Hvordan ta vare på en bukett med påskeliljer

Denne artikkelen ble først skrevet i mars 2015. Oppdatert i mars 2021. Det er høysesong for påskeliljer nå, både i potter og som buketter. Påskeliljebuketter selges overalt nå, de er billige, og m…
Denne artikkelen ble først skrevet i mars 2015. Oppdatert i mars 2021.

Det er høysesong for påskeliljer nå, både i potter og som buketter. Påskeliljebuketter selges overalt nå, de er billige, og med rett stell kan de vare ganske lenge. De kan lagres før de settes i vann, og de kommer fort ut når de først blir satt i vase.

Påskelilje (narciss) Tete a Tete
Foto: Filip H. F. Slagter

Sovende påskeliljer kan lagres

Påskeliljer er løkblomster, og derfor er de veldig flinke til å gå i dvale. Når de selges, er de vanligvis tørre og i knopp. Det er helt normalt at knoppen ser brun og tørr ut, det er det ytterste hylsteret rundt knoppen som ser sånn ut. Det vil falle av når blomsten kommer ut. Det er også helt normalt at enden på stilken er brun eller grå, det betyr bare at den har lukket seg for å spare vann. Den tørre enden må snittes av når buketten skal i vann.

Tørre påskeliljer kan oppbevares kjølig i opp til flere dager før de settes i vann, om de er helt ferske. Det er veldig viktig at de ligger kjølig, og helst mørkt, for at de ikke skal utvikle seg. Kjøleskapet er faktisk det beste stedet. Siden påskeliljer er giftige, er det lurt å pakke dem inn i papir.

Kaldt vann, rett snitt

Alle løkblomster skal stå i iskaldt vann. De trekker vann med hele stilken, så vannet bør ikke stå lenger enn ca. 10 centimeter opp på stilkene. Får de for mye vann, drikker de for fort, og blomstrer ferdig fortere. Påskeliljer holder seg best om de blir snittet på tvers, med en skarp kniv. De fleste anbefaler en tapetkniv med ferskt blad til de aller fleste snittblomster. 

Følger det med næring, er det viktig at den ikke blir blandet ut sterkere enn det er angitt på pakken. Siden påskeliljer skal ha såpass lite vann om gangen, lan det være en god ide å blande ut hele pakken i minst en liter vann, og bruke dette vannet til å bytte eller fylle på med. Påskeliljer trenger strengt tatt ikke næring i form av sukker, men snittnæringen inneholder et veksthormon som sikrer at knoppen kommer ut skikkelig, og et konserveringsmiddel som holder vannet fritt for bakterier. 

Påskeliljesaft er slimete og giftig

Det spesielle med påskeliljer i vann er at de lekker en del seig saft ut i vannet, særlig til å begynne med. Det er lurt å bytte vann etter de har stått i vann i ei stund, for at ikke slimet skal tette igjen "sugerørene" i stilken. Dette slimet er giftig, også for andre snittblomster. Noen sier at påskeliljer må stå i eget vann over natta før det er trygt å sette dem sammen med andre blomster. Jeg venter til jeg ser at vannet blir grumsete. Dette tar vanligvis fra en halvtime opptil et par timer. 

Påskeliljer er giftige for mennesker og dyr. Det er spesielt viktig at katter ikke spiser på dem!

Temperaturen bestemmer holdbarheten

Som alle andre løkblomster, står påskeliljene mye lenger ved lav temperatur. Det er en god ide å sette dem kjølig om natta. De vil lukke seg, og komme ut igjen når de blir tatt inn i varmen igjen. Dette er også et godt tidspunkt for å sjekke vannet og snittet: Har vannet blitt grumsete, eller snittet brunt eller innskrumpet, må vannet byttes og påskeliljene snittes på nytt.

Stelt på denne måten kan en bukett til et par tiere faktisk holde seg fin i over ei uke, kanskje enda lenger om de står litt kjølig også på dagen.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger