Strelitzia

Strelitzia Foto: Brocken Inaglory Latinsk navn : Strelitzia reginae, Strelitzia nicolai Andre navn: Paradisblomst, papegøyeblomst Familie : Ingefærfamilien/bananfamilien. Disse famili…

Strelitzia

Papegøyeblomst, Strelitzia reginae
Foto: Brocken Inaglory

Latinsk navn: Strelitzia reginae, Strelitzia nicolai

Andre navn: Paradisblomst, papegøyeblomst

Familie: Ingefærfamilien/bananfamilien. Disse familiene er under omlegging og informasjonen kan fort bli utdatert.

Opprinnelse: Sør-Afrika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Stor plante med blader som en bananplante. Spesielle blomster i oransje og blått på S.reginae, og hvitt og lilla på S.nicolai.


Plassering: 

Lunt og lyst. Planten tåler sol om luftfuktigheten er høy, men i et stuevindu kan sola bli for varm. Strelitzia er en tropisk plante som ikke tåler kald trekk. Planten vil slutte å vokse under 15 grader, og dø under 10.

Potta må ha hull i bunnen så det ikke blir stående vann i jorda.

Vann og gjødsel:

Strelitzia er en stor plante som krever en del vann og næring.

Siden vekstpunktet ligger under jorda, bør den vannes fra bunnen. En grei regel er at den må ha vann om potta føles lett å løfte opp. Det må ikke ble stående igjen vann i potta over lang tid.

Flytende gjødsel ca. en gang i måneden passer godt. Om vinteren kan det godt gå to måneder mellom hver gjødsling, da planten vokser sakte når det er få lystimer. Langtidsgjødsel beregnet på blomstrende planter passer også godt. Etter egen erfaring bør langtidsgjødsel graves ned på en sånn måte at det ikke kommer i direkte kontakt med stammen eller rota.

Spesielle krav:

Strelitzia liker godt å bli dusjet på bladene med lunkent vann. For å få blomster, er det viktig at lyset er godt nok. Er potta for stor, kommer det bare blader i stedet for knopper. Det er ikke nødvendig å potte om før rota nærmest truer med å sprenge potta.

Formering:

Det går an å så Strelitzia, men det tar flere år før plantene blir store nok til å blomstre. Gamle planter kan deles, men de vil ikke blomstre det første året etter at de har blitt delt eller pottet om.

Sesong:

Hele året. Blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

Strelitzia er også populær som snittblomst. Hver knopp inneholder tre blomster. Om neste blomst ikke kommer ut av seg selv, går det an å forsiktig dra den ut av knoppen. De visne kronbladene bør plukkes av. Bare de oransje(eller hvite) og blå bladene plukkes bort, ikke de grønne.

Kommentarer

  1. Jeg har en strelitzia nicolai i stua som plutselig sluttet å vokse mens det kom nye blader på den. Dette resulterer nå i at den har to nye blader der den ene stilken er kort, mens den andre stilken så vidt har kommet frem. Jeg aner ikke hvorfor, men det kom samtidig med at det ble kaldere ute. Kan det være kulde som har stoppet veksten? Og vil det si at denne planten er ødelagt, eller er det en sjanse for vekst etter hvert ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Når det blir kaldere blir det også mørkere. Det er helt vanlig at grønne planter slutter å vokse når det er mørkest. Strelitzia kommer fra Afrika og er vant til 8-10 timer med dagslys i døgnet, så det blir nok litt knapt med lys nå. Det går nok fortere når våren kommer! :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger