Kokospalme

Kokospalme Foto: Wmpesrl Latinsk navn : Cocos nucifera Familie : Palmefamilien Opprinnelse : Tropiske kyststrøk jorda rundt Hardførhet : Vanligvis ettårig i Norge Utseende:  Palme so…

Kokospalme

Kokospalme (Cocos nucifera) spire
Foto: Wmpesrl

Latinsk navn: Cocos nucifera

Familie: Palmefamilien

Opprinnelse: Tropiske kyststrøk jorda rundt

Hardførhet: Vanligvis ettårig i Norge

Utseende: Palme som spirer fra en stor nøtt


Plassering:

Så lyst som mulig, helst i sola. Kokospalmer stammer fra solfylte, tropiske strøk og tåler ikke kald trekk eller tørr luft. Må ikke stå rett ved en varmepumpe eller varmeovn.

Jorda må være godt drenert. De fleste kokospalmene som selges i butikken lever ikke lenge nok til å trenge ompotting, men de trives best i kaktusjord eller sandblandet blomsterjord.

Vann og gjødsel:

Jorda skal helst holdes litt fuktig. Det er greiest å la planten drikke vann fra bunnen av når potta kjennes lett ut, til den kjennes tyngre. Det er bedre å vanne litt ofte enn å vanne mye om gangen. Palmerøtter råtner lett om de er konstant våte. Det er en god ide å vanne med litt lunkent vann, da planten trekker det opp fortere.

Kokospalmen har mye næring å gå på fra kokosnøtta, men om den lever lenger enn et par måneder, vil den gjerne ha vanlig blomstergjødsel annenhver uke.

Spesielle krav:

Kokospalmer blir store trær ute i tropisk klima. Innendørs er de vanligvis ettårige, og blir opptil to meter høye.

Når næringen i kokosnøtten er brukt opp, vil denne planten visne om den ikke får særdeles gode lysforhold. Næringen varer i opptil et år. Planter som får mye sol og varme og riktig vanning vil vare mye lenger enn planter som står inne uten sol. Vanligvis er det den mørke vinteren de ikke tåler.

Formering:

Kokospalmer spirer fra ferske kokosnøtter. Dette kan ta flere måneder. Kokosnøttene i butikken har fått det ytterste skallet skrapet av, og vil ikke spire.

Sesong:

Vår og sommer, eller når det er nok sol.

Diverse:

Kokospalmen er svært utbredt i tropiske strøk. Ingen er helt sikker på hvor den først oppsto, og det er mulig at det er mennesker som har spredt den så vidt.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger