Stuepelargonium

Stuepelargonium Foto: Caleb Woods Alternative navn : Geranium, engelsk pelargonium, krusgeranium Latinsk navn : Pelargonium grandiflorum, P.xdomesticum Familie : Storkenebbfamilien …

Stuepelargonium

Foto: Caleb Woods

Alternative navn
: Geranium, engelsk pelargonium, krusgeranium


Latinsk navn: Pelargonium grandiflorum, P.xdomesticum

Familie: Storkenebbfamilien

Opprinnelse: Sør-Afrika

Utseende: Typiske pelargoniumblader som er mer eller mindre krusete, blomster i lilla og/eller hvitt

Hardførhet: Tåler ikke frost

Det finnes hundrevis, om ikke tusenvis, sorter av pelargonium. Denne artikkelen handler om en av de to mest vanlige artene i handel: Pelargonium grandiflorum.  Jeg er slett ingen ekspert på denne slekta, og det finnes mye mer informasjon rundt omkring på nettet.

Plassering: 

Lyst, helst i et vindu inne. Pelargonium holder seg best om det ikke er for varmt. Det ideelle er et vindu uten oppvarming. Kulde og direkte sollys kan misfarge bladene. På sommeren trives mange pelargonium best ute. De småblomstrete sortene (englepelargonium, 'Tip Top' o.l.) tåler mer kulde og vil helst stå ute.

Vann og gjødsel:

Pelargonium liker generelt å tørke lett opp mellom vanning, men de må ikke stå tørre lenge. De kan stå i selvvanningspotte, men det er en god ide å la den få gå tom for vann innimellom så jorda får tørke litt opp.

Pelargonium er glade i gjødsel, og kan få vanlig blomstergjødsel eller gjødselpinner. Gjødselen bør ikke inneholde for mye nitrogen, da det kan gå utover blomstringen. Ute i hagen er organisk gjødsel et godt alternativ.

Spesielle krav:

Visne blomster og stygge blader bør plukkes av. Planten kan klippes ned om den blir lang og glissen. I den varmeste årstiden må pelargonium nesten få stå ute for å holde seg fine, men de må inn igjen før frosten kommer. P.grandiflorum holder seg finest gjennom vinteren i et lyst, ikke for varmt vindu.

Formering:

Pelargonium formeres oftest med stiklinger om våren. Skudd uten blomsterknopper roter seg lett i vann. Det er viktig å ta av de nederste bladene, så det ikke står blader under vann og råtner. Når de har fått røtter, plantes de i vanlig blomsterjord. Det er ikke nødvendig å gjødsle de første ukene.

Sesong:

Storblomstrete sorter er i handelen fra januar og blomstrer så lenge det er lyst nok. Småblomstrete sorter kommer vanligvis for salg i begynnelsen av utesesongen.

Diverse:

Pelargonium er en veldig stor slekt. Stuepelargonium er en gruppe av hybrider mellom ville arter fra Afrika. Det finnes både arter som dyrkes for blomstenes skyld, og arter som har duftende blader. Noen mener at duften av pelargonium kan virke avskrekkende på mygg.

De småblomstrete sortene blir ofte behandlet som en egen art, Pelargonium crispum.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger