Sineraria

Sineraria Foto: StockProject Latinsk navn : Pericallis (Senecio) cruenta Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Kanariøyene Hardførhet : Tåler ikke frost Utseende: Blanke, grø…

Sineraria

Foto: StockProject

Latinsk navn: Pericallis (Senecio) cruenta

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Kanariøyene

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Blanke, grønne blader. Blå, lilla eller hvite kurvblomster. 


Plassering: 

Lyst, men ikke for varmt. Sineraria tåler litt kald trekk, men ikke varm, tørr luft fra f.eks. en varmepumpe. Den stammer fra et varmt klima, men blomstrer der på vinteren og tidlig på våren mens det er kjøligere og fuktigere.

Sineraria er en surjordsplante. Må den pottes om, bør ikke jorda inneholde kalk.

Om sommeren kan Sineraria stå ute. Da blomstrer den vanligvis mye lenger enn den gjør inne.

Vann og gjødsel:

Sineraria tåler tørke dårlig og må vannes regelmessig. Det er best å vanne på skåla når potta kjennes lett ut. Er det varmt inne, kan den drikke opp vannet i potta fort, og vil trenge vann allerede etter et par dager. Denne planten kan gjerne stå i selvvanningspotte. Jorda må ikke være våt (tung) over lang tid.

Flytende gjødsel for blomstrende planter (ikke for grønne! Den gjødselen inneholder for mye nitrogen) eller gjødselpinner er bra for størrelsen og fargen på blomstene.

Spesielle krav:

Visne blomster plukkes av. Planten kan klippes ned etter blomstring, da kan den blomstre på nytt. Det er særlig aktuelt om planten skal settes ut.

Formering:

Sineraria kan formeres med stiklinger, men de har litt vanskelig for å rote seg, så de kjøpes vanligvis ferdig i butikken. I det siste har det også vært mulig å få tak i småplanter til utplanting på gartnerier.

Sesong:

Tidlig vår inne, sommer ute

Diverse:

"Sineraria" betyr "gråhåret". Det navnet passer bedre på slektningen sølvsineraria, som vanligvis kalles sølvblad eller sølvkrans. Senecio er en enormt stor planteslekt, som i det siste har blitt delt opp. Pericallis er navnet på en av de nye slektene. Ellers inneholder slekta Senecio mange sukkulenter, ugressplanter, og slyngplanter.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger