Tillandsia

Tillandsia  Foto: Max Letek Latinsk navn : Tillandsia sp. Andre navn: Luftplante Familie : Ananasfamilien Opprinnelse : Amerika Hardførhet : Ikke under 10 grader Utseende:  Grå…

Tillandsia 

Tillandsia, en epifytt
Foto: Max Letek

Latinsk navn: Tillandsia sp.

Andre navn: Luftplante

Familie: Ananasfamilien

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: Ikke under 10 grader

Utseende: Grågrønne, smale blader i rosett. Vanligvis lilla blomster. Noen har høyblader med sterke farger. Halvparten av Tillandsia-artene har røtter og står i jord, halvparten har ikke røtter og trenger ikke jord.


Plassering: 

Lyst, helst ikke i sterkt sollys. Gjerne i høy luftfuktighet, men ikke helt tett. Artene uten røtter kan henge, legges i en glassvase, eller bindes fast på røtter og steiner. Arter med tykke, stive blader tåler tørr luft og sol ganske godt.

Vann og gjødsel:

Tillandsia drikker med bladene. Derfor må de vannes fra toppen så bladene blir våte. Arter som står i jord, f.eks. T.cyanea, kan samle opp vann i bladrosetten. Luftplanter uten røtter kan dyppes i vann eller dusjes med 2-3 dagers mellomrom så bladene blir grønne. De trenger ikke vann på nytt før bladene har blitt grå igjen.

Tillandsia trenger minimalt med næring. Det er nok å ha litt orkidenæring i vannet en gang i måneden. Tillandsia tåler ikke kalk!

Spesielle krav:

Tillandsia dør vanligvis etter blomstring. Det går an å ta vare på planten etterpå, det vil komme små sideskudd rundt hovedplanten. Når planten i midten har begynt å visne ned, kan avleggerne deles fra. Disse kan blomstre på nytt, men det kan ta flere år før de blir store nok.

Formering:

Formeres med frø eller deling, men de aller fleste kjøper Tillandsia ferdig i butikken. Frøene krever høy luftfuktighet for å spire, og mange arter danner ikke avleggere før etter at de har blomstret.

Sesong:

Hele året

Diverse:

I naturen sprer Tillandsia seg med frø som ligner løvetannfrø. De kan spire hvor som helst: Oppe i trær, på steiner, tak, til og med på strømkabler og stolper. Noen arter kan tørke inn og spre seg langt med vinden. De blir grønne igjen og begynner å vokse når de får vann.

Kommentarer

 1. Hei! Jeg har en Tillandsia Cyanea, og denne vokste helt enormt i starten (fikk den for noen måneder siden), og fikk totalt 8 lilla blomster på den rosa "stammen". Denne ble dessverre glemt ut over en periode på 10 dager, og nå vokser det ikke lengre ut noen blomster (de som var på vei ut har stanset) og stammen har gått fra rosa til å bare bli grønnere for hver dag som går. Hva gjør jeg? Kan den reddes på noen måte?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er helt normalt at det rosa blir grønt etter som de blomstrer av. Noen måneder høres ut som en helt vanlig levetid på skuddet med blomster. Om de siste lilla sitter helt oppe i toppen, vil det nok ikke komme ut flere. Er det flere blomsteranlegg igjen inne i det rosa skuddet, vil de sikkert komme ut når den får nok vann igjen. Tillandsiaer dør ikke så fort av å tørke.

   Når skuddet er helt ferdigblomstret, vil det bli helt grønt før det tørker inn og løsner fra resten av planten. Samtidig vil det dukke opp små avleggere rundt kanten. Er du heldig, kan det dukke opp nye rosa skudd fra disse når de blir store nok. Dessverre tar det lang tid. Plantene i butikken har stått i drivhus i tre år!

   Slett
 2. Hei! Har en tillandsia c. Vurderer å plante den om. Hvilken jord type burde jeg bruke? Kan jeg blande såjord med plantejord, eller burde jeg kjøpe en helt egen type jord?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Tillandsia vil helst ha orkidejord. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger