Hypoestes og Fittonia

Foto: Anne Nygård Hypoestes/Fittonia Latinsk navn : Hypoestes phyllostachia, Fittonia albivenis hybrider Andre navn: Polka dot (Hypoestes), fregneplante, mosaikkplante (Fittonia) Familie : Ak…

Foto: Anne Nygård
Hypoestes/Fittonia


Latinsk navn: Hypoestes phyllostachia, Fittonia albivenis hybrider

Andre navn: Polka dot (Hypoestes), fregneplante, mosaikkplante (Fittonia)

Familie: Akantusfamilien

Opprinnelse: Madagaskar(Hypoestes), Peru (Fittonia)

Hardførhet: Romtemperatur


Utseende: Lav plante med mønster i rosa, rødt eller hvitt.  Fittonia har et mer markert årenett, mens Hypoestes har flekker som flyter sammen.

Plassering:

Lyst og lunt, ikke i sterkt sollys. Disse plantene vokser vilt i et tropisk klima med lite variasjon i lys og temperatur. Denne planten vil trives i et øst- eller vestvendt vindu der det ikke blir for kaldt, eller under godt lys lenger inne i rommet. Lufta bør ikke bli for tørr. Både Hypoestes og Fittonia kan dyrkes i terrarium.

Vanlig blomsterjord passer godt for båre Hypoestes og Fittonia, den holder akkurat passelig på vannet.

Vann og gjødsel:

Jorda bør holdes lett fuktig, overflaten kan tørke helt ut. Det beste er å vanne sparsomt fra bunnen med lunkent vann et par ganger i uka. Det er svært viktig at det ikke blir liggende igjen vann i jorda. Noen legger fuktig leca under plastpotta for å holde fuktigheten oppe uten at det blir surt.

Hypoestes og Fittonia vokser hele året når det er lyst nok, og bør få gjødsel en gang i måneden hele året. Om vinteren er det nok med en halv dose.

Spesielle krav:

Hypoestes trives under jevne forhold, både når det kommer til lys, temperatur og fuktighet. Den tåler ikke tørr luft og må ikke stå rett ved varmepumper eller ovner. Fittonia krever enda høyere fuktighet for å holde seg fin, og bør dusjes eller stå på leca.

Om plantene blir skranglete tåler de å klippes litt ned.

Formering:

Formeres med stiklinger. Stiklinger med mye grønt på bladene roter seg fortere og lettere enn stiklinger som er nesten helt rosa.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Hypoestes og Fittonia er ikke giftige for mennesker eller dyr.


Kommentarer

  1. Kan man samplante flere fittonia/hypoestes? Jeg har fire stiklinger av hypoestes som står to og to, men de ser så stusselige ut (mye potte og lite plante). Tenkte også at de blir lettere å holde på fukten om flere planter står sammen? Men trenger de stor plass til røtter?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger