Senecio

Senecio (sukkulent) Foto: Andrea Macias on Unsplash Latinsk navn : Senecio sp. Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Hele verden Hardførhet : Varierer Utseende: Saftige blad…

Senecio (sukkulent)

Foto: Andrea Macias on Unsplash


Latinsk navn: Senecio sp.

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Hele verden

Hardførhet: Varierer

Utseende: Saftige blader som sitter enkeltvis, med eller uten tagger i bladkanten. Noen har et blågrønt eller hvitt voksbelegg. Mange arter i slekten er hårete, men de er vanligvis ikke sukkulenter.  Senecio er en svært stor slekt med stor variasjon i formene.


Plassering: 

Lyst og lunt, skjermet for den varmeste sola midt på sommeren. Det er ikke lyset som er farlig, det er varmen. Om vinteren er ekstra lys en stor fordel. De fleste artene kan stå ute om sommeren når det er over 10 grader om natta.

Det er svært viktig at jorda er godt drenert, fordi rothalsen lett råtner om jorda står fuktig lenge. Potta må ha hull i bunnen, og det bør være litt luft mellom innerpotta og pyntepotta. Dårlig luftsirkulasjon kan gi råte og soppangrep.

Vanlig blomsterjord blir lett for tung og tett for disse plantene. Kaktusjord anbefales.

Vann og gjødsel:

Sukkulenter liker generelt å tørke mellom hver vanning, dette gjelder også Senecio. Lys-og varmeforholdene bestemmer hvor ofte de bør vannes. I vanlig romtemperatur og godt dagslys tar det 1-2 uker. Er potta tung, trenger de ikke vann! Noen arter, spesielt den eføylignende S.macroglossus, kan stå mye lenger uten vann.

Senecio er ikke spesielt næringskrevende. De kan få gjødsel beregnet på kaktuser, eller langtidsgjødsel i halv dose.

Spesielle krav:

Mange arter av Senecio er spesielt følsomme for fukt i jordoverflaten. Ellers har de ingen spesielle krav. De fleste tåler å klippes litt ned om de blir lange og stygge.

Formering:

Formeres enkelt med stiklinger. De nederste bladene taes av, og stilken stikkes rett i jorda. Også her anbefales kaktusjord.

Sesong:

Hele året. Det kan komme små blomster i den lyse årstiden.

Diverse:

Senecio er en svært stor planteslekt, med over tusen arter verden over. Noen vokser vilt i Norge og kan være plagsomme ugress. Sineraria og sølvkrans tilhører også Senecio. Flere ville arter er giftige, særlig for beitedyr. Ingen av artene som brukes som potteplanter er farlige.

Dt latinske navnet Senecio betyr "gammel mann". Flere arter har hvitt hår.

Kommentarer

 1. Hei Hvorfor tørker bladene på min senecio inn? Det kommer samtidig nye skudd..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er et mysterium som har plaget meg i alle år også, dessverre. Bladene blir grå og skrumper, og det skjer særlig når skuddene har fått litt lengde.

   Jeg lurer på om de er følsomme for svingninger i lys og fuktighet, og at de egentlig vil ha en del bedre lys enn vi kan få til inne i stua. Dessuten er Senecio en familie som gjerne vokser noe kjøligere enn typiske sukkulenter og kaktuser. Kanskje blir det for varmt?

   Det er stor forskjell på artene også her. De med flate blader har klart seg bedre enn de med runde og "pølseformete" blader. Jeg skal prøve meg fram med forskjellig plassering, for dette har jeg heller ikke klart å finne ut av enda...

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger