, og utvikles ved koking eller steking. Det går også an å bruke den i urtete.

Kommentarer

 1. Kan den stå ute hele året i Bergen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vet jeg dessverre ikke, jeg har aldri vært i Bergen. Tenker at hardførheten er omtrent som på lavendel, og Bergen ligger i en mild klimasone. Det kan være verdt å prøve.

   Slett
 2. Går fint, husk sandholdig jord og gjerne dekk jorden litt til i "regntiden" fra oktober til mai.. 🙂

  SvarSlett
 3. Hvordan få ny plante av den du har?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg vet ikke om det går an å ta stiklinger av rosmarin, men det går kanskje an å dele den?

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger