Muehlenbeckia

Muehlenbeckia Alternativt navn: Pletter i luften Latinsk navn : Muehlenbeckia complexa Familie : Slireknefamilien Opprinnelse : Australia Hardførhet : ca. H3 Utseende: Hengeplante…

Muehlenbeckia
Muehlenbeckia, pletter i luften


Alternativt navn: Pletter i luften

Latinsk navn: Muehlenbeckia complexa

Familie: Slireknefamilien

Opprinnelse: Australia

Hardførhet: ca. H3

Utseende: Hengeplante med tynne stilker og tynne, runde blader


Plassering: 

Ute når det ikke er frost, eller inne hele året. Siden planten tørker fort ut, bør den ikke stå i direkte sol inne. Den kommer finest fram om den får henge nedover, den kan også brukes som bunndekke.

Vann og gjødsel:

Jorda bør holdes litt fuktig hele tiden. Blir den så tørr at potta kjennes lett ut, må den få vann med en gang. Bladene og stilken er så tynne at den ikke har noe vannlager. Den må ikke stå våt. Står det igjen vann i potta etter et kvarters tid, må det helles av.

I den lyse årstiden vokser Muehlenbeckia fort, og bør få gjødsel ca. annenhver uke. Langtidsgjødsel virker også fint.

Spesielle krav:

Så lenge den ikke tørker ut, er Muehlenbeckia en lite kravstor plante. Den tåler å klippes ned.

En enkel frostnatt eller litt snø er ingen katastrofe, men den tåler ikke frost i jorda.

Formering:

I vårt klima kjøpes Muehlenbeckia vanligvis ferdig i butikken, men det går fint an å dele den og ta stiklinger.

Sesong:

Ute sommer, inne hele året.

Diverse:

Muehlenbeckia stammer fra Australia, der den blir brukt til å binde sand og forhindre erosjon. Den får spiselige frukter, men siden det må en hann- og en hunnplante til for at de skal sette frukt, skjer det sjelden i vårt klima.

Kommentarer

 1. pletter i luften , tåler frost,. for det har jeg i årets vinter testet ut,. både i bed og krukker,.
  de har tålt fint barfrost,(-10)-(-15)C. Og krukkene har vært flere ganger bunnfrosne uten at det har påvirket plantene nevneverdig,. de mister bladene sine, men skyter nytt om våren. Krukkene har vært plasset på sørvendt Altan/solvegg, beskyttet mot den aller verste nedbøren og vinden.Men plantene har like vel fått prøvd seg, da det oftest regner både sidelengs og bortover her på Nordvestlandet(ålesunds området sone 3. De plantene som står i bed,har fått røffere behandling da vær og vind har herjet med dem slik det pleier å være, vått, kaldt og surt, med barfrost innimellom slagene. Disse plantene har hatt en litt tregere start med å komme med nye blader,. men nå 26 mai 2017 ser de omtrent like fine ut som da de ble kjøpt,. Pletter i luften takler altså godt en vestlands vinter og frost.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tilbakemeldingen, jeg har forandret hardførheten til ca. H3. Dette er akkurat den typen informasjon jeg gjerne vil ha! Her i Bodø har vi en alt for lang vinter til at sånt kan overvintre ute.

   Slett
 2. Ja, disse er harføre, jeg har en stående ute i ei lita plastpotte oppi ei større pyntepotte med dekorstein, synes det var så fint med litt julekuler oppi og en nisse, det var en sammenplanting tidlig i høst men den andre tålte ikke frost så derfor ble det en alternativ utendørs juledekorasjon, -her har vært 6 - 8 minusgrader flere ganger og den har et par ganger stått godt under snøen. Blir spennende å se om den overvintrer.

  Ps. ser at jeg kommenterer under lappeklubben sitt navn her, Mitt navn er Marit Olsen :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt å høre! Håper den er der enda til våren!

   Slett
 3. Må også legge til at jeg bor helt sør i landet, vi har endel snø, men ikke så avskrekkende mye frost :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger