Strelitzia

Strelitzia Foto: Brocken Inaglory Latinsk navn : Strelitzia reginae, Strelitzia nicolai Andre navn: Paradisblomst, papegøyeblomst Familie : Ingefærfamilien/bananfamilien. Disse famili…

Strelitzia

Papegøyeblomst, Strelitzia reginae
Foto: Brocken Inaglory

Latinsk navn: Strelitzia reginae, Strelitzia nicolai

Andre navn: Paradisblomst, papegøyeblomst

Familie: Ingefærfamilien/bananfamilien. Disse familiene er under omlegging og informasjonen kan fort bli utdatert.

Opprinnelse: Sør-Afrika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Stor plante med blader som en bananplante. Spesielle blomster i oransje og blått på S.reginae, og hvitt og lilla på S.nicolai.


Plassering: 

Lunt og lyst. Planten tåler sol om luftfuktigheten er høy, men i et stuevindu kan sola bli for varm. Strelitzia er en tropisk plante som ikke tåler kald trekk. Planten vil slutte å vokse under 15 grader, og dø under 10.

Potta må ha hull i bunnen så det ikke blir stående vann i jorda.

Vann og gjødsel:

Strelitzia er en stor plante som krever en del vann og næring.

Siden vekstpunktet ligger under jorda, bør den vannes fra bunnen. En grei regel er at den må ha vann om potta føles lett å løfte opp. Det må ikke ble stående igjen vann i potta over lang tid.

Flytende gjødsel ca. en gang i måneden passer godt. Om vinteren kan det godt gå to måneder mellom hver gjødsling, da planten vokser sakte når det er få lystimer. Langtidsgjødsel beregnet på blomstrende planter passer også godt. Etter egen erfaring bør langtidsgjødsel graves ned på en sånn måte at det ikke kommer i direkte kontakt med stammen eller rota.

Spesielle krav:

Strelitzia liker godt å bli dusjet på bladene med lunkent vann. For å få blomster, er det viktig at lyset er godt nok. Er potta for stor, kommer det bare blader i stedet for knopper. Det er ikke nødvendig å potte om før rota nærmest truer med å sprenge potta.

De tykke, blanke bladene på strelitzia kan være innbydende for skjoldlus, ullus og trips. Det anbefales å sjekke nye planter nøye. De aller fleste plantene er friske, men nå og da har et gartneri utbrudd av f.eks. skjoldlus. 

Formering:

Det går an å så Strelitzia, men det tar flere år før plantene blir store nok til å blomstre. Gamle planter kan deles, men de vil ikke blomstre det første året etter at de har blitt delt eller pottet om.

Sesong:

Hele året. Blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

Strelitzia er også populær som snittblomst. Hver knopp inneholder tre blomster. Om neste blomst ikke kommer ut av seg selv, går det an å forsiktig dra den ut av knoppen. De visne kronbladene bør plukkes av. Bare de oransje(eller hvite) og blå bladene plukkes bort, ikke de grønne.

Kommentarer

 1. Jeg har en strelitzia nicolai i stua som plutselig sluttet å vokse mens det kom nye blader på den. Dette resulterer nå i at den har to nye blader der den ene stilken er kort, mens den andre stilken så vidt har kommet frem. Jeg aner ikke hvorfor, men det kom samtidig med at det ble kaldere ute. Kan det være kulde som har stoppet veksten? Og vil det si at denne planten er ødelagt, eller er det en sjanse for vekst etter hvert ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Når det blir kaldere blir det også mørkere. Det er helt vanlig at grønne planter slutter å vokse når det er mørkest. Strelitzia kommer fra Afrika og er vant til 8-10 timer med dagslys i døgnet, så det blir nok litt knapt med lys nå. Det går nok fortere når våren kommer! :)

   Slett
 2. Hei. Jeg har en veldig stor Strelitzia Nicolai i stua. Den begynte å henge mer og mer for noen måneder siden så pottet den om i en romslig potte med god drenering i bunn. Nå er den enda mer deprimert og bladene begynner å krølle seg og bli slappe og lysere grønne/tynnere. Jorden er fortsatt fuktig siden jeg pottet den om(!) Den står i rikelig med lys mot sør i en varm stue. . Tips til hva kan jeg gjøre for å sikre at den ikke går dukken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er ikke bra. Det høres nesten ut som om den ikke drikker vann av en eller annen grunn.

   Forstår jeg det rett at du pottet den om for flere måneder siden, og at du ikke har vannet den siden da? Det høres alt for lite ut for en så stor plante på en slik plassering. Hvordan vanner du? Har potta hull i bunnen, eller er det bare leca e.l. som drenering? Har du kanskje brukt torvfri jord, som har en uvane med å holde alt for godt for vannet og bli tung?

   Hvordan så røttene ut da du pottet om? De skal være tykke og hvite. Om røttene er råtne vil ikke planten klare å drikke vann.

   Slett
  2. Jeg pottet den om for ca 3 uker siden, da hadde den hengt med bladene ca 1 mnd og de nederste små bladene så slappe ut (jeg trodde den trengte mer plass). Merket meg ikke noe spesielt med røttene, de var vanskelig å få fra hverandre så dunket litt forsiktig og satte den over i ny jord (såjord) blandet med perilite og leca i
   bunnen. Potten har hull i bunnen. Jeg har i dag plassert den i en krok på kjøkken mellom to vinduer (nord og øst). Jorden er lett fuktig når jeg kjenner noen cm ned. Bør jeg bare la den stå litt i fred, tørke helt og håpe
   på det beste? 😌

   Slett
  3. Det høres helt greit ut med måten du har pottet om på. Det er vanlig at de nederste, minste bladene etter hvert blir slappe og faller av. De er de eldste bladene på planten, og de må før eller senere vike for nye, større blader.

   Jeg vil sterkt anbefale å vanne fra bunnen, altså å la potta trekke vann fra bunnen til den er merkbart tyngre. Røttene på Strelitzia er kraftige, og drikker best nederst. Om det er mye leca i bunnen av potta, må vannet den drikker stå over lecaen når den vannes. Rett etter ompotting er det også lurt å vanne ovenfra slik at den nye jorda legger seg godt mellom røttene. Det er helt normalt at planter som nettopp er pottet om blir litt slappe mens de tilpasser seg.

   Lykke til! :)

   Slett
 3. Hei. Jeg har en strelitzia som var så uheldig å få det største og nyeste bladet knekt på vei ut av bilen. Jeg har klippet det av med en skarp hagesaks for å få kuttet rent, og så har jeg satt det nye bladet i vann. Er det noe håp om at det kommer røtter slik at jeg kan plante det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nei dessverre, strelitzia har rotstokk og det er bare der det kan rote seg. Bladet vil holde seg lenge i vann, og derfor er både blomstene og bladene populære snittblomster, men det kan ikke komme røtter på bladet. Det kommer nok et nytt, enda større blad på planten din snart. :)

   Slett
 4. Hei! Jeg har en strelitzia (min første ordentlige plante) som blir brun i kantene på bladene, nesten som den visner helt ytterst på kanten av bladet. Nye blader som kommer frem kan også bli brun før de springer helt ut og brekker/sprekker samtidig som de vokser seg ferdig. Hvordan unngår jeg dette? Og hva gjør jeg med bladene som ser stygge ut? Er det bare å klippe dem av lengst nede ved stilken?

  SvarSlett
 5. Hei! Dette høres ut som en reaksjon på tørr luft. Har den stått varmt eller i sola? Varmepumper er en kjent synder her, det samme er varmekabler i gulvet. At de nye bladene også blir brune kan tyde på at det er noe med vanningen eller jorda. Det kan være at det er litt for lite drenert, eller at jorda er litt tung, slik at vannet blir liggende? Er kanskje pyntepotta tett og trang rundt innerpotta?

  Bladene på Strelitzia sprekker lett på tvers. Dette er naturlig, og i vill tilstand gjør dette at ikke hele bladet brekker av vinden. Jeg ville ikke ha klipt av blader som for det meste er grønne, fordi de produserer viktig næring til planten. Når det har kommet ut nye, friske blader, går det bra å klippe av nederst.

  SvarSlett
 6. Har kjøpt en strelitzia Nicolai som er 180cm.. Klippet av en del stygge blader.. Vil det komme nye nedenfra? Trenger de lengste bladene støtte?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det vil komme nye blader fra midten av planten, over de andre. Vanligvis blir hvert nye blad litt høyere enn det forrige. Kanskje vil det også etter hvert komme små rotskudd.

   Slett
 7. Hei, noen av bladene på strelitziaen min ser ikke helt friske ut. De har på en måte knudret seg sammen, litt som plast som smelter på et bål hvis det gir mening. Bladene krøller seg innover der de er knudrete, men ikke ellers på bladet. Hva kan dette komme av og kan jeg gjøre noe for å få bladene normale igjen eller vil de bare forbli sånn selvom jeg finner årsaken til problemet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! For å være helt ærlig har jeg også vært borti dette, og jeg er ikke 100% sikker på hva det kommer av. Den vi har på jobb har stått der i et par år, og har innimellom kommet med et sånt blad. Jeg lurer på om det kan ha vært litt vel tørt for den i perioder, eller at bladet har kommet borti noe på vei ut...den står i en trafikkert trappeoppgang.

   Bladene som er skadet vil ikke bli normale igjen, men om det som påvirker planten går over vil neste blad være helt fint. Jeg anbefaler ikke å ta bort grønne blader uten en veldig god grunn, fordi de produserer viktig næring.

   Har du forresten sjekket inni der bladene er krøllete for skadedyr? Trips, skjoldlus og ullus kan gå på strelitzia.

   Slett
 8. Hei! Jeg har strelitzia hvor de største stilkene/bladene henger mer enn de står oppreist. Er dette vanlig? Er det mulig å bruke noe støtte på noe måte? Bladene sprekker også på enkelte plasser og kan være brune langs kanten. Selvom får jeg stadig nye blader og planten ser ellers veldig fin ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette ser jeg mye av. Gamle blader har litt lett for å legge seg ned sånn. Det kan skje om planten på et eller annet tidspunkt har blitt så tørr at den har blitt slapp. Da er det vanskelig å reise seg helt opp igjen. Ellers kan den ha fått litt lite lys mens de bladene kom ut, slik at de har blitt litt for svake i bladstilken til å holde vekta etter at bladet ble "voksent".

   Brune kanter og sprekker kan være et tegn på tørr luft eller sterk varme.

   Det er vanskelig å få slike tunge blader til å reise seg opp igjen, men så lenge som de nye bladene er fine går det nok bra med planten. :)

   Slett
 9. Hei. Jeg har nettop oppdaget det jeg tror er skjoldlus på min sterlitzia Nicolai. Sprayet den med en blanding av vann,rødsprit,grønnsåpe og matolje. Men de forsvinner ikke. Har du noen tips ? 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Skjoldlus gjemmer seg under skjoldene, så de er vanskelige å bli kvitt på den måten. Det må et tykt lag med olje til for å kvele gjennom skjoldet. Det er bedre å skrape av de skjoldene som vises, vaske med sprit eller oljeblandingen, og sprøyte med den blandingen etterpå for å ta larvene som ikke har fått skjold enda. Skjoldlus setter seg lettest langs bladnervene.

   Håper dette hjelper, lykke til! :)

   Slett
 10. Har lest at en bør bruke sprit - feks desinfeksjon som vi alle hadde i veska under corona. Jeg brukte dette på ull-lus, brukte q-tips på hver ullus jeg så. Fikk det bort. Viktig å sjekke/behandle etter en uke, da er evt egg klekket.. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette virker, jeg har blitt kvitt ullus med dette før. :)

   Slett
 11. Hei, strelitziaen min har fått noen brune flekker midt på bladene. Hva kan det komme av? Den ser ut til å trives ellers, det kommer stadig nye, sunne blader frem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Flekker midt på bladet er ofte et tegn på overvanning eller overgjødsling. Det kan også være sopp, som kommer om bladene blir stående våte i dårlig luftsirkulasjon og/eller lite lys. Eller kan det hende at bladene har kommet borti et kaldt vindu?

   Slett
 12. Hei, jeg har fått trips på flere av plantene mine, deriblant min strelitzia Nicolai. Jeg har bestilt nyttedyr for å bli kvitt det, men tenkte å sette alle plantene i dusjen på gjestebadet mens nyttedyrene jobber. Vil den tåle å stå uten lys i noen uker eller bør jeg skaffe vekstlys i mellomtiden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff, det var leit. Jeg anbefaler ikke å sette en plante mørkt som allerede er stresset pga. skadedyr. Dessuten vet jeg ikke om nyttedyrene er aktive i lys eller i mørke. Har du mulighet til å la lyset på badet stå på i noen timer hver dag?

   Slett
 13. Takk for raskt svar :) jeg kan godt ha lyset på ja. Jeg tenkte egt mer på om den kan stå uten sollys over en så lang periode, det et ingen vinduer på det badet. Eller om jeg bør kjøpe/leie inn sånne vekstlys for planter for å unngå mer skade?

  SvarSlett
  Svar
  1. Om det bare er snakk om et par uker, vil det nok gå bra med bare lampelys. Planten vil tære litt på næringslagrene når den får lite lys, men i en såpass kort periode vil det nok gå bare bra.

   Slett
 14. Hei!😊 Strelitziaen min har fått to nye blader som har åpnet seg, men som dessverre har sluttet å vokse. Sikkert pga lite lys nå om vinteren. Vil de kunne vokse igjen hvis de får mer sollys, eller vil de forbli korte? De har ikke vokst på 3 uker mens jeg har vært borte. Jeg mistenker at samboeren min har glemt å vanne den, så nå har den fått både vann og mer lys😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Blader som har vokst ut vil nok ikke bli noe lengre, men når det blir lysere vil nok de neste bladene bli en del større. :)

   Slett
 15. Hei! Min strelitzia har blader som har blitt veldig brune, bør jeg klippe de av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går an å klippe av det brune, men først ville jeg gjort noe med grunnen til at bladene blir slik. Står den svært varmt eller tørt? Varmepumper og varmeovner er en vanlig synder her.

   Slett
 16. Hei! Hvordan kan man ta stiklinger? Og kan man dele en plante i to om det er tydelige deler?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Strelitzia har jordstengel, så det som vokser over jorda vil ikke rote seg. Det går ikke an å ta vanlige stiklinger. Det går helt fint å dele planten i to om det er to tydelige deler. :) Rotstokken er tykk, og det kan hende at du må ta litt i med en skarp kniv for å få delt den.

   Slett
 17. Hei! Ser du skriver at det går an å dele planten. Deler jeg den allerede eksiterende planten, eller får den en 'baby' som jeg senere kan dele?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det kommer an på om planten din allerede har flere skudd i potta eller ikke. :)

   Slett
 18. Hei 🙃 har en strelitzia tror jeg, som jeg har hatt siden den var veldig liten (ca10-15cm) fikk den for ca 10/15 år siden. Men den har aldri blomstret, er nå ca 1m høy med store blader. Er det noe særlig håp om at den noen sinne kommer til å blomstre? Veldig fin som grønn plante også altså:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Strelitzia er voksne når de er 5 år og 1 meter høy, så det skal være sjanse for å få blomst når din er såpass gammel.

   Det de trenger for å blomstre er godt lys, høy luftfuktighet, og at de har fylt potta opp med røtter. De vil med andre ord ikke blomstre om de nettopp er pottet om. Her i Norge er det gjerne lysmangel som er årsaken til at de aldri blomstrer. Amerikanske gartnere gir plantene sine 6 timer med full sol pr dag for at de skal få knopper.

   Kanskje det vil virke å sette den rett ved solvinduet i sommer, vanne den rikelig for å veie opp for solvarmen, og dusje bladene regelmessig? Det krever også næring å produsere knopper, så om den ikke får gjødsel fra før kan det kanskje hjelpe med en ny dose.

   Lykke til! :)

   Slett
  2. Tusen takk for svar:) jeg skal gjøre mitt beste. Må nok flytte litt på potten nå:)

   Slett
 19. Hei! Det nye bladet tror jeg ble for tungt for «stammen» så mens jeg var på trening så har det knekt rett av. Det er vel ikke mulig å gro nye røtter om jeg setter i vann?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Strelitzia har jordstengel, så det er nok ingen noder på det bladet. Det vil holde seg lenge i vann og er fine til pynt, men de vil nok ikke vokse videre. Får planten din nok lys? De kan bli litt topptunge om det er litt mye skygge eller den blir for tørr :)

   Slett
 20. Hei, jeg har en strelitzia Nicolai som så frisk og fin ut og hadde flere blader på vei. Til tross for det fant jeg ut at den til hadde en del råtne røtter, så tok den ut og klippet alt som så dårlig ut. Pottet den tilbake med helt ny jord (torvfri vel og merke, ser du har skrevet her at det ikke er bra). Nå ser den ikke like bra ut. Noen blader henger mens andre er krøllet. Har lest at det er et tegn på lite vann. Jeg vanner den fremdeles, men tenker den ikke greier å ta opp like mye som før pga de klipte røttene. Jorden tørker ikke opp mellom vanningene, kan det være pga pyntepotten er kjeramikk? Jeg vurderer å ta den ut, sette i vann slik at det vokser flere røtter, og potte den om i terracotta. Hva tenker du om det? Kanskje den bare trenger litt tid. Klippet og pottet om for ca 3 uker siden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Grunnen til at jorda ikke tørker opp er 99% sikkert den torvfrie jorda.

   Strelitzia stammer fra fuktig skog i Afrika og vil ha torvaktig jord. Det meste av torvfri jord er alt for kompakt til en slik plante. Den må blandes veldig godt ut med noe som gir god drenering. Perlite, leca, bark, kokosfiber e.l. virker. Du skriver at pyntepotta er keramikk, men den står vel også i ei innerpotte, som har hull i bunnen? Om det ikke er tilfelle vil det nok fort råtne opp. Drenering er livsviktig,

   Det tar nok litt tid for en plante å komme seg etter klipping og ompotting, men om dreneringen ikke er god etterpå, er ikke årsaken til problemet borte.

   Jeg håper at noe av dette hjelper, og at det etter hvert går bedre med planten din. :)

   Slett
  2. Tusen takk for svar! Den står i innersporet med hull ja. Skal prøve å blindebukk med leca og potte på nytt.

   Slett
 21. Hei! Mens jeg i går ompottet min Strelitzia oppdaget jeg at det er råte i røttene. Jorda helt i midterste og innerste delen var veldig våt og hard som cement, så jeg fjernet så godt jeg kunne det som er råtent men mye av det våte ble igjen. Jeh plantet den på nytt da jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Nå ser jeg at jeg bør kanskje fjerne alt av gammel jord og trimme alle de råtne røtter? Er det lurt å skylle vekk all jord når den er så hard og våt? Ellers vet jeg ikke hvordan jeg får den av. Kanskje bruke noe soppdrepende middel og? Kan jeg ompotte på nytt etter så kort tid? Føler at enter den dør av ompotting eller råte :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Usj. Er det sånn torvfri jord som er brukt ublandet kanskje? Det ender fort opp akkurat sånn. Om det er mye friske røtter utenfor den harde klumpen vil det mest sannsynlig gå bra, om den nye jorda er skikkelig drenert. Ellers ville det nok ha vært best å spyle av så mye du får av, om planten ellers viser tegn til å mistrives pga dette.

   Hvor stor er planten? Hvor lenge har du hatt den? Ser den ellers OK ut over jorda?

   Slett
 22. Takk for svar! Vet dessverre ikke hvilket type jord det ble brukt fra butikken :(. Planten er ca 1,65 på det høyeste, med store blader. Har hatt den i ett år, hvor den vokste en del. Jeg ompottet til slutt på nytt, spylet en god del av gammel jord og klipte de røttene som så døde ut eller hadde blitt skadet under ompottingen. Har brukt torvfri plantejord hvor jeg har blandet i perlite. I bunnen av potta har jeg også lagt lekakuler. Den stakkars ser ut til å mistrives etter ompottingen. Bladene henger veldig ned og har krøller seg skikkelig. Men fargen er fortsatt grønn

  SvarSlett
  Svar
  1. Korreksjon, står ikke i posen ar jorda er torvfri…

   Slett
  2. Til denne typen planter er det bra at jorda ikke er torvfri! De vokser vilt i skogjord, som er vanskelig å etterligne uten torv i jorda. Det du har brukt høres bra ut. Den tar seg sikkert opp etter hvert, det er helt vanlig å bli stresset av ompottingen...

   Slett
 23. Hei og takk for mange fine tips! :) Jeg har en fin strelitzia som begynner å vokse ut av stuen min, i omkrets. Kan jeg støtte den for å gjøre den mer oppreist uten at den vil ta skade av det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det skal nok gå bare bra, bare bruk noe som tåler det og ikke tynn tråd :)

   Slett
 24. Hei! Kjøpte en 1,5 meter høy Strelitzia for noen måneder siden. Den har fått godt med indirekte lys, og lar den tørke opp litt mellom hver vanning. Den har også fått gjødsel (sticks nedi jorden som også forebygger skadedyr). De største bladene har begynt å bli brune/tørre, skrumpe innover til midten, nesten som «papir»…. Hva er galt? Den har ikke stått nær elektrisk varmeovn, og vi har ikke gulvvarme eller varmepumpe. Har holdt 18 grader i hus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kan det hende at gjødselpinnen har kommet helt inntil rota? Disse plantene kan være følsomme for sterk gjødsel, og jeg har vært borti før at en gjødselpinne har skadet ei rot. Det er lurt å stikke den ned helt på kanten.

   Ellers er den vanligste årsaken til slike flekker faktisk overvanning. Har det tørket opp helt nede ved rota også? Jorda på slike planter er såpass luftig og godt drenert at overflaten tørker opp lenge før vannet faktisk er brukt opp. Nå som det er så lite dagslys, er det mye lettere å overvanne enn en tror.

   Eller har den fått for lite vann? Den lagrer en del vann i de tykke røttene, og den må få drikke skikkelig innimellom for å fylle opp lageret.

   Jeg håper dette hjelper, og at det går bedre med planten din snart nå som det blir lysere! :)

   Slett
 25. Jeg kjøpte et frø, så ut som en liten nøtt, på Tenerife i 2020. Det skal være papegøyeplante, strelitzia. Denne har nå blitt nesten 170 cm høy. Utfra bildene her er det en strelitzia. Kan jeg kutte den noe ned før den når taket? Planten ser veldig frisk og fin ut og vokser som bare det

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går an, men den vil fort bli like høy igjen. Jo større planten er, jo større og høyere vil hvert nye blad bli!

   Slett
 26. Hei! Jeg har en stor strelitzia som av og til får nye blader som ikke ruller seg helt ut. De blir ca en halv meter lange (ikke inkludert stilken) og ruller seg bare ut på den nederste delen, resten av bladet blir en lang sammenrullet spiss. Kan jeg gjøre noe for å få bladet til å åpne seg helt? Planten er ellers grønn og fin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er oftest et tegn på for lite lys, men det kan også komme av litt for lite vann eller for tørr luft. Er det mest på vinteren at dette skjer? Det er for få lystimer i døgnet om vinteren til at de fleste tropiske planter kan vokse skikkelig...

   Slett
  2. Takk for svar! Det har skjedd nå på vinteren ja. Får se an fremover og flytte den til vindu med mer lys! Håper det blir bedre da.

   Slett
 27. Jeg har en strezia som jeg har fått blomster på flere ganger. Har hatt den i mange år. Er usikker på hvor mange enkeltplanter som står i potta, da jeg arvet den. Er opprinnelig fra frø kjøpt på Madeira. Den begynte å sture, og jeg tenkte det begynte å bli for trangt for den. Tok den ut av potta, og tenkte å dele opp. Men var umulig å få røttene fra hverandre. Er fullstendig viklet i hverandre. Kan jeg skjære opp, og la litt røtter være igjen på hver enkeltplante, og sette i jord igjen? Og hva slags jord foretrekker den? Betyr mye for meg, da den er noe levende etter min mor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hører med at den fikk hard medfart. Mange grener som knakk.

   Slett
  2. Hei! Det går an å kutte litt røtter for å få plantene fra hverandre, ja. Når planten er såpass gammel, er det mulig at det kommer mange stammer opp fra den samme rota. I så fall er de umulig å dele uten å kutte. Pass på at hver enkeltplante får med en god porsjon med røtter, altså ikke kutt for nært stammen.

   En annen ting er at Strelitzia vanligvis ikke blomstrer året etter at de har blitt delt. Det kan ta såpass som to-tre år om det er mye plass å fylle i potta.

   Jorda må være godt drenert. Om du skal potte om i ny potte, er det svært viktig at det er huller i bunnen. Den kan ikke stå rett i ei vanntett potte. Dette er fordi vekstpunktet som "stammene" kommer opp fra ligger under jorda, og kan råtne om det blir for klamt. Jeg liker å blande leca eller orkidejord inn i blomsterjord for slike planter. De har grove røtter, de tåler f.eks. leca. :)

   Jeg håper at det vil gå bra med planten din!

   Slett
 28. Hei! Har en stor og fin plante, som i noen mnd nå i vinter har mistrivdes mer og mer. Står i en terracotta-potte med hull i bunn, men lurer på om den bør tilbake til innerpotte?

  Alle bladene er fortsatt grønne, og det er nye på vei. Men hele planten henger, spesielt de små bladene nederst. I et forsøk på å jazze den opp litt, fikk den seg en tur i dusjen her om dagen, og nå har flere av bladene fått en knekk. Er det overvanning/lite drenering som er problemet tror du? Og går det an å redde bladene med knekk? Har bundet opp hele planten. Og til slutt, hvis ikke de kan reddes, når klipper/skjærer jeg de da av, om de fortsatt er grønne? Mange spørsmål her, men setter veldig pris på svar

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det første jeg lurer på er hvor mye lys planten har fått. Lysmangel er nemlig et stort problem for de fleste plantene om vinteren, og jo lenger nord en kommer får de færre lystimer. Etter uker og måneder med for lite lys, blir det etter hvert tomt for lagret energi og da sturer de.

   Dreneringen er vanligvis ikke noe problem i terrakotta. Tvert imot trenger plantene vanligvis mer vann i ei sånn potte. Leiren er ikke damptett, vannet fordamper gjennom veggene. Det kan lønne seg å la planten drikke vann fra bunnen ei stund til du kjenner at potta blir tyngre, og er det veldig tørt pleier jeg å vanne fra toppen og bunnen samtidig. Jorda disse selges i inneholder mye kokosfiber, så vannet renner fort igjennom.

   Har du pottet om i annen jord? Er det mulig at det er jorda som er for tung?

   At de minste, nederste bladene etter hvert blir stygge og faller av er normalt. De har gjort jobben sin og de store tar over.

   Lykke til! :)

   Slett
 29. Takk for svar! Den har nok ikke fått nok sol nei, men bor i Oslo og den står ganske nærme et stort sørvest-vendt vindu. Men det har vært en lang og mørk vinter 😅

  Den får nok vann tror jeg, men lurer på om jeg uansett skal potte den om som et siste forsøk. Hva med de bladene som har fått en knekk, kan de reddes tror du? Nå er de bundet opp, men er redd de knekker rett av om jeg fjernet bindingen..

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger