Persille

Persille Foto: Pixabay Latinsk navn : Petroselinum crispum Familie : Skjermplantefamilien Opprinnelse : Middelhavsområdet Hardførhet : Toårig, dyrkes som ettårig i Norge Det finne…

Persille

Foto: Pixabay

Latinsk navn: Petroselinum crispum

Familie: Skjermplantefamilien

Opprinnelse: Middelhavsområdet

Hardførhet: Toårig, dyrkes som ettårig i Norge


Det finnes flere typer persille. Kruspersille er den mest vanlige, flatbladet persille er også populær. Mange mener den flatbladete er både sterkere i smaken og lettere å dyrke. Rotpersille har en tykk, gulrotlignende rot som brukes som grønnsak.

Plassering: 

Persille elsker sol. Den trives godt på et varmt, solfylt sted i hagen, og kan også dyrkes i potter ute og inne. Står den inne, er det viktig at den får stå i et solfylt vindu, så lenge det ikke blir over 30 grader der.

Røttene på persille kan råtne om de står våte, så det er viktig at jorda er godt drenert. Det går helt fint å bruke selvvanningspotte.

Vann og gjødsel:

Persille bør tørke litt opp mellom hver vanning. I en vanlig, regnfull norsk sommer, er det ofte ikke nødvendig å vanne persille som står rett i bakken. I ei potte, kan de få vann når potta kjennes lett ut.

Spesielle krav:

Blir det kaldt etter at persille er plantet ut, kan de "gå i stokk". Det vil si at de setter blomsterknopper i stedet for blader. Det går an å redde planten ved å klippe ned blomsterstilken, om dette skulle skje.

Formering:

Persille såes vanligvis inne. Det kan ta lang tid før frøene spirer, opptil to måneder! Flatbladet persille spirer fortere enn kruspersille. Det er lurt å herde plantene gradvis før de plantes ut. I gode strøk kan de såes ute, rett i jorda.

Persilleplanter som er kjøpt på en matbutikk kan overleve om de blir pottet om med en gang, men disse plantene er vanligvis svakere enn selvsådde planter.

Sesong:

Hele året, så lenge det ikke er frost. Det går an å dyrke persille inne hele året.

Bruk:

Persille er en av de aller mest vanlige krydderurtene i Norge. Den brukes i supper og salater, som pynt, på poteter, osv. Den kan tørkes, fryses, og brukes til det aller meste.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger