Tillandsia

Tillandsia  Foto: Max Letek Latinsk navn : Tillandsia sp. Andre navn: Luftplante Familie : Ananasfamilien Opprinnelse : Amerika Hardførhet : Ikke under 10 grader Utseende:  Grå…

Tillandsia 

Foto: Max Letek

Latinsk navn: Tillandsia sp.

Andre navn: Luftplante

Familie: Ananasfamilien

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: Ikke under 10 grader

Utseende: Grågrønne, smale blader i rosett. Vanligvis lilla blomster. Noen har høyblader med sterke farger. Halvparten av Tillandsia-artene har røtter og står i jord, halvparten har ikke røtter og trenger ikke jord.


Plassering: 

Lyst, helst ikke i sterkt sollys. Gjerne i høy luftfuktighet, men ikke helt tett. Artene uten røtter kan henge, legges i en glassvase, eller bindes fast på røtter og steiner. Arter med tykke, stive blader tåler tørr luft og sol ganske godt.

Vann og gjødsel:

Tillandsia drikker med bladene. Derfor må de vannes fra toppen så bladene blir våte. Arter som står i jord, f.eks. T.cyanea, kan samle opp vann i bladrosetten. Luftplanter uten røtter kan dyppes i vann eller dusjes med 2-3 dagers mellomrom så bladene blir grønne. De trenger ikke vann på nytt før bladene har blitt grå igjen.

Tillandsia trenger minimalt med næring. Det er nok å ha litt orkidenæring i vannet en gang i måneden. Tillandsia tåler ikke kalk!

Spesielle krav:

Tillandsia dør vanligvis etter blomstring. Det går an å ta vare på planten etterpå, det vil komme små sideskudd rundt hovedplanten. Når planten i midten har begynt å visne ned, kan avleggerne deles fra. Disse kan blomstre på nytt, men det kan ta flere år før de blir store nok.

Formering:

Formeres med frø eller deling, men de aller fleste kjøper Tillandsia ferdig i butikken. Frøene krever høy luftfuktighet for å spire, og mange arter danner ikke avleggere før etter at de har blomstret.

Sesong:

Hele året

Diverse:

I naturen sprer Tillandsia seg med frø som ligner løvetannfrø. De kan spire hvor som helst: Oppe i trær, på steiner, tak, til og med på strømkabler og stolper. Noen arter kan tørke inn og spre seg langt med vinden. De blir grønne igjen og begynner å vokse når de får vann.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger