Orkideer kan blomstre igjen!

Orkideer blomstrer ikke bare lenge, de er også flerårige og kan blomstre flere ganger. Spesielt Phalaenopsis er lett å få nye blomster på. Det kreves bare litt tålmodighet: det kan ta flere måneder. …
Orkideer blomstrer ikke bare lenge, de er også flerårige og kan blomstre flere ganger. Spesielt Phalaenopsis er lett å få nye blomster på. Det kreves bare litt tålmodighet: det kan ta flere måneder.
Gule stilker bør klippes av

Når orkideen har blomstret ferdig, bør den delen av stilken som har blomstret klippes av. Det er nok å ta bort den øverste delen, der blomstene har sittet. Lenger ned på stilken sitter det små "ledd", som kan utvikle seg til sidegreiner med nye knopper! Om hele stilken blir gul, er det selvsagt best å ta den bort.

Det er delte meninger om hvordan orkideer skal behandles mens de står uten blomster. Det letteste, og det som jeg gjør, er å stelle dem på akkurat den samme måten som mens de blomstret. Det er viktig at de får nok vann. At orkideer skal ha bare et eggeglass med vann i uka er en myte. De skal ha rikelig, så mye at all barken og alle røttene blir fuktige. Det er derimot viktig at de ikke står i vann. For at de skal kunne utnytte vannet og vokse, trenger de også skikkelig lys. Nå i den mørke årstiden har de det best i et trekkfritt vindu.

Klipp over et ledd.


I gartneriene hvor Phalaenopsis blir dyrket, får de stå i et drivhus hvor det er 22 grader og vokse seg store og grønne. Når de skal få blomster, blir temperaturen satt ned til 17 grader. Dette får vanligvis alle plantene til å blomstre samtidig. De får også litt mindre vann i den kjøligere perioden. Jeg har god erfaring med å flytte dem fra det varme stuevinduet over i det litt kjøligere kjøkkenvinduet om de får bare blader og ingen knopper.

En Phalaenopsis som har det godt kan blomstre to ganger i året. Siden blomstringen vanligvis varer i to-tre måneder, kan det ta lang tid før blomsterstengelen viser seg. Ha tålmodighet! De kan blomstre når en  minst venter det.
Nye skudd kan komme fra den gamle stammen

...eller fra bunnen

Alle foto i denne artikkelen er tatt av Filip H.F. Slagter.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger