Paphiopedilum

Paphiopedilum Foto: Filip H.F. Slagter Alternativt navn : Tøffelorkide Latinsk navn : Paphiopedilum sp. Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Asia. De fleste typene i handel er krysn…

Paphiopedilum

Paphiopedilum insigne
Foto: Filip H.F. Slagter

Alternativt navn: Tøffelorkide

Latinsk navn: Paphiopedilum sp.

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Asia. De fleste typene i handel er krysninger mellom forskjellige arter.


Plassering:
Som de aller fleste andre orkideer, vil Paphiopedilum stå lunt og trekkfritt. De er ikke veldig lyskrevende, men det er viktig at de får godt dagslys i den mørke årstiden. Ingen orkideer liker tørr luft. Midt på sommeren bør den skjermes for sterkt sollys.

Vann og gjødsel:

Paphiopedilum bør vannes to ganger i uka året rundt. Det er viktig at den ikke står i vann, og bør tørke litt mellom hver vanning. Den er en jordorkide, og tåler gjødsel litt bedre enn for eksempel Phalaenopsis. Det beste er å gi litt orkidegjødsel annenhver uke, eller å bruke gjødselpinner som er spesielt tilpasset orkideer.

Spesielle krav:

Paphiopedilum er en jordorkide, det vil si at den vokser på bakken i vill tilstand. De står vanligvis i en blanding av orkidebark og torvjord når de blir solgt. Trenger den å pottes om, er det greit å blande blomsterjord og orkidejord. Den kan få veldig lange røtter og bør pottes om annethvert år. Potta trenger ikke å være større, det viktigste er at den får litt frisk jord.

Formering:

Det går an å dele planten, men den trives best når den står litt trangt i potta.

Sesong:

Paphiopedilum, som alle andre orkideer, dyrkes i drivhus og selges hele året. Den kan blomstre når som helst.

Diverse:

Paphiopedilum er en av de letteste orkideene å få til å blomstre på nytt.  Den vokser med sideskudd, og jo flere skudd det er i potta, jo lettere blomstrer den igjen. Den vil vanligvis vokse ferdig et nytt skudd før det kommer en knopp. Det kommer bare en eller to knopper om gangen, men blomsten står lenge. Paphiopedilum kan bli stor og gammel.


Kommentarer

  1. Takk for god info om disse. De har blitt en ny dille her :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger