Saxifraga

Saxifraga Foto: Jerzy Opioła Latinsk navn : Saxifraga stolonifera Andre navn : Mor med tusen barn, Aron med skjegget, Ynglesildre Familie : Sildrefamilien Opprinnelse : Kina, Japan og …

Saxifraga

Saxifraga stolonifera
Foto: Jerzy Opioła

Latinsk navn: Saxifraga stolonifera

Andre navn: Mor med tusen barn, Aron med skjegget, Ynglesildre

Familie: Sildrefamilien

Opprinnelse: Kina, Japan og Korea

Hardførhet: Overvintrer inne i Norge

Utseende: Runde, litt stive blader i grønt og hvitt med rosa underside. Lange, hengende utløpere som blir fulle av småplanter. 
Denne artikkelen tar for seg stueplanten Saxifraga, ikke staudene i samme slekt.


Plassering:

Helst ikke for varmt, lyst, men ikke i direkte sollys. Denne planten kan trives godt i et nordvindu eller litt innenfor vinduet. Formen kommer best fram om planten får henge.

Saxifraga liker ikke varm, tørr luft, og bør ikke stå like ved varmepumper og varmeovner.

Potta må ha hull i bunnen da planten bør vannes nedenfra.

Vann og gjødsel:

Vannes fra bunnen når potta kjennes lett ut. Saxifraga trenger mye vann og må ikke stå tørr lenge.

Som andre hurtigvoksende planter vil Saxifraga ha vanlig blomstergjødsel en gang i uka, eller langtidsgjødsel i doseringen som står på pakken. Den trenger ikke gjødsel om vinteren.

Spesielle krav:

Det er helt normalt at denne planten går i dvale og slutter å vokse om vinteren, siden det egentlig er en staude. Noen av utløperne kan falle av, men det vokser ut igjen når våren kommer.

For å holde planten tett og fin bør den pottes om hver vår. Blir den glissen i midten, er det bare å stikke en utløper ned i jorda der.

Sorter med hvitt og rosa oppå bladene trenger mer lys og tåler varme dårligere.

Formering:

Småplantene på utløperne roter seg svært lett. Det er bare å stikke dem i jorda. Planten blir tettere og finere om flere småplanter plantes sammen.

Sesong:

Hele året, men kan slutte å vokse om vinteren.

Diverse:

Saxifraga er ikke giftig og blir brukt som en urt i Japan. Lenger sør i litt varmere klima enn vårt dyrkes den som staude.

Det latinske navnet Saxifraga betyr "steinsprenger" og viser til hvordan ville Saxifraga(bergsildre) vokser i bergsprekker.

Kommentarer

  1. Hei, hvilket substrat trives denne best i?��

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Saxifraga er lite nøye på næringsinnhold eller pH, den vokser vilt under svært forskjellige forhold fra bergsprekker til skogbunn. Det eneste som er viktig er at jorda e godt drenert. Bruk gjerne en god slump perlite, men jo mer du blander inn, jo oftere må det vannes! :)

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger