Hvordan få en rosebukett til å holde seg lengst mulig

I dag, mens jeg skriver dette, er det 13.februar. Det selges veldig mye roser rundt omkring i denne tiden, og det er sikkert mange som får eller gir roser i gave nå til helga. Det er også trivelig å …
I dag, mens jeg skriver dette, er det 13.februar. Det selges veldig mye roser rundt omkring i denne tiden, og det er sikkert mange som får eller gir roser i gave nå til helga. Det er også trivelig å rett å slett kjøpe en rosebukett for å pynte litt opp hjemme hos seg selv.Foto: Filip H.F. Slagter
For at rosene skal holde seg fine lengst mulig, er det en ting som er viktigere enn noe annet. Rosene trenger å drikke vann. For at de skal få til det best mulig, er det flere ting som er viktige:

Bruk en ren vase, og rent vann.

Det er viktig at vasen er helt ren. Glassvaser kan gjerne skylles med en dråpe klor i vannet. Noen blomsterdekoratører vasker vasene sine i varmt vann med litt zalo og litt klor i, dette vil jeg ikke anbefale å gjøre hjemme siden det utvikler klorgass.

Før i tiden het det at roser skulle settes i varmt vann. Dette var fordi roser ble fraktet tørre i esker, og trengte varmt vann for å drive lufta ut av stilkene. Med moderne transportmetoder er dette vanligvis ikke nødvendig. Chrysal har forsket på dette, og kommet fram til at kaldt vann fra springen er det enkleste og beste. Bakterier vokser raskest i lunkent vann, derfor gjør kaldt vann at det blir mindre bakterier i vasen.

Det følger vanligvis med næring i en eller annen form. Noen bruker pulver, andre flytende næring. Andre bruker en "tepose" som sitter fast på en stilk i buketten. Det står på posen hvor mye vann den er beregnet for, de fleste er til 1/2 eller 1 liter vann. Det er viktig at næringen ikke blandes for sterkt.

Det skal ikke stå blader under vann.

Både blader og rosetorner råtner fort under vann, og bakteriene som vokser på grunn av dette kan tette igjen stilker. På en bukett som er laget i en blomsterbutikk har dekoratøren som oftest gjort dette for deg. Det fins spesialredskap for dette, men det enkleste er å plukke blader med hendene og skrape eller kutte torner forsiktig av med en kniv. Pass på så barken ikke blir skrapet av. Sår i barken blir fort infisert av bakterier.

Om en blomst skulle være uheldig og visne før de andre, er det viktig at den blir tatt ut av buketten av samme grunn.

Lag et rent snitt.

En rosebukett, rett opp av bøtta, er maskinkuttet på tvers. For at de skal kunne drikke vann fortest mulig, må de få et nytt snitt på skrå. Skråsnittet har to funksjoner: Det forhindrer at snittflaten "suger seg fast" mot bunnen av vasen, og det gir en større åpning i stilken til å suge vann gjennom. Roser er levende, og snittet er et sår. Det vil begynne å gro igjen nesten med en gang. Derfor er det viktig at det går minst mulig tid fra rosene blir snittet til de blir satt i vann. Det beste er å vente med å snitte til vasen er fylt med vann.

Det er veldig viktig at kniven er skarp. Det fins spesielle rosekuttere å få kjøpt, men de fleste profesjonelle blomsterdekoratører bruker en tapetkniv. Fordelen med en tapetkniv er at bladet kan byttes så fort som det begynner å bli sløvt. Min erfaring er at de aller største og kraftigste rosene ikke får plass i den kutteren som ser ut som en ostehøvel, men de er helt greie til mindre rosebuketter. Saks vil gjøre mer skade enn nytte.

Det er ikke nødvendig å lage et flere cm langt snitt sånn som en blomsterdekoratør gjør. Det er aller viktigst at snittet er rent og går helt igjennom stilken. Det skal ikke henge igjen barkslintrer i enden, disse blir bakteriemat!

Roser lever lenger ved lav temperatur. 

Roser trives egentlig best ute. Inne i stua er det som oftest varmt, og da blir rosene veldig tørste. Om de får stå litt kjøligere om natta, for eksempel i en gang eller en bod, kan de vare opptil dobbelt så lenge som om de hadde stått på stuebordet hele tiden. De kan drikke vann overraskende fort, så det lønner seg å fylle på med mer vann hver morgen. Jo lenger stilk rosene har, jo høyere opp må vannet stå for å tå godt nok trykk til at det stiger helt opp i blomsten.

Så lenge som vannet er blankt, er det nok å fylle på med vanlig rent vann. Begynner det å bli grumsete, må det byttes. Om snittet har begynt å bli brunt eller skrumpe inn, må rosene få et nytt snitt. De må uansett snittes om de har vært oppe av vannet i mer en ett minutt.

Om de for eksempel har drukket opp alt vannet og blitt slappe, kan de reddes med et nytt snitt og rikelig med nytt vann. Da går det an å bruke varmt vann til å begynne med. Kortstilkede roser står også ofte lenger enn langstilkede.

Det er stor forskjell på roser, hvor de kommer fra og hvilken kvalitet det er på dem, men ved å følge disse rådene kan de fleste rosebuketter stå fint i over ei uke. Holdbare sorter av god kvalitet kan stå enda lenger. Jeg har selv hatt en bukett i over tre uker, de var Fairtrade-roser fra Afrika.

Se også: Hvordan få en tulipanbukett til å holde seg lengst mulig

Kommentarer

 1. Takk for god info om roser! Jeg har jobbet i blomsterbutikk for mange år siden, og da kokte vi alltid stilkene. Men jeg har aldri visst hvorfor :)
  Nå vet jeg det!/
  Takk for hjelp med navn på den primulaen på bloggen min. Googlet den nå og den heter 'Sirocco' heter den med hvit kant (Primula siroc)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg har også jobbet i blomsterbutikk i mange år. Det med kaldt vann ble først utbredt for 3-4 år siden.

   Slett
 2. Så fine tips om roser! Passa jo bra før Valentinsdag :-). Takk for hilsen hos meg! Jeg svarer her også jeg: Jeg har kjøpt de siste lysrøra mine på Biltema. Før kjøpte jeg hos Grønt Fokus. Jeg tror ikke de har lenger. Biltema er billigere og det er vel temmelig like lysrør en får der. Jeg har ikke prøvd LED lys. Plug-and-grow er kanskje bedre enn de lange vanlige lysrørene uten at jeg har oppdaget noen forskjell.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! :) Biltema har det meste, ja.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger