Brassia

Foto:  Filip H.F. Slagter Brassia Latinsk navn: Brassia sp. Andre navn: Edderkopporkide Familie: Orkidefamilien Opprinnelse: …
Foto: Filip H.F. Slagter

Brassia

Latinsk navn: Brassia sp.
Andre navn: Edderkopporkide
Familie: Orkidefamilien
Opprinnelse: Sør-Amerika
Hardførhet: Ikke under 15 grader
Utseende: Orkide med lange, tynne, spisse kronblader
Plassering:

Lunt og lyst, ikke i for tørr luft. Brassia liker at det er god luftsirkulasjon rundt planten, så den bør ikke stå i dype potter, plantekasser eller lignende. Brassia påvirkes lett av inneklimaet, og små forskjeller i lys og temperatur kan gjøre stor forskjell på blomstringen. 

Brassia vokser vilt oppe i trærne, og må stå i orkidejord. Det er svært viktig at potta er godt drenert.

Vann og gjødsel:

Vannes med lunkent vann ca. en gang i uka, såpass at all barken og alle røttene blir fuktig. Begynner knollene å skrumpe, tyder det på for lite vann. Det lønner seg å vanne mindre om vinteren, da kommer det lettere nye knopper.

Brassia vil ha orkidegjødsel i den doseringen som står på pakken. Får den en hvileperiode om vinteren for å sette nye knopper, trenger den ikke gjødsel da.

Spesielle krav:

Brassia liker å stå trangt i potta, og vil ikke blomstre rett etter ompotting. Derfor bør den ikke pottes om før det er helt nødvendig. Siden disse orkideene trives best i litt grov orkidejord, kan det ta to-tre år før barken har falt såpass sammen at planten må ha ny.

Formering:

Plantene kan deles, men de må være såpass store at de har flere sett med knoller. Orkideformering er for spesielt interesserte. Vanligvis kjøpes Brassia ferdige i butikken.

Sesong:

Blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

Brassia krysser seg lett med andre orkideer i samme gruppe (Oncidium, Cambria, Odontoglossum) og har gitt opphav til mange spennende sorter. "Cambria" med spisse kronblader inneholder vanligvis Brassia.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger