Hoya

Hoya Hoya bella, liten porselensblomst Latinsk navn : Hoya sp. Andre navn : Porselensblomst, voksblomst Familie : Gravmyrtfamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet : Ikke under 15 grad…

Hoya

Hoya bella
Hoya bella, liten porselensblomst

Latinsk navn: Hoya sp.

Andre navn: Porselensblomst, voksblomst

Familie: Gravmyrtfamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Henge- eller slyngplante med saftige blader som sitter to og to. Hvit melkesaft. De fleste artene kan få klaser med duftende blomster.

Hoya er en stor slekt med mange forskjellige arter. For nærmere informasjon om hver enkelt art anbefaler jeg å ta kontakt med en Hoya-spesialist, for eksempel dette forumet på engelsk.

Plassering:

Så lyst som mulig. Noen arter som Hoya carnosa trives i full sol, men et sørvindu blir fort for varmt. Hoya linearis bør skjermes for direkte sollys.

Det er viktig at potta og jorda er godt drenert. Det kan lønne seg å blande orkidejord, kokosfiber eller leca inn i blomsterjord ved ompotting. Hoya liker å stå litt trangt i potta, så det er ikke nødvendig å potte om før det er helt fullt.

Vann og gjødsel:

Bør tørke litt opp mellom hver vanning. Arter med tykke blader tåler tørke godt. Arter med hårete blader bør vannes fra bunnen, mens arter med blanke blader som Hoya australis tåler en dusj med lunkent vann.

Hoya er lite næringskrevende og bør få blomstergjødsel i svak dose. Kaktus- eller orkidenæring passer også godt.

Spesielle krav:

Hoya blomstrer gjerne flere ganger på samme skudd og bør derfor ikke klippes ned.

Det er helt normalt at nye skudd er lange og tynne. Bladene kommer etter hvert.

Noen arter, for eksempel Hoya australis, vokser svært fort og slynger seg kraftig. De kan finne på å slynge seg inn i gardiner og naboplanter om de ikke passes på.

Formering:

Formeres med stiklinger som roter seg i jord eller vann.

Sesong:

Hele året. Blomstrer når det er passe lyst.

Diverse:

Hoya er en svært stor slekt med stor variasjon. Det finnes ca. 500 forskjellige arter og sorter. Mange samler på Hoya som en hobby, og det finnes klubber og forum for dem.


Kommentarer

 1. Min Hoya feller alle sine blader, hva kan jeg gjøre for og redde den fine store planten min, jeg tror det er en Australia.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det høres ut som det kan være overvanning, eller for lite lys. En kombinasjon av de to er vanlig nå om vinteren. Det kan lett bli stående igjen vann i jorda som planten ikke får drukket opp når det er lite lys, og da får røttene for lite luft. Jeg anbefaler alltid å løfte på potta regelmessig, og ikke vanne før den kjennes lett ut.

   Virker bladene tørre og brune, eller blir de bleke og gule? Hoya *kan* også miste blader om den har blitt for tørr, men spesielt på denne tiden av året er det mer sjeldent...

   Slett
 2. På min plante blir de brune og bladene mister fylde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan enten være for lite vann, eller at noe er galt med røttene slik at bladene ikke får vann. Om det er varmt og tørt inne, kan fordampingen fort tørke ut planter. Får den nok lys? Lys er nødvendig for at planten skal få nok energi til å drikke vann.

   Slett
  2. Takk, da må jeg flytte den, for den står nok slik at det er lite lys, i vinduet mot nord, og jeg har vært forsiktig med vanning. God og enkel, dekorative blomsterbelysning har jeg ikke funnet enda.

   Slett
 3. Hei, Jeg har en veldig, veldig gammel porselensplante som ser ikke ut, men blomstrer stadig vekk! Jeg har så dårlig samvitenhet fordi planter henger og slenger med lange tyne stenger og delvis visne blad, men gir meg så mange flotte blomster. Nå lurer jeg på om jeg har vannet planten for mye nå i vinteren. Jeg har klart å få en stikling til å vokse og vurderer å klippe ned hovedplanten for å starte forfra på en måte. Sitter heller ikke bra i potten. Om jeg kunne sende et bilde, så kunne du kanskje gi meg en tilbakemelding på hva jeg burde gjøre. På forhånd takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Du kan sende bilde her: https://forum.ceeia.net/viewtopic.php?f=11&t=160

   Om planten blomstrer konstant, er jo noe bra. Hoya blomstrer på litt eldre skudd, så om du klipper ned, blir det nok litt tid før den blomstrer på nytt. Det er helt normalt at det henger lange tynne stengler når planten blir gammel. Når de vokser, kommer det jo først en helt tom stengel som får blader etterpå. :)

   Slett
 4. Hei. Bladene på min plante ser ut som de visner. De er slappe, krøller seg litt i kantene. Jeg har hatt den ute noen dager. Så ut som den likte regn og litt kjøligere forhold. Noen grener ble litt strammere. Men fortsatt slapp Jeg har sprøytet den med et middel mot bladlus selv om jeg ikke kan se noe. I dag har jeg tatt grønnsåpe på den. Spent om det hjelper. Da jeg pottet den om, så at det var lite røtter. Kanskje det er for mye vann og jord. Kanskje finne en mindre potte og ha mere lekakuler og orkidé jord i den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Slappe blader betyr vanligvis at noe er i veien med rota. Det kan godt hende at det har vært for mye vann, eller heller for lite luft, på et tidspunkt. Men jeg ser også at du bruker orkidejord og leca i jorda for drenering. Det bruker jeg også på Hoya. Er det skikkelig hull i potta? Sitter kanskje pyntepotta for tett utenpå plastpotta?

   Det kan også hende at den har hatt det for varmt. Jeg ser mye sol/varmeskader på planter etter denne sommeren.

   Slett
 5. Hei. Jeg har hatt min hoya i 3,5 år, den er grønn og fin, ingen visne blader hittil. Men den blomstrer ikke. Hva kan jeg gjøre for at den skal få blomster?

  SvarSlett
 6. Kan hoya få barn? M.v.h Joe Biden

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger