Sypress

Sypress Latinsk navn : Chamaecyparis lawsoniana  Andre navn : Lawsonsypress, Ellwoodii Familie : Sypressfamilien Opprinnelse : Amerika Hardførhet : H4 Utseende:  Eviggrønn busk med …

Sypress

Lawsonsypress 'Ellwoodii'
Latinsk navn: Chamaecyparis lawsoniana 

Andre navn: Lawsonsypress, Ellwoodii

Familie: Sypressfamilien

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: H4

Utseende: Eviggrønn busk med tette greiner. 'Ellwoodii' har sprikende nåler som en einer, villtyper og eldre trær får flatere skudd som en tuja.

Det selges andre typer sypress. Sitronsypress (Cupressus macrocarpa) er lysegrønn og mindre hardfør. Chamaecyparis 'Squarrosa' ligner en myk einer, og overvintrer i H4.

Plassering: 

Inne eller ute. Sypress er vintergrønn og tåler frost, I mildere strøk av landet kan den plantes ute og vokse seg større. Sypress som står inne bør ikke stå i svært tørr luft, og trives best på et litt kjølig sted.

Vann og gjødsel:

Jorda må ikke tørke ut. Blir det for tørt, begynner skuddene fort å tørke og ry. Sypress som står inne må vannes rikelig og ofte, gjerne annenhver dag og såpass mye at potta blir tung.

Står den ute, trenger den ikke vann når det er frost.

Sesongen er for kort til at sypress inne trenger gjødsel. Ute er den lite næringskrevende, og foretrekker sur jord.

Spesielle krav:

Bortsett fra rikelig vanning inne, har ikke sypress inne noen spesielle krav. Busker som er plantet ute bør beskyttes mot vårsola om det fremdeles er tele i bakken.

Formering:

Kjøpes vanligvis ferdig i butikken. Alle bartrær kan formeres med frø, men de spirer sakte.

Sesong:

Vinter, men planten er egentlig flerårig

Diverse:

Det finnes mange typer sypress, som er populære park- og hagetrær over store deler av verden. De fleste er litt giftige. Lawsonsypress stammer fra vestkysten av USA, hvor den er truet av en soppsykdom.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger