Phalaenopsis

Phalaenopsis Alternative navn : Møllorkide, orkide Latinsk navn : Phalaenopsis Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Asia Utseende: Brede, blanke blader, tykke luftrøtter. Brede o…

Phalaenopsis


Phalaenopsis i blomst

Alternative navn: Møllorkide, orkide

Latinsk navn: Phalaenopsis

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Asia

Utseende: Brede, blanke blader, tykke luftrøtter. Brede orkideblomster i hvitt, rosa, lilla, gult og kombinasjoner av disse. Er vanligvis støttet opp med pinner.


Plassering: 

Phalaenopsis er en tropisk orkide, og liker å stå på en lun plass. Det er viktig at den ikke blir utsatt for kald trekk eller temperaturer under 15 grader. Den kan gjerne stå i et vindu, så lenge det ikke trekker. Når sola er sterk på sommeren bør den ikke stå rett i sola midt på dagen.

Vann og gjødsel:

Vann med lunkent vann, 1-2 ganger i uka. All barken og alle røttene skal bli fuktige, men det er viktig at vannet får renne av seg. Det skal ikke stå vann over røttene, men det kan gjerne stå litt vann i bunnen av pyntepotta så det hele tiden kommer litt vanndamp opp på røttene.

Spesiell orkidegjødsel eller organisk gjødsel i svak blanding virker godt. Vanlig blomstergjødsel blir for sterkt.

Spesielle krav:

Tåler ikke under 15 grader. Phalaenopsis vokser i vill tilstand oppe i trærne, derfor skal den ha orkidebark i stedet for blomsterjord. Barken bør skiftes ut annethvert år.

Formering:

Det kan komme små avleggere oppe på stammen etter blomstring. Når disse har fått 2-3 blader og noen røtter, kan de klippes av og plantes i orkidebark.

Sesong:

Hele året. Det kan være vanskelig å få ut de minste knoppene i den mørke årstiden.

Diverse:

Phalaenopsis er flerårig og kan blomstre mange ganger. Etter blomstring kan den delen av stammen som har blomstret klippes av, så kan det komme sideskudd lenger ned på stammen med nye knopper. Det kan også komme nye skudd fra rota.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger