Hvordan få en tulipanbukett til å holde seg lengst mulig

Foto: John-Mark Smith Dette innlegget ble først skrevet i februar 2015. Oppdatert februar 2022 med ny informasjon. Butikkene er fulle av fargerike tulipanbuketter på denne tiden, og snart begyn…
Bøtter med tulipanbuketter i en blomsterbutikk
Foto: John-Mark Smith
Dette innlegget ble først skrevet i februar 2015. Oppdatert februar 2022 med ny informasjon.

Butikkene er fulle av fargerike tulipanbuketter på denne tiden, og snart begynner det også å blomstre i hagene rundt omkring. Tulipaner har fått et rykte som en lite holdbar snittblomst, men det er noen ting som kan gjøre for at de kan holde seg fine i over ei uke.

For at snittblomster skal holde seg fine lengst mulig, er det en ting som er viktigere enn noe annet. Blomstene trenger å drikke vann. For at de skal få til det best mulig, er det flere ting som er viktige:

Velg tulipaner med god kvalitet.

Tulipaner kan lagres kjølig veldig lenge. Noen utenlandske tulipanprodusenter lagrer faktisk tulipanene på is i opptil flere måneder! Vi har to store tulipanprodusenter i Norge, ingen av dem gjør dette. De importerer derimot løker fra forskjellige land, så de får ferske løker gjennom hele sesongen. Derfor varierer også utvalget; det er for eksempel andre røde sorter i februar enn i desember. 

En tulipan som har vært lagret lenge vil få en veldig typisk, gulgrønn farge på bladene. De kan også se "matte" ut. Friskt grønne blader er derfor et godt tegn. Mange butikker selger tørre tulipaner, de har ikke stått i vann siden de kom inn i butikken, så snittet har lukket seg helt. Disse kan være litt myke, men så lenge som bladene er grønne og det ikke er mugg på dem, vil de ta seg fint opp.

Også tulipaner som har stått i vann kan lagres kjølig og mørkt i et par dager uten at de tar skade av det. Det greieste er å legge dem godt innpakket i kjøleskapet. Skal ikke tulipanene i vann med en gang, er det lurt å velge en bukett som ikke har begynt å springe ut. Helst skal de ha store knopper som viser farge.

Bruk en ren vase, og rent, kaldt vann.

Det er viktig at vasen er helt ren. Glassvaser kan gjerne skylles med en dråpe klor i vannet. Noen blomsterdekoratører vasker vasene sine i varmt vann med litt zalo og litt klor i, dette vil jeg ikke anbefale å gjøre hjemme siden det utvikler klorgass. Er vasen skitten, kan den renses ved å blande eddikvann og natron oppi vasen.

Tulipaner vil ha iskaldt vann i vasen, og det skal bare stå ca. 10 cm oppover stilkene. Dette er for at de ikke skal drikke så fort at de ikke kommer ut med en gang. Noen bruker faktisk isbiter eller snø i vannet. Tulipaner drikker vann, så det er lurt å etterfylle med nytt kaldt vann iallfall hver morgen.

Noen sier at tulipaner vil ha for eksempel potetmel i vannet for at de skal drikke saktere. Det vil jeg ikke anbefale. Potetmel er stivelse, og det er mat for bakterier. Sukker og brus vil også bare gi mer bakterievekst.

Nå for tiden finnes det snittnæring som er beregnet på tulipaner og andre løkblomster. Noen bruker pulver, andre flytende næring. Det står på posen hvor mye vann den er beregnet for, den mest solgte typen er til en liter vann. Det er viktig at næringen ikke blandes for sterkt. Løknæring inneholder et veksthormon som får knoppene til å komme ut. Tulipaner som får for mye næring i vannet vil springe ut veldig fort, og blomstre av i løpet av en dag eller to!

Det skal ikke stå blader under vann.
Fargerike løkblomster i en park

Blader som står under vann råtner fort. Bakteriene som spiser opp bladene vil også tette igjen stilker, derfor er det viktig å ta av de nederste, løse bladene på alle snittblomster. Sitter det igjen jord eller rester av tulipanløken, må den også bort. På en bukett som er satt sammen i en blomsterbutikk har dekoratøren som oftest gjort dette for deg.

Om en blomst skulle være uheldig og visne før de andre, er det viktig at den blir tatt ut av buketten av samme grunn.

Lag et rent snitt, på tvers.

Tulipaner, som alle andre løkblomster, lukker seg veldig fort etter at de er snittet. Det er viktig at de blir snittet rett før de skal i vasen. Det aller beste er å fylle vannet i vasen før tulipanene blir snittet. Om de har blitt oppbevart uten vann og er myke, bør de stå med innpakningen eller litt papir surret rundt bladene og stilkene i en halvtimes tid så de blir rette og fine.

Det er veldig viktig at kniven er skarp. Det fins spesialverktøy å få kjøpt, men de fleste profesjonelle blomsterdekoratører bruker en tapetkniv. Fordelen med en tapetkniv er at bladet kan byttes så fort som det begynner å bli sløvt. Tulipaner er litt giftige, så jeg anbefaler ikke å bruke en kniv som også brukes til mat.

Det viktigste er at snittet er rent og går helt igjennom snittet. Tulipaner trenger ikke å snittes på skrå, de holder seg til og med lenger om de snittes tvert av. Om snittet begynner å bli brunaktig eller skrumpe etter et par dager, bør de snittes på nytt. Også om de har vokst og blitt veldig lange, er det lurt å snitte litt ekstra av stilken så de ikke blir hengende over vasekanten.

Tulipaner lever lenger ved lav temperatur. 

Tulipaner er vårblomster som egentlig trives best ute. Inne i stua er det som oftest varmt, og da blir blomstene veldig tørste. Om de får stå litt kjøligere om natta, for eksempel i en gang eller en bod, kan de vare opptil dobbelt så lenge som om de hadde stått på stuebordet hele tiden. Når det er kaldt, lukker tulipanene seg, og springer ut på nytt når de blir tatt inn. Det er da de virkelig drikker vann, så det er lurt å etterfylle med kaldt vann (gjerne med LITT næring i) hver morgen.

Så lenge som vannet er blankt, er det nok å fylle på med vanlig rent vann. Begynner det å bli grumsete, må det byttes. Om snittet har begynt å bli brunt eller skrumpe inn, må tulipanene få et nytt snitt, på tvers. De må uansett snittes om de har vært oppe av vannet i mer en ett minutt. Om et blad eller en stilk begynner å mugne, må den bort med en gang.

Om de for eksempel har drukket opp alt vannet og blitt slappe, kan de reddes med et nytt snitt og  nytt vann, så lenge som de ikke har begynt å slippe kronbladene. Et velkjent triks for å gi dem den stramme formen tilbake er å surre dem stramt inn i papir mens de trekker vann.

Etylengass forkorter holdbarheten.

Etylen er en gass som skilles ut av blomster, frukt og sopp. Når blomster utsettes for denne gassen, tar de det som et signal for å blomstre av og sette frø. Frukt som modner, spesielt epler, pærer og bananer, skiller ut mye etylengass. Derfor bør ikke snittblomster stå nært frukt. Mugg og tulipanløker danner også etylen, dette er enda en grunn til å fjerne sånt fra buketten så fort det synes.

Vanligvis vil en tulipanbukett som behandles etter denne oppskriften vare i ei ukes tid. Får de stå kjølig, kan de vare enda lenger.

Se også: Hvordan få en rosebukett til å holde seg lengst mulig

Kommentarer

  1. Ja, gode råd kan ikke gjentas for ofte :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :) tenkte det var lurt å legge denne på forsiden nå midt i tulipansesongen. Jeg tror sortene er sterkere nå enn de var før i tiden, også. De jeg fikk til morsdag sto i 11 dager!

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger