Familier: Skjermplantefamilien

Når en skal lære seg å finne navnet på en ukjent plante, er det en stor fordel å kjenne til de største og vanligste plantefamiliene. Ofte er det nok med et raskt blikk på planten for å se hvilken fam…
Når en skal lære seg å finne navnet på en ukjent plante, er det en stor fordel å kjenne til de største og vanligste plantefamiliene. Ofte er det nok med et raskt blikk på planten for å se hvilken familie den hører til. Det er mye lettere å kunne slå opp på en bestemt familie i ei bok enn å måtte gå gjennom hele boka og se etter noe som ligner. 

Skjermplantefamilien har:

-Blomster i skjerm
-Oftest sammensatte blader
-Oftest hul stilk
-Slire på bladstilken

Skjermplantefamilien har fått navnet sitt på grunn av blomsterstanden, som ser ut som en paraply. I en skjerm kommer alle blomsterstilkene ut ifra ett punkt i toppen av stammen, akkurat som på en paraply eller parasoll. De fleste artene i skjermplantefamilien har til og med en dobbelt skjerm: Hver stråle i hovedskjermen ender i en liten skjerm.

Artene i skjermplantefamilien kan være veldig like hverandre, og det er vanskelig å se forskjell på mange av dem. Siden noen arter er giftige, vil jeg faktisk anbefale å behandle alle skjermplanter som om de er giftige, om det ikke er helt sikkert hvilken art det er.

Hver enkelt liten blomst har 5 kronblad. Blomstene er vanligvis hvite, rosa, eller gulgrønne. Ytterst i skjermen har noen blomster ofte noen kronblader som er lengre, slik at de ytterste blomstene i småskjermene ser større ut. Frøene er vanligvis flate og stripete på langs. De sitter sammen to og to. Det må ofte frø til for å se forskjell på artene.

Rett under skjermen har plantene i skjermplantefamilien blader som kalles svøp. Har den dobbeltskjerm, kan det være svøp både under hovedskjermen og småskjermene. Mens planten vokser, kan det ligge blader rundt skjermen som en stor knopp.

Bladene i skjermplantefamilien er ofte satt sammen av mange små blader. De kan være store og brede (bjørnekjeks) eller trådsmale (dill). Nederst på bladstilken er det en slire, som går mer eller mindre omkring stammen.

Stilken er vanligvis hul, og har ofte striper eller riller på langs. Skjermplanter har vanligvis en dyp, tykk rot som den lagrer næring i. Gulrot og pastinakk er skjermplanter.

Mange skjermplanter har en typisk lukt. Den er ofte anis- eller persilleaktig. Noen, for eksempel bjørnekjeks. kan lukte svært ubehagelig.

Kjempebjørnekjeks kan bli flere meter høy, og skjermplanter vokser ofte fort opp om våren fordi de har lagret næring i rota.

Vanlige planter i skjermplantefamilien er:

-Dill
-Persille
-Gulrot

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger