Ikke bare julerose

Julerose har vært kjent lenge. Det er noe eksotisk over en plante som blomstrer på vinteren, og julerosa har gitt opphav til flere legender. Det at den er så giftig, har nok også hjulpet en del på de…
Julerose har vært kjent lenge. Det er noe eksotisk over en plante som blomstrer på vinteren, og julerosa har gitt opphav til flere legender. Det at den er så giftig, har nok også hjulpet en del på det litt mystiske ryktet den har fått. Det latinske navnet, Helleborus, betyr faktisk "ødelegge mat".

Julerose, Helleborus niger, i blomst
Helleborus niger

Det latinske navnet på den klassiske julerosa er Helleborus niger. Det finnes mange flere arter i slekta Helleborus, som hører til i soleiefamilien. Den nest mest vanlige arten som blir brukt i Norge heter Helleborus orientalis. Det finnes også mange krysninger mellom de forskjellige artene. Noen har blader hele tiden, noen får blader først etter at de har blomstret. Noen har fylte blomster, eller blomster som skifter farge.

Helleborus er ikke bare en juleblomst. Den har sesong fra oktober-november til mars-april, avhengig av klima. Her i Bodø begynner min H.orientalis å spire i februar, og er fullt utvokst i april. Begge artene tåler frost. Synker temperaturen under null, vil blomstene ofte lukke seg, men de åpner seg igjen når det blir mildere. De mest hardføre sortene holder seg åpne ned mot -5.

Det går fint an å la en Helleborus stå f.eks. på trappa gjennom vinteren, men om den skal komme tilbake år etter år, vil den ned i jorda. Det er viktig at den får stå et sted hvor det ikke blir for varmt og tørt. H.niger foretrekker kalkrik jord. Bladene vil ofte bli stygge i løpet av vinteren. Det går helt fint å ta dem bort, det vil komme nye blader under eller etter blomstringen avhengig av sort.
Helleborus orientalis
H.orientalis spirer i februar

Om den skal stå inne, må den ikke stå for varmt, og den bør holdes lett fuktig hele tiden. Den tar ikke skade av å tørke litt. Bladene blir fort gule om det er for varmt eller den får for mye vann. Alle typer Helleborus er giftige, og de bør stå utenfor rekkevidde for små barn og dyr.

Mange sorter skifter farge i løpet av blomstringen. Hver enkelt blomst vil som oftest bli grønn før den blomstrer av, men noen typer vil gå fra hvit til rosa, rød til nesten svart, gult til lilla, osv. Min H.orientalis har blitt mest lilla i kaldt vær og mest rosa i mildt vær!
Helleborus orientalis
H.orientalis

Det latinske navnet Helleborus niger betyr svart julerose. Det er litt usikkert hva "svart" viser til, da blomsten er helt hvit. Flere legender sier at blomsten var svart før i tiden, og ble hvit først da Jesus ble født. Andre påstår at planten ble brukt av hekser og trollmenn. En anonym innsender på bloggen har fortalt meg at røttene på julerosa ble brukt til å lage giftåte til ulv med.

Kommentarer

  1. Niger - kommer av at den har sorte røtter 😄

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger