Strelitzia

Strelitzia Foto: Brocken Inaglory Latinsk navn : Strelitzia reginae, Strelitzia nicolai Andre navn: Paradisblomst, papegøyeblomst Familie : Ingefærfamilien/bananfamilien. Disse famili…

Strelitzia

Papegøyeblomst, Strelitzia reginae
Foto: Brocken Inaglory

Latinsk navn: Strelitzia reginae, Strelitzia nicolai

Andre navn: Paradisblomst, papegøyeblomst

Familie: Ingefærfamilien/bananfamilien. Disse familiene er under omlegging og informasjonen kan fort bli utdatert.

Opprinnelse: Sør-Afrika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Stor plante med blader som en bananplante. Spesielle blomster i oransje og blått på S.reginae, og hvitt og lilla på S.nicolai.


Plassering: 

Lunt og lyst. Planten tåler sol om luftfuktigheten er høy, men i et stuevindu kan sola bli for varm. Strelitzia er en tropisk plante som ikke tåler kald trekk. Planten vil slutte å vokse under 15 grader, og dø under 10.

Potta må ha hull i bunnen så det ikke blir stående vann i jorda.

Vann og gjødsel:

Strelitzia er en stor plante som krever en del vann og næring.

Siden vekstpunktet ligger under jorda, bør den vannes fra bunnen. En grei regel er at den må ha vann om potta føles lett å løfte opp. Det må ikke ble stående igjen vann i potta over lang tid.

Flytende gjødsel ca. en gang i måneden passer godt. Om vinteren kan det godt gå to måneder mellom hver gjødsling, da planten vokser sakte når det er få lystimer. Langtidsgjødsel beregnet på blomstrende planter passer også godt. Etter egen erfaring bør langtidsgjødsel graves ned på en sånn måte at det ikke kommer i direkte kontakt med stammen eller rota.

Spesielle krav:

Strelitzia liker godt å bli dusjet på bladene med lunkent vann. For å få blomster, er det viktig at lyset er godt nok. Er potta for stor, kommer det bare blader i stedet for knopper. Det er ikke nødvendig å potte om før rota nærmest truer med å sprenge potta.

De tykke, blanke bladene på strelitzia kan være innbydende for skjoldlus, ullus og trips. Det anbefales å sjekke nye planter nøye. De aller fleste plantene er friske, men nå og da har et gartneri utbrudd av f.eks. skjoldlus. 

Formering:

Det går an å så Strelitzia, men det tar flere år før plantene blir store nok til å blomstre. Gamle planter kan deles, men de vil ikke blomstre det første året etter at de har blitt delt eller pottet om.

Sesong:

Hele året. Blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

Strelitzia er også populær som snittblomst. Hver knopp inneholder tre blomster. Om neste blomst ikke kommer ut av seg selv, går det an å forsiktig dra den ut av knoppen. De visne kronbladene bør plukkes av. Bare de oransje(eller hvite) og blå bladene plukkes bort, ikke de grønne.

Kommentarer

 1. Jeg har en strelitzia nicolai i stua som plutselig sluttet å vokse mens det kom nye blader på den. Dette resulterer nå i at den har to nye blader der den ene stilken er kort, mens den andre stilken så vidt har kommet frem. Jeg aner ikke hvorfor, men det kom samtidig med at det ble kaldere ute. Kan det være kulde som har stoppet veksten? Og vil det si at denne planten er ødelagt, eller er det en sjanse for vekst etter hvert ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Når det blir kaldere blir det også mørkere. Det er helt vanlig at grønne planter slutter å vokse når det er mørkest. Strelitzia kommer fra Afrika og er vant til 8-10 timer med dagslys i døgnet, så det blir nok litt knapt med lys nå. Det går nok fortere når våren kommer! :)

   Slett
 2. Hei. Jeg har en veldig stor Strelitzia Nicolai i stua. Den begynte å henge mer og mer for noen måneder siden så pottet den om i en romslig potte med god drenering i bunn. Nå er den enda mer deprimert og bladene begynner å krølle seg og bli slappe og lysere grønne/tynnere. Jorden er fortsatt fuktig siden jeg pottet den om(!) Den står i rikelig med lys mot sør i en varm stue. . Tips til hva kan jeg gjøre for å sikre at den ikke går dukken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er ikke bra. Det høres nesten ut som om den ikke drikker vann av en eller annen grunn.

   Forstår jeg det rett at du pottet den om for flere måneder siden, og at du ikke har vannet den siden da? Det høres alt for lite ut for en så stor plante på en slik plassering. Hvordan vanner du? Har potta hull i bunnen, eller er det bare leca e.l. som drenering? Har du kanskje brukt torvfri jord, som har en uvane med å holde alt for godt for vannet og bli tung?

   Hvordan så røttene ut da du pottet om? De skal være tykke og hvite. Om røttene er råtne vil ikke planten klare å drikke vann.

   Slett
  2. Jeg pottet den om for ca 3 uker siden, da hadde den hengt med bladene ca 1 mnd og de nederste små bladene så slappe ut (jeg trodde den trengte mer plass). Merket meg ikke noe spesielt med røttene, de var vanskelig å få fra hverandre så dunket litt forsiktig og satte den over i ny jord (såjord) blandet med perilite og leca i
   bunnen. Potten har hull i bunnen. Jeg har i dag plassert den i en krok på kjøkken mellom to vinduer (nord og øst). Jorden er lett fuktig når jeg kjenner noen cm ned. Bør jeg bare la den stå litt i fred, tørke helt og håpe
   på det beste? 😌

   Slett
  3. Det høres helt greit ut med måten du har pottet om på. Det er vanlig at de nederste, minste bladene etter hvert blir slappe og faller av. De er de eldste bladene på planten, og de må før eller senere vike for nye, større blader.

   Jeg vil sterkt anbefale å vanne fra bunnen, altså å la potta trekke vann fra bunnen til den er merkbart tyngre. Røttene på Strelitzia er kraftige, og drikker best nederst. Om det er mye leca i bunnen av potta, må vannet den drikker stå over lecaen når den vannes. Rett etter ompotting er det også lurt å vanne ovenfra slik at den nye jorda legger seg godt mellom røttene. Det er helt normalt at planter som nettopp er pottet om blir litt slappe mens de tilpasser seg.

   Lykke til! :)

   Slett
 3. Hei. Jeg har en strelitzia som var så uheldig å få det største og nyeste bladet knekt på vei ut av bilen. Jeg har klippet det av med en skarp hagesaks for å få kuttet rent, og så har jeg satt det nye bladet i vann. Er det noe håp om at det kommer røtter slik at jeg kan plante det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nei dessverre, strelitzia har rotstokk og det er bare der det kan rote seg. Bladet vil holde seg lenge i vann, og derfor er både blomstene og bladene populære snittblomster, men det kan ikke komme røtter på bladet. Det kommer nok et nytt, enda større blad på planten din snart. :)

   Slett
 4. Hei! Jeg har en strelitzia (min første ordentlige plante) som blir brun i kantene på bladene, nesten som den visner helt ytterst på kanten av bladet. Nye blader som kommer frem kan også bli brun før de springer helt ut og brekker/sprekker samtidig som de vokser seg ferdig. Hvordan unngår jeg dette? Og hva gjør jeg med bladene som ser stygge ut? Er det bare å klippe dem av lengst nede ved stilken?

  SvarSlett
 5. Hei! Dette høres ut som en reaksjon på tørr luft. Har den stått varmt eller i sola? Varmepumper er en kjent synder her, det samme er varmekabler i gulvet. At de nye bladene også blir brune kan tyde på at det er noe med vanningen eller jorda. Det kan være at det er litt for lite drenert, eller at jorda er litt tung, slik at vannet blir liggende? Er kanskje pyntepotta tett og trang rundt innerpotta?

  Bladene på Strelitzia sprekker lett på tvers. Dette er naturlig, og i vill tilstand gjør dette at ikke hele bladet brekker av vinden. Jeg ville ikke ha klipt av blader som for det meste er grønne, fordi de produserer viktig næring til planten. Når det har kommet ut nye, friske blader, går det bra å klippe av nederst.

  SvarSlett
 6. Har kjøpt en strelitzia Nicolai som er 180cm.. Klippet av en del stygge blader.. Vil det komme nye nedenfra? Trenger de lengste bladene støtte?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det vil komme nye blader fra midten av planten, over de andre. Vanligvis blir hvert nye blad litt høyere enn det forrige. Kanskje vil det også etter hvert komme små rotskudd.

   Slett
 7. Hei, noen av bladene på strelitziaen min ser ikke helt friske ut. De har på en måte knudret seg sammen, litt som plast som smelter på et bål hvis det gir mening. Bladene krøller seg innover der de er knudrete, men ikke ellers på bladet. Hva kan dette komme av og kan jeg gjøre noe for å få bladene normale igjen eller vil de bare forbli sånn selvom jeg finner årsaken til problemet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! For å være helt ærlig har jeg også vært borti dette, og jeg er ikke 100% sikker på hva det kommer av. Den vi har på jobb har stått der i et par år, og har innimellom kommet med et sånt blad. Jeg lurer på om det kan ha vært litt vel tørt for den i perioder, eller at bladet har kommet borti noe på vei ut...den står i en trafikkert trappeoppgang.

   Bladene som er skadet vil ikke bli normale igjen, men om det som påvirker planten går over vil neste blad være helt fint. Jeg anbefaler ikke å ta bort grønne blader uten en veldig god grunn, fordi de produserer viktig næring.

   Har du forresten sjekket inni der bladene er krøllete for skadedyr? Trips, skjoldlus og ullus kan gå på strelitzia.

   Slett
 8. Hei! Jeg har strelitzia hvor de største stilkene/bladene henger mer enn de står oppreist. Er dette vanlig? Er det mulig å bruke noe støtte på noe måte? Bladene sprekker også på enkelte plasser og kan være brune langs kanten. Selvom får jeg stadig nye blader og planten ser ellers veldig fin ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette ser jeg mye av. Gamle blader har litt lett for å legge seg ned sånn. Det kan skje om planten på et eller annet tidspunkt har blitt så tørr at den har blitt slapp. Da er det vanskelig å reise seg helt opp igjen. Ellers kan den ha fått litt lite lys mens de bladene kom ut, slik at de har blitt litt for svake i bladstilken til å holde vekta etter at bladet ble "voksent".

   Brune kanter og sprekker kan være et tegn på tørr luft eller sterk varme.

   Det er vanskelig å få slike tunge blader til å reise seg opp igjen, men så lenge som de nye bladene er fine går det nok bra med planten. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger