Hypoestes og Fittonia

Foto: Anne Nygård Hypoestes/Fittonia Latinsk navn : Hypoestes phyllostachia, Fittonia albivenis hybrider Andre navn: Polka dot (Hypoestes), fregneplante, mosaikkplante (Fittonia) Familie : Ak…

Foto: Anne Nygård
Hypoestes/Fittonia


Latinsk navn: Hypoestes phyllostachia, Fittonia albivenis hybrider

Andre navn: Polka dot (Hypoestes), fregneplante, mosaikkplante (Fittonia)

Familie: Akantusfamilien

Opprinnelse: Madagaskar(Hypoestes), Peru (Fittonia)

Hardførhet: Romtemperatur


Utseende: Lav plante med mønster i rosa, rødt eller hvitt.  Fittonia har et mer markert årenett, mens Hypoestes har flekker som flyter sammen.

Plassering:

Lyst og lunt, ikke i sterkt sollys. Disse plantene vokser vilt i et tropisk klima med lite variasjon i lys og temperatur. Denne planten vil trives i et øst- eller vestvendt vindu der det ikke blir for kaldt, eller under godt lys lenger inne i rommet. Lufta bør ikke bli for tørr. Både Hypoestes og Fittonia kan dyrkes i terrarium.

Vanlig blomsterjord passer godt for båre Hypoestes og Fittonia, den holder akkurat passelig på vannet.

Vann og gjødsel:

Jorda bør holdes lett fuktig, overflaten kan tørke helt ut. Det beste er å vanne sparsomt fra bunnen med lunkent vann et par ganger i uka. Det er svært viktig at det ikke blir liggende igjen vann i jorda. Noen legger fuktig leca under plastpotta for å holde fuktigheten oppe uten at det blir surt.

Hypoestes og Fittonia vokser hele året når det er lyst nok, og bør få gjødsel en gang i måneden hele året. Om vinteren er det nok med en halv dose.

Spesielle krav:

Hypoestes trives under jevne forhold, både når det kommer til lys, temperatur og fuktighet. Den tåler ikke tørr luft og må ikke stå rett ved varmepumper eller ovner. Fittonia krever enda høyere fuktighet for å holde seg fin, og bør dusjes eller stå på leca.

Om plantene blir skranglete tåler de å klippes litt ned.

Formering:

Formeres med stiklinger. Stiklinger med mye grønt på bladene roter seg fortere og lettere enn stiklinger som er nesten helt rosa.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Hypoestes og Fittonia er ikke giftige for mennesker eller dyr.


Kommentarer

  1. Kan man samplante flere fittonia/hypoestes? Jeg har fire stiklinger av hypoestes som står to og to, men de ser så stusselige ut (mye potte og lite plante). Tenkte også at de blir lettere å holde på fukten om flere planter står sammen? Men trenger de stor plass til røtter?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jada, det går bare bra :) De har ganske grunne røtter og trenger ikke så voldsomt stor plass. Det er alltid best å tilpasse pottestørrelsen så det er bare *litt* mer jord enn det var i den forrige potta, uansett om de plantes sammen eller hver for seg. Det stemmer at flere planter sammen fukter lufta for hverandre, og fittonia og hypoestes vokser såpass likt at de ikke vil kvele hverandre.

      Slett
  2. Hei! Jeg kjøpte en mini-fittonia, men den vil seg ikke helt. Det har kommet noen nye skudd, men store deler av den har blader som er brune i kantene. Har den blitt for tørr? Og kan jeg gjøre noe for å få den til å kvikne til litt?

    Hilsen Christine

    SvarSlett
    Svar
    1. Ser forresten også etter nærmere studering at flere av bladene har små hull i seg. Kan det være skadedyr på den?

      Slett
    2. Hei!

      Det er svært vanlig at denne typen planter får tørkeskader. Det kommer oftest av for tørr luft. Om den har blitt for tørr i jorda en gang, sånn at bladene har fått bli litt slappe, reagerer de også sånn.

      Står den fremdeles i minipotta? Du får litt mer å gå på mellom hver vanning om den får ei potte som er et nummer større.

      Små hull i bladene kan være mekaniske skader etter at den har stått i butikk og blitt fraktet, dette er også svært vanlig. Fittonia kan få spinnmidd om lufta er tørr, og ullus kan gå på den, men disse lager ikke huller i bladene.

      Jeg håper at dette hjelper litt :)

      Slett
  3. Takk for svar!

    Det kan sikkert hende den har fått bli for tørr. Den står fortsatt i minipotta, og den lille mengden jord tørker jo fort! Skal få plantet den om i noe større 🙂

    Oppdage forresten ei bitteliten snegle under det ene bladet, som også kanskje kan ha hatt en påvirkning på planta? Fjerna den og de stygge bladene, så får vi se om det og en litt større potte kan få gjort susen med den 😊

    SvarSlett
    Svar


    1. Hei,
      Kan stillingene plantes direkte i fuktig jord eller burde de stå i vann først?

      Slett
    2. Hei! Det kan de, men jeg syns det er er litt lettere i vann da det har vist seg å være litt vanskelig å regulere fuktigheten i jord. Det ble lett mugg.

      Slett
  4. Jeg kjøpte en liten en til stuebordet. Den har voks noe voldsomt i høyden, og har blomstret. Altså en gren har blitt 40cm 😅🙈 bør jeg klippe den ned?

    SvarSlett
    Svar
    1. Eller bør jeg plante om, så de korte «grenene» nederst kan vokse mer også?

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger