Tøffel

Tøffel Latinsk navn : Calceolaria crenatifolia (Det finnes over 300 forskjellige ville arter av tøffel. De fleste vi kjøper er hybrider) Familie : Maskeblomstfamilien Opprinnelse : Sør-…

Tøffel

Tøffel, Calceolaria crenatifolia

Latinsk navn: Calceolaria crenatifolia (Det finnes over 300 forskjellige ville arter av tøffel. De fleste vi kjøper er hybrider)

Familie: Maskeblomstfamilien

Opprinnelse: Sør- og Mellom.Amerika

Hardførhet: Ettårig, tåler ikke  frost

Utseende: Oppblåste blomster i gult og rødt, vanligvis med prikker. Tynne, brede blader.


Plassering: 

Lyst og ikke for varmt. Ikke i sterkt sollys, da det kan bli alt for varmt i et solfylt vindu. De tynne bladene tåler ikke den varme og tørre lufta rett ved en ovn eller ei varmepumpe. Det bør også være god luftsirkulasjon rundt planten så bladene ikke råtner. Pyntepotta bør f.eks. være litt større enn innerpotta.

Denne planten stammer fra kjølige fjellområder i varmere land, akkurat som alpefiol og hortensia. Derfor vil den trives aller best i et lyst vindu uten oppvarming under.

Vann og gjødsel:

Tøffel bør vannes på skåla, men det må ikke bli stående igjen vann der i lang tid. Dette er en av de plantene som heller vil ha litt vann hver dag enn mye vann en gang i uka. Er det varmt inne, drikker den fort opp vannet! Om planten har blitt så tørr at bladene blir slappe, kan den reddes ved å sette den f.eks. i vasken og la den få drikke vann (med romtemperatur eller litt varmere) til den tar seg opp. Det er viktig at den får renne godt av seg etter en slik vanning.

De aller fleste tøffelplanter lever ikke lenge nok inne til å trenge mer næring enn den har i jorda. For sterk gjødsling kan tvert imot få planten til å kaste knoppene.

Spesielle krav:

Det er viktig at planten ikke blir våt mellom bladene, da de kan råtne. Visne blomster knipes av. Tøffel er egentlig ettårig, men kan beholdes over lenger tid om blomstene fjernes før de kan sette frø.

Formering:

Tøffel kan såes eller formeres ved stiklinger. Planten har samme type livssyklus som stemor, det vil si at den spirer på høsten for å blomstre neste vår. Såes den om våren, vil den blomstre til høsten, men det er vanskeligere å få til. Tøffel trenger nemlig en kjølig periode for å sette knopper.

Sesong:

Blomstrer seint på vinteren eller tidlig på våren.

Diverse:

Tøffelslekta er stor med over 300 arter. Mange av dem er populære hageplanter i varmere strøk.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger