Blomster som tåler frost

Været er så foranderlig nå på våren. Plutselig skinner sola, det er ti grader, og det klør i hagefingrene. Det er helt uimotståelig å sette noe ut på trappa. I neste øyeblikk er det minusgrader og sn…
Været er så foranderlig nå på våren. Plutselig skinner sola, det er ti grader, og det klør i hagefingrene. Det er helt uimotståelig å sette noe ut på trappa. I neste øyeblikk er det minusgrader og snø, eller kanskje er bakken dekket av rim når neste morgen kommer. Det trenger ikke å være farlig! Mange hageplanter tåler å fryse litt.

Påskelilje
Foto (c) Filip H.F Slagter

Løkplanter som påskeliljer og krokus er veldig hardføre. 

En mann i en blomsterbutikk påsto hardnakket at påskeliljen hans hadde overlevd ei natt ute på trappa i -10. Det er ikke et eksperiment jeg har tenkt å gjenta, men det er sikkert at påskeliljer tåler frost. De kan nok lukke seg og se litt stusselige ut mens det snør på dem, men de kommer fort ut igjen når temperaturen kryper over 4-5 plussgrader.

Jeg har selv opplevd at krokus har blitt helt dekket av snø, bare for å komme fram like fine under snøen når det ble mildere. Snøklokker og scilla har også overlevd tøffe vårnetter i nord uten å klage. Mange sier at tulipaner tåler frost, men den største tulipangartneren i Norge anbefaler ikke under -0,5C.  Han sier også at frost ikke er bra for løken.

Løker kommer ut veldig sakte når det er kaldt, så jeg liker best å la de stå inne iallfall på natta de første dagene, så de kan komme ut og få skikkelig farge.

Primula tåler frost om den får venne seg til det.
Primula elatior


Jeg har flere primula som har en uvane med å komme opp til upraktiske tider, for eksempel til jul. Her på kysten er det ofte lange perioder med tøvær midt på vinteren, og det forvirrer vel staudene. De har aldri tatt noe skade av denne oppførselen, når snøen smelter for godt er de like grønne og fine.

De primulaene som vi kjøper i butikken må nok vennes gradvis til kulden for å tåle frost. De kan fint stå ute, men de første dagene bør de nok inn på kvelden.

Stemor og hornfiol tåler fint ei frostnatt.
Stemor som har overvintret


Stemor (Viola x wittrockiana) tåler litt frost, og overlever ei frostnatt så lenge som det ikke er frost også på dagen. Jeg har selv sett stemor som har blomstret på julaften, i Nordland.

Hornfiol (Viola cornuta) og hybrider av den tåler mye mer. Bildet i dette avsnittet er tatt 7.mars. Snøen har nettopp smelta, og der lå det en knopp klar på en av mine selvsådde gule Viola. Nå har jeg i flere år plukket og sådd frø av de mer hardføre typene, men også de som kommer rett fra butikken har klart seg fint ute i mars uten å klage.

Juleroser trives ute på vinteren.
Skudd av Helleborus

Juleroser, eller mer riktig Helleborus fordi det finnes så mange arter av dem, er stauder som blomstrer på vinteren. Min er her på full fart opp. Bildet er tatt i februar. Det selges mye Helleborus i desember, og de kan stå ute på trappa. Blomsten vil nok lukke og "gjemme" seg når det er frost, men den kommer fram igjen når det blir over null.

Vårlyng i blomstVårlyng holder seg, uansett.

Vårlyng er en type Erica som blomstrer på våren. Den er lavere enn høstlyng, og mer tydelig flerårig: de gamle skuddene henger fortsatt på som ei brunaktig bakgrunn. Uansett hvor kaldt det skulle bli, vil den bevare fargen og ikke drysse. Er det så kaldt, er det viktig å velge en plante som allerede viser god farge. Den vil ikke komme ut mer mens det er frost.


Kommentarer

  1. De fleste tåler det meste, pleier jeg og si:) Vårplanter må jo nesten tåle temperaturskifte når de nå har valgt å komme på den tiden. Primulaer liker jeg veldig godt!
    Flotte rosa blomster i innlegget under her!

    :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger