Blomster som tåler frost

Dette innlegget ble først skrevet i mars 2017. Oppdatert februar 2022. Været er så foranderlig nå på våren. Plutselig skinner sola, det er ti grader, og det klør i hagefingrene. Det er helt uimotståe…
Dette innlegget ble først skrevet i mars 2017. Oppdatert februar 2022.

Været er så foranderlig nå på våren. Plutselig skinner sola, det er ti grader, og det klør i hagefingrene. Det er helt uimotståelig å sette noe ut på trappa. I neste øyeblikk er det minusgrader og snø, eller kanskje er bakken dekket av rim når neste morgen kommer. Det trenger ikke å være farlig! Mange hageplanter tåler å fryse litt.

Løkplanter som påskeliljer og krokus er veldig hardføre. 

Gule krokus i knopp

Sjefen min påsto hardnakket at påskeliljen hans hadde overlevd ei natt ute på trappa i -10. Det er ikke et eksperiment jeg har tenkt å gjenta, men det er sikkert at påskeliljer tåler frost. De kan nok lukke seg og se litt stusselige ut mens det snør på dem, men de kommer fort ut igjen når temperaturen kryper over 4-5 plussgrader.

Jeg har selv opplevd at krokus har blitt helt dekket av snø, bare for å komme fram like fine under snøen når det ble mildere. Snøklokker og scilla har også overlevd tøffe vårnetter i nord uten å klage. Mange sier at tulipaner tåler frost, men den største tulipangartneren i Norge anbefaler ikke under -0,5C.  Han sier også at frost ikke er bra for løken.

Løker utvikler seg sakte når det er kaldt, så jeg liker best å la de stå inne iallfall på natta de første dagene, så de kan komme ut og få skikkelig farge.

Primula tåler frost om den får venne seg til det.
Primula elatior, lilla form (lofotprimula)

Jeg har flere primula som har en uvane med å komme opp til upraktiske tider, for eksempel til jul. Her på kysten er det ofte lange perioder med tøvær midt på vinteren, og det forvirrer vel staudene. De har aldri tatt noe skade av denne oppførselen, når snøen smelter for godt er de like grønne og fine.

De primulaene som vi kjøper i butikken må nok vennes gradvis til kulden for å tåle frost. De kan fint stå ute, men de første dagene bør de nok inn på kvelden. Sterk, kald vind kan svi blomster og blader.

Stemor og hornfiol tåler fint ei frostnatt.
Stemor som har overvintret

Stemor (Viola x wittrockiana) tåler litt frost, og overlever ei frostnatt så lenge som det ikke er frost også på dagen. Jeg har selv sett stemor som har blomstret på julaften, i Nordland.

Hornfiol (Viola cornuta) og hybrider av den tåler mye mer. Bildet i dette avsnittet er tatt 7.mars. Snøen har nettopp smelta, og der lå det en knopp klar på en av mine selvsådde gule Viola. Nå har jeg i flere år plukket og sådd frø av de mer hardføre typene, men også de som kommer rett fra butikken har klart seg fint ute i mars uten å klage.

Juleroser trives ute på vinteren.
Skudd av Helleborus

Juleroser, eller mer riktig Helleborus fordi det finnes så mange arter av dem, er stauder som blomstrer på vinteren. Min er her på full fart opp. Bildet er tatt i februar. Det selges mye Helleborus i desember, og de kan stå ute på trappa. Blomsten vil nok lukke og "gjemme" seg når det er frost, men den kommer fram igjen når det blir over null. Er det kaldere enn -5 eller sterk vind, anbefales det å skjerme dem.

Vårlyng i blomstVårlyng holder seg, uansett.

Vårlyng er en type Erica som blomstrer på våren. Den er lavere enn høstlyng, og mer tydelig flerårig: de gamle skuddene henger fortsatt på som ei brunaktig bakgrunn. Uansett hvor kaldt det skulle bli, vil den bevare fargen og ikke drysse. Er det så kaldt, er det viktig å velge en plante som allerede viser god farge. Den vil ikke komme ut mer mens det er frost.

Noen grønne planter tåler frost.

Skimmia japonica med knopper
Grønnplantene eføy og Muehlenbeckia er egentlig uteplanter i klima som ligner våre. Eføy er vintergrønn og tåler noen minus. Muehlenbeckia tåler ei frostnatt, men ikke at jorda fryser. 

Skimmia er en pottebusk som tåler litt frost, knoppene blir til og med rødere i kjølig vær. Buksbom overvintrer i store deler av landet, og kan stå ute i potte om det ikke er svært kaldt eller sterk vind.

Sypress og sedertre er bartrær som tåler noe frost. Disse blir ofte solgt til jul. Stuegran tåler ikke frost! 

Kommentarer

 1. De fleste tåler det meste, pleier jeg og si:) Vårplanter må jo nesten tåle temperaturskifte når de nå har valgt å komme på den tiden. Primulaer liker jeg veldig godt!
  Flotte rosa blomster i innlegget under her!

  :-)

  SvarSlett
 2. Kan porselensplanten stå ute?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det kan den ikke, om du da ikke har det veldig lunt. Om du mener den vanligste typen, vil den ha minst 10 grader, og den vil ikke stå i sterk sol eller vind.

   Slett
 3. Kan tulipaner kjøpt som løk i potte stå ute om natten i noen få kuldegrader?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Tulipangartnere anbefaler ikke det. Hvor mye kulde de faktisk tåler, er jeg ikke sikker på, men jeg har fått hvite bladspisser på tulipaner etter et par minus. Løken er jo plantet mye grunnere i slike potter enn de er i bakken. Kanskje kommer det an på sorten. Det virker som de tåler mer frost som små "spisser" enn som mer utvokste blomster.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger