Løkblomster i potter

Løkblomster hører våren til, og er noen av de mest populære vårtegnene i hagen. I de siste årene har det blitt mer og mer populært å bruke dem som potteplanter. De vokser fort, er lette å få til, og …
Løkblomster hører våren til, og er noen av de mest populære vårtegnene i hagen. I de siste årene har det blitt mer og mer populært å bruke dem som potteplanter. De vokser fort, er lette å få til, og er kjempesøte. Nå for tiden selges løkene ferdig plantet i ei potte. De har begynt å spire når de selges, derfor trenger de ikke mer enn litt varme og litt vann for å blomstre.

Temperaturen bestemmer hvor fort løkblomster vokser.
Påskeliljer
Påskeliljer tåler frost


Jo varmere det er, jo fortere vokser de. Inne i varmen vil de fleste løkblomstene komme opp i løpet av et par uker, og blomstringen varer typisk i et par uker etter det. Krokus og iris gjør seg ferdige fortere, mens perleblomster og svibler kan stå i opptil en måned. Et gammelt triks for å sette fart på for eksempel amaryllis som roter seg tregt, er å sette dem på et sted hvor de får varme nedenfra. Da vil de sprette opp i full fart.

Ute blomstrer løkblomstene på våren, når det er mildt på dagen og kaldt på natta. De lukker seg gjerne når det er kaldt, og åpner seg på nytt når sola skinner på dem. Dette gjør at blomstene vil holde seg opptil dobbelt så lenge om de får stå kjølig på natta. De fleste typene tåler temperaturer ned mot frysepunktet!

Denne videoen viser hvordan påskeliljer og perleblomster vokser.

Løkblomster bør ikke få for mye vann.


Selv om plantene trenger en del vann for å utvikle den lille knoppen inni løken til en stor blomst, bør de ikke vannes for mye. Løkblomster som får for mye vann kan lett begynne å strekke seg, til de blir så lange og topptunge at blomsten legger seg ned. Dessuten kan løken råtne om den står konstant fuktig, særlig om det blir liggende vann oppå løken.

Det greieste er å vanne fra bunnen av når potta kjennes lett ut. Potta kan få stå på et fat med vann i noen minutter, så røttene får drikke skikkelig. Når potta kjennes tung ut igjen, må den få renne av seg skikkelig før den eventuelt blir satt i ei pyntepotte.

Løkblomster trenger ikke jord eller gjødsel.


Alle løker og knoller inneholder anlegg til blader og blomster, og næringen som skal til for å utvikle dem. Det er dette som gjør at løkblomster får til å blomstre så tidlig på våren. Det er de grønne bladene, som oftest kommer etter blomstene, som samler næring til neste års blomstring.

En løk som har begynt å spire trenger bare vann, varme og lys. Den trenger ikke å stå i jord. Mange setter dem i bare vann, eller på steiner, vannperler eller lignende. Det finnes vaser på markedet som er spesielt beregnet på løker, de har en innsnevring som løken settes på. Det må ikke stå vann over løken, men det må være nok vann i bunnen av vasen eller glasset til at røttene rekker nedi vannet.

Det kan være spennende å plante løker i ei gjennomsiktig potte, så det vises hvor fort også røttene vokser fra dag til dag. Løker kan plantes i hva som helst. Det er bare fantasien som begrenser!

Etter blomstringen kan løkblomster plantes ut.
Iris reticulata
Våriris, Iris reticulata


Alle de løkblomstene som selges som potteplanter om våren, er egentlig hageplanter. De kan like godt stå ute som inne. Krokus, snøklokker og påskeliljer tåler et par minusgrader, de andre må nok inn om det blir frost.

Etter at de har blomstret av, kan løkene plantes ut. De bør plantes litt dypere enn de har stått i potta, en enkel regel er at det skal stå like mye jord over løken som løken er høy. Det vil si at påskeliljer og tulipaner vil plantes dypere enn krokus og snøklokker.

De grønne bladene må få stå i fred etter at løken har blomstret av. Det er de som samler næring så planten kan blomstre på nytt neste vår.

Amaryllis og afrikaliljer er ikke vinterhardføre, og må overvintres inne.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger