Myrt

Myrt Alternative navn : Brudemyrt Latinsk navn : Myrtus communis Familie : Myrtefamilien Opprinnelse : Middelhavsområdet Utseende : Liten busk med små grønne blader, små hvite blomst…

Myrt


Alternative navn: Brudemyrt

Latinsk navn: Myrtus communis

Familie: Myrtefamilien

Opprinnelse: Middelhavsområdet

Utseende: Liten busk med små grønne blader, små hvite blomster. Kan bli ca. en meter høy som potteplante.


Plassering: 

Myrt er egentlig en vintergrønn busk, som blir brukt som hagebusk der den kommer fra. Den trives best om den får stå litt kjølig. Romtemperatur er egentlig for varmt, og når det er over 7 grader kan den gjerne stå ute. Det er viktig at en myrt får godt lys, men den må ikke stå rett i sola. Et nordvindu uten oppvarming under er den beste plasseringen inne. Før i tiden var det vanlig å ha dem i rom som ikke ble varmet opp.

Vann og gjødsel:

Det er veldig viktig at en myrt ikke tørker ut. Skudd som har blitt slappe av for lite vann, vil vanligvis dø. Det kan vært en god ide å bruke selvvanningspotte, da den gjerne drikker opp alt vannet i ei vanlig potte i løpet av et par dager. I den lyse årstiden kan den få gjødsel annenhver uke. I selvvanningspotte er det best å bruke halv styrke, dette er et generelt råd for selvvanningspotter.

Spesielle krav:

Varme er den største trusselen mot en myrt. Det er lurt å dusje den regelmessig, da får den heller ikke spinnmidd.

Myrt tåler godt å klippes ned, og det er vanlig å selge planter som har blitt formet som en ball eller et lite tre. Den kan brukes som bonsai, siden den vokser saktere når den blir eldre.

Formering:

Det går an å ta stiklinger av myrt, men det kan ta lang tid før de roter seg, og de må holdes fuktige.

Sesong:

Myrt har en naturlig hvileperiode om vinteren, da vil den stå så kjølig som mulig så lenge det ikke er frost. Den kan få små hvite blomster om den har stått i godt dagslys lenge nok, f.eks. ute.

Diverse:

Myrt er en "gammeldags" potteplante med lang tradisjon, Før i tiden var det vanlig å lage små kranser av myrt og ha i brudebuketter. Den kalles fremdeles brudemyrt noen steder. I middelhavsområdet blir det laget duftolje og til og med likør av myrt. Etter at den har blomstret, kan den få blå bær som er spiselige. Planten kan bli mange år gammel.

Myrt har vært brukt i urtemedisin.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger