Clusia

Foto: Forest og Kim Starr Clusia Latinsk navn : Clusia rosea Andre navn : Autograftre Familie : Perikumfamilien Opprinnelse : Karibiske øyer Hardførhet : Romtemperatur, ikke under 15 grader …

Foto: Forest og Kim Starr
Clusia


Latinsk navn: Clusia rosea

Andre navn: Autograftre

Familie: Perikumfamilien

Opprinnelse: Karibiske øyer

Hardførhet: Romtemperatur, ikke under 15 grader

Utseende: Lys grønn, saftig plante med tykke, blanke blader som sitter to og to


Plassering:

Lyst og lunt, gjerne i full sol. Denne planten stammer fra tropiske strøk og tåler varme så lenge det er lyst nok. Det er viktig at potta har hull i bunnen, siden røttene kan råtne om jorda er for våt. 

Jorda bør være godt drenert. Blomsterjord med grov struktur/lite omdannet torv passer godt, ellers kan gjerne kokosfiber, orkidejord eller perlite blandes i jorda. 

Clusia tåler ikke kald trekk. Om vinteren bør ikke bladene komme i kontakt med vindusruta. Den slutter å vokse under 15 grader og kan dø under 10.

Vann og gjødsel:

Vannbehovet varierer med temperatur og lys. Om sommeren kan Clusia gjerne få vann med en gang potta blir lett. Om vinteren bør den få tørke opp, og ikke få for mye vann om gangen. Det beste er å la den få drikke lunkent vann fra bunnen, og så renne godt av seg. 

Clusia trenger bare gjødsel i den lyse årstiden. Langtidsgjødsel kan være i jorda hele året. Den trenger såpass mye mindre vann om vinteren at det også vil komme ut mye mindre næring.

Mange utenlandske sider hevder at denne planten trenger svært mye vann. Disse sidene er tilpasset et mye varmere klima enn vi har i Norge.

Spesielle krav:

Når planten vokser seg stor bør den toppes litt hver vår. Det er nok å knipe av skuddspissen. Clusia tåler å bli klippet litt ned om den blir for høy.

Clusia er en sterk og lettstelt plante som er lite utsatt for sykdom og skadedyr.

Formering:

Formeres med stiklinger.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Clusia er giftig for hunder og katter. Mennesker kan reagere allergisk på saften.

I noen tropiske strøk er Clusia et plagsomt ugress. Den spirer oppe i trærne, og kveler etter hvert treet med luftrøtter.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger