Hoya

Hoya Hoya bella, liten porselensblomst Latinsk navn : Hoya sp. Andre navn : Porselensblomst, voksblomst Familie : Gravmyrtfamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet : Ikke under 15 grad…

Hoya

Hoya bella
Hoya bella, liten porselensblomst

Latinsk navn: Hoya sp.

Andre navn: Porselensblomst, voksblomst

Familie: Gravmyrtfamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Henge- eller slyngplante med saftige blader som sitter to og to. Hvit melkesaft. De fleste artene kan få klaser med duftende blomster.

Hoya er en stor slekt med mange forskjellige arter. For nærmere informasjon om hver enkelt art anbefaler jeg å ta kontakt med en Hoya-spesialist, for eksempel dette forumet på engelsk.

Plassering:

Så lyst som mulig. Noen arter som Hoya carnosa trives i full sol, men et sørvindu blir fort for varmt. Hoya linearis bør skjermes for direkte sollys.

Det er viktig at potta og jorda er godt drenert. Det kan lønne seg å blande orkidejord, kokosfiber eller leca inn i blomsterjord ved ompotting. Hoya liker å stå litt trangt i potta, så det er ikke nødvendig å potte om før det er helt fullt.

Vann og gjødsel:

Bør tørke litt opp mellom hver vanning. Arter med tykke blader tåler tørke godt. Arter med hårete blader bør vannes fra bunnen, mens arter med blanke blader som Hoya australis tåler en dusj med lunkent vann.

Hoya er lite næringskrevende og bør få blomstergjødsel i svak dose. Kaktus- eller orkidenæring passer også godt.

Spesielle krav:

Hoya blomstrer på gamle skudd og bør derfor ikke klippes ned.

Det er helt normalt at nye skudd er lange og tynne. Bladene kommer etter hvert.

Noen arter, for eksempel Hoya australis, vokser svært fort og slynger seg kraftig. De kan finne på å slynge seg inn i gardiner og naboplanter om de ikke passes på.

Formering:

Formeres med stiklinger som roter seg i jord eller vann.

Sesong:

Hele året. Blomstrer når det er passe lyst.

Diverse:

Hoya er en svært stor slekt med stor variasjon. Det finnes ca. 500 forskjellige arter og sorter. Mange samler på Hoya som en hobby, og det finnes klubber og forum for dem.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger