Lavendel

Lavendel Latinsk navn : Lavandula angustifolia, L. stoechas (sommerfugllavendel) Familie : Leppeblomstfamilien Opprinnelse : Middelhavsområdet Hardførhet : H5 for vanlig lavendel, som…

Lavendel


Latinsk navn: Lavandula angustifolia, L. stoechas (sommerfugllavendel)

Familie: Leppeblomstfamilien

Opprinnelse: Middelhavsområdet

Hardførhet: H5 for vanlig lavendel, sommerfugllavendel overvintrer ikke i Norge


Plassering: 

Så lyst som mulig. Lavendel elsker sol. Jo mer sol den får, jo bedre utvikles duften. For at den skal overvintre, bør den plantes i godt drenert jord, i ly for vinden. Lavendel trives også godt i potter, men da varer den vanligvis bare i ett år. Det er veldig viktig at det er hull i bunnen av potta, så den ikke regner full av vann.

Vann og gjødsel:

På en varm sommerdag kan en lavendelplante, særlig om den står i potte, drikke mye vann. Den tåler å tørke litt, men bør ikke bli så tørr at den blir slapp! Står den rett i jorda, blir det sjeldent så varmt og tørt i vårt klima at det er nødvendig å vanne.

Lavendel er lite næringskrevende, men om den står i potte bør den få litt langtidsgjødsel når den plantes. For mye nitrogen kan gå utover blomstringen, bruk helst gjødsel beregnet for blomstrende planter eller organisk gjødsel.

Spesielle krav:

Visne blomster bør knipes av.

Formering:

Flerårig lavendel kan deles, alle typer kan også såes. Det er viktig å herde småplanter ved å la dem stå inne på natta og ute på dagen i noen dager før de plantes ut.

Sesong:

Sommer og høst, lavendel blomstrer gjerne helt til frosten tar den.

Diverse:

Lavendel er en velkjent nytteplante. Den inneholder en eterisk olje som brukes i alt fra såpe og parfyme til kaker og godteri. Blomstene kan tørkes, og holder godt på duften etter tørking. Bier er veldig glade i lavendel, og i noen land er lavendelhonning like populært som lynghonning er her.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger