Muehlenbeckia

Muehlenbeckia Alternativt navn: Pletter i luften Latinsk navn : Muehlenbeckia complexa Familie : Slireknefamilien Opprinnelse : Australia Hardførhet : ca. H3 Utseende: Hengeplante…

Muehlenbeckia
Muehlenbeckia, pletter i luften


Alternativt navn: Pletter i luften

Latinsk navn: Muehlenbeckia complexa

Familie: Slireknefamilien

Opprinnelse: Australia

Hardførhet: ca. H3

Utseende: Hengeplante med tynne stilker og tynne, runde blader


Plassering: 

Ute når det ikke er frost, eller inne hele året. Siden planten tørker fort ut, bør den ikke stå i direkte sol inne. Den kommer finest fram om den får henge nedover, den kan også brukes som bunndekke.

Vann og gjødsel:

Jorda bør holdes litt fuktig hele tiden. Blir den så tørr at potta kjennes lett ut, må den få vann med en gang. Bladene og stilken er så tynne at den ikke har noe vannlager. Den må ikke stå våt. Står det igjen vann i potta etter et kvarters tid, må det helles av.

I den lyse årstiden vokser Muehlenbeckia fort, og bør få gjødsel ca. annenhver uke. Langtidsgjødsel virker også fint.

Spesielle krav:

Så lenge den ikke tørker ut, er Muehlenbeckia en lite kravstor plante. Den tåler å klippes ned.

En enkel frostnatt eller litt snø er ingen katastrofe, men den tåler ikke frost i jorda.

Formering:

I vårt klima kjøpes Muehlenbeckia vanligvis ferdig i butikken, men det går fint an å dele den og ta stiklinger.

Sesong:

Ute sommer, inne hele året.

Diverse:

Muehlenbeckia stammer fra Australia, der den blir brukt til å binde sand og forhindre erosjon. Den får spiselige frukter, men siden det må en hann- og en hunnplante til for at de skal sette frukt, skjer det sjelden i vårt klima.

Kommentarer

  1. pletter i luften , tåler frost,. for det har jeg i årets vinter testet ut,. både i bed og krukker,.
    de har tålt fint barfrost,(-10)-(-15)C. Og krukkene har vært flere ganger bunnfrosne uten at det har påvirket plantene nevneverdig,. de mister bladene sine, men skyter nytt om våren. Krukkene har vært plasset på sørvendt Altan/solvegg, beskyttet mot den aller verste nedbøren og vinden.Men plantene har like vel fått prøvd seg, da det oftest regner både sidelengs og bortover her på Nordvestlandet(ålesunds området sone 3. De plantene som står i bed,har fått røffere behandling da vær og vind har herjet med dem slik det pleier å være, vått, kaldt og surt, med barfrost innimellom slagene. Disse plantene har hatt en litt tregere start med å komme med nye blader,. men nå 26 mai 2017 ser de omtrent like fine ut som da de ble kjøpt,. Pletter i luften takler altså godt en vestlands vinter og frost.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for tilbakemeldingen, jeg har forandret hardførheten til ca. H3. Dette er akkurat den typen informasjon jeg gjerne vil ha! Her i Bodø har vi en alt for lang vinter til at sånt kan overvintre ute.

      Slett
  2. Ja, disse er harføre, jeg har en stående ute i ei lita plastpotte oppi ei større pyntepotte med dekorstein, synes det var så fint med litt julekuler oppi og en nisse, det var en sammenplanting tidlig i høst men den andre tålte ikke frost så derfor ble det en alternativ utendørs juledekorasjon, -her har vært 6 - 8 minusgrader flere ganger og den har et par ganger stått godt under snøen. Blir spennende å se om den overvintrer.

    Ps. ser at jeg kommenterer under lappeklubben sitt navn her, Mitt navn er Marit Olsen :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Så morsomt å høre! Håper den er der enda til våren!

      Slett
  3. Må også legge til at jeg bor helt sør i landet, vi har endel snø, men ikke så avskrekkende mye frost :)

    SvarSlett
  4. Hvordan kan se forskjell på han og hun planter?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Planten må blomstre for at vi skal kunne se forskjell. Hannblomster har støvbærere, mens hunnblomster har en liten "tapp" som skal bli til et bær. Blomstene er små og grønne. Jeg har ikke Muehlenbeckia i år, så det er dessverre ingen blomst å ta bilde av :)

      Slett
  5. Er den giftig? Har en katt som liker å spise på den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Her måtte jeg sjekke giftinformasjonen. Muehlenbeckia er ikke giftig for katter.

      Slett
  6. Jeg har et par eksemplarer som står ute eller i utebod hele året, og de har fint tålt det vesle av kulde vi har hatt de siste par årene her på vestlandskysten. For noen uker siden fant jeg blomster, har hatt blomster på dem før også, og nå i dag så jeg noe som ligner et slags bær, betydelig større enn blomstene var, som har åpnet seg og det er et slags svart frø inni. Skal tro om jeg er så heldig at jeg har både hann- og hunnplante og at dette faktisk er frukt, eller hva? Plantene var opprinnelig en som er delt, men det er tuer med flere stilker og røtter, så ikke vet jeg :) Prøvde å legge ved bilde, men det lar seg visst ikke gjøre.

    SvarSlett
  7. Får eg til å la den overvintre inne har ein men har ikkje hatt den før,gi meg gode råd🤗

    SvarSlett
    Svar
    1. Jada, det går an :) Bare sett den så lyst du kan, ikke for varmt og tørt, og gi den mye vann. Den kan bli litt pistrete om vinteren, men den blir nok fin igjen når det blir vår.

      Slett
  8. Hvordan tager man stiklinger af denne planten? Og hvordan skal se passes?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er lettest å ta stiklinger om våren eller sommeren. De roter seg best i fuktig jord. Det er viktig å ta bort noen blader nederst; det er nodene der bladene satt som vil utvikle røtter.

      Jorda bør være fuktig men ikke våt. Noen tar plastposer med hull i rundt potta for å øke luftfuktigheten.

      Jeg har ikke prøvd å ta stiklinger på denne tiden av året. Det er så mørkt at disse plantene blir ganske pjuskete. Jeg ville heller overvintret den på et lyst og kjølig sted og prøvd igjen når det kommer ny vekst. :)

      Slett
    2. Åh tusinde tak for svar. Jeg vil forsøge mig frem :)

      Slett
  9. Hei! Min har fått for lite vann og litt mer enn halvparten av bladene er visnet vekk. Kan jeg redde den ved å holde den fuktig?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! De greinene som ikke har tørket helt inn vil det komme nye skudd på om den nå får nok vann og lys. Det er vanlig at de blir pjuskete etter vinteren, den blir sikkert fin igjen om den får det godt. Det som har blitt sprøtt er det bare å klippe bort etter hvert.

      Slett
  10. Kan denne henge på badet hele vinteren?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, så lenge det er godt lys der går det bra. Om den ikke henger i vinduet må lyset stå på på dagtid. Den vil nok trenge mye vann om det er varmt der inne. Høy luftfuktighet er bare bra.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger